Την βοήθεια του Κάρολου Παπούλια ζητά ο Ράντοβαν Κάρατζιτς - iefimerida.gr

Την βοήθεια του Κάρολου Παπούλια ζητά ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Την βοήθεια του Κάρολου Παπούλια ζητά ο Ράντοβαν Κάρατζιτς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια ζητά ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς. Το αίτημα αυτό κατέθεσε στους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να καταθέσει στη δίκη του ο Έλληνας πρόεδρος.«Λόγω των θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Σέρβων, ο Πρόεδρος Παπούλιας ήταν ένας από τους λίγους διεθνείς συνομιλητές στον οποίο οι Σερβοβόσνιοι είχαν εμπιστοσύνη και με τον οποίο μπορούσαν να συνομιλήσουν με εμπιστευτικό και ειλικρινή τρόπο» αναφέρει ο Κάρατζιτς, σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Κάρατζιτς προτείνει η μονόωρη συνομιλία να πραγματοποιηθεί «στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια στις 2 Απριλίου, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας)».

Ως Υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1993-1996, ο κ. Παπούλιας «θα μπορούσε να καταθέσει για τις διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις που είχε με τον κ. Κάρατζιτς, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του 1994» αναφέρουν πηγές από την Χάγη.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται ως υπεύθυνος, τόσο ατομικά όσο και σαν πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανώτατος διοικητικής του Σερβοβοσνιακού στρατού, για πολλά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά του μη σερβικού πληθυσμού της Βοσνίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις υπό τις εντολές του ξεκίνησαν την πολιορκία του Σαράγεβο και διέπραξαν αρκετά εγκλήματα κατά των μουσουλμάνων - μεταξύ άλλων εκτελέσεις, εκτοπισμούς πληθυσμών και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κατηγορείται επίσης ότι διέταξε τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, όπου εκτελέστηκαν χιλιάδες μουσουλμάνοι, καθώς και την ομηρία προσωπικού του ΟΗΕ το Μάιο - Ιούνιο του ιδίου έτους



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ