Από τον Ιανουάριο είχε προειδοποιήσει το FBI ότι ο Σαλμάν Αμπέντι ετοίμαζε μακελειό... - iefimerida.gr

Από τον Ιανουάριο είχε προειδοποιήσει το FBI ότι ο Σαλμάν Αμπέντι ετοίμαζε μακελειό...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τον περασμένο Ιανουάριο, τρεις μήνες πριν το μακελειό στο Μάντσεστερ φέρονται να ενημέρωσαν από το FBI τη βρετανική MI5 ότι ο Σαλμάν Αμπέντι σχεδίαζε επίθεση σε βρετανικό έδαφος.

Οι πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας είπαν στους Βρετανούς ομολόγους τους ότι 22χρονος ήταν μέλος ενός πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους της Βόρειας Αφρικής, που είχε την έδρα στη βορειοδυτική Αγγλία κι ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο Αμπέντι φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, να συμπεριλήφθηκε σε αμερικανική λίστα υπόπτων για τρομοκρατική δράση το 2016, όταν περιέπεσε στην αντίληψη των μυστικών υπηρεσιών στη διάρκεια έρευνας για τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Λιβύη.

Από τον Ιανουάριο είχε προειδοποιήσει το FBI ότι ο Σαλμάν Αμπέντι ετοίμαζε μακελειό...   | iefimerida.gr 0

«Στις αρχές του 2017 το FBI είπε στην MI5 ότι ο Αμπέντι ανήκε σε βορειοαφρικανική τρομοκρατική συμμορία που είχε την έδρα της στο Μάντσεστερ και αναζητούσε έναν πολιτικό στόχο στη χώρα», ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στην Κυριακάτικη Mail.

«Η πληροφορία προήλθε απ’ την υποκλοπή των τηλεπικοινωνιών του από Αμερικανούς πράκτορες,οι οποίοι διενεργούσαν έρευνα για τον Αμπέντι από τα μέσα του 2016 αλλά και από πληροφορίες από την Λιβύη, όπου η οικογένειά του σχετιζόταν με τρομοκρατικές ομάδες. Μετά από αυτή την αμερικανική πληροφορία η ΜΙ5 πέρασε από μικροσκόπιο και άλλα μέλη της συμμορίας. Πιστευόταν τότε ότι ο Αμπέντι σχεδίαζε να δολοφονήσει κάποιον πολιτικό. Αλλά δεν προέκυψε κάτι άλλο από την έρευνα αυτή...»

Έρευνα της MI5 για τις αποτυχίες στην υπόθεση Αμπέντι

Η MI5 δέχθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι ο Αμπέντι ήταν στο ραντάρ της αλλά διέφυγε απ’ το δίχτυ ασφαλείας και κατάφερε να προκαλέσει το μακελειό με τους 22 νεκρούς και τους 64 σοβαρά τραυματίες.

Από τον Ιανουάριο είχε προειδοποιήσει το FBI ότι ο Σαλμάν Αμπέντι ετοίμαζε μακελειό...   | iefimerida.gr 1

Τώρα η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας ξεκινά έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα προειδοποιητικά σήματα -τουλάχιστον τρία- ότι ο καμικάζι του Μάντσεστερ συνιστούσε απειλή. Αξιωματούχοι του Whitehall είπαν ότι η MI5 θα εξετάσει τι συμπεράσματα συνήχθησαν για τον Σαλμάν ΑΜπέντι πριν την επίθεση της περασμένης Δευτέρας.

Ίδια με εκείνες του Μπατακλάν η βόμβα του Μάντσεστερ

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει, η βόμβα που χρησιμοποίησε ο Λίβυος μακελάρης ήταν ίδια με εκείνες που σκόρπισαν το θάνατο στο Μπατακλάν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Η βόμβα αυτή κατασκευάστηκε εκτός Βρετανίας και τα υλικά της είναι εύκολο να βρεθούν στο εμπόριο.

Η Βρετανική αστυνομία ανακρίνει αυτή τη στιγμή 14 υπόπτους μεταξύ των οποίων και τον μεγαλύτερο αδελφό του μακελάρη, τον Ισμαήλ. Νωρίς το πρωί συνελήφθη ένας 23χρονος στο Shoreham-by-Sea, στο δυτικό Σάσεξ, ενώ χθες η αστυνομία προσήαγε άλλα δύο άτομα στο Μάντσεστερ, έναν 19χρονο στην περιοχή Γκόρτον κι έναν 25χρονο στο Ολντ Τράφορντ. Ενώ κρατούνται στη Λιβύη ένας άλλος αδελφός του Αμπέντι και ο πατέρας τους.

Από τον Ιανουάριο είχε προειδοποιήσει το FBI ότι ο Σαλμάν Αμπέντι ετοίμαζε μακελειό...   | iefimerida.gr 2

Ο αδελφός του μακελάρη του Μάντσεστερ, Χασίμ Αμπέντι, που κρατείται στη Λιβύη

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ, ενδέχεται μέλη του δικτύου του Αμπέντι να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Διασυνδέσεις στο Βέλγιο
Η Βρετανική Αστυνομία, σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές του Βελγίου και της Γερμανίας, εξετάζει τη διασύνδεση του τρομοκράτη του Μάντσεστερ με άτομο στο Βέλγιο, που φέρει το ψευδώνυμο «Ομπάιντα» και πιστεύεται ότι είναι ο ενδιάμεσος κρίκος πανευρωπαϊκού δικτύου που φυγαδεύει τους υπόπτους για τρομοκρατία και διευκολύνει την είσοδο μαχητών του ISIS σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πιστεύεται ότι εκατοντάδες εξ αυτών προωθήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω των προσφυγικών ρευμάτων από Συρία και Βόρεια Αφρική. Ο Σαλμάν Αμπέντι συνδεόταν με 23χρονο Λίβυο πρόσφυγα, ο οποίος εκτελεί ποινή 5,5 χρόνων για τρομοκρατικές πράξεις. Πιστεύεται ότι ο τελευταίος, έφερε τον Αμπέντι σε επαφή με τον Βέλγο «Ομπάιντα» και κάποιον άλλο ύποπτο, γνωστό ως «ο άνθρωπος με το καπέλο», φωτογραφίες του οποίου ελήφθησαν από τις κάμερες του σιδηροδρομικού σταθμού των Βρυξελλών, λίγο πριν την τρομοκρατική επίθεση το 2015.

Από τον Ιανουάριο είχε προειδοποιήσει το FBI ότι ο Σαλμάν Αμπέντι ετοίμαζε μακελειό...   | iefimerida.gr 3

Ερευνούν και οι Γερμανοί

Στις έρευνες, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Γερμανίας, η οποία ερευνά την ύπαρξη δικτύου σε Ντίσελντορφ και Φρανκφούρτη, δύο πόλεις τις οποίες επισκέφθηκε προσφάτως ο τρομοκράτης του Μάντσεστερ. Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στον αποκαλούμενο Λιβυκό παράγοντα. Μετά την υποχώρηση σε Συρία και Ιράκ, το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος έχει μεταφέρει το κέντρο βάρους των επιχειρήσεών του στην διαλυμένη Λιβύη, με απώτερο στόχο την μεταφορά του ασύμμετρου πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως αποκαλύπτει η Telegraph ο νεώτερος αδελφός του φερομένου ως βομβιστική του Μάντσεστερ, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί, σχεδίαζε βομβιστική επίθεση εναντίον του γερμανού επιτετραμμένου στη Λιβύη Μάρτιν Κόλμπερ, στις αρχές του χρόνου.

Στην ίδια τη Γερμανία τώρα ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος παραμένει υψηλός. Ο Χανς Γκέοργκ Μαάσεν, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, ανέφερε σε γερμανικό ραδιόφωνο ότι επιθέσεις, όπως αυτές στο Μάντσεστερ ή στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, είναι πολύ πιθανόν να ξανασυμβούν.

Πληροφορίες: Mail on Sunday, Independent, Deutsche Welle


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ