fbpx «Μύλος» με τη διαδρομή του τρομοδέματος που τραυμάτισε τον Λ. Παπαδήμο | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΓΙΝΕ Ή ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

«Μύλος» με τη διαδρομή του τρομοδέματος που τραυμάτισε τον Λ. Παπαδήμο

Φωτογραφία: Intimenews
26|05|2017 | 19:44
Φωτογραφία: Intimenews

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την διαδρομή που ακολούθησε ο τρομοφάκελος που τραυμάτισε τον Λουκά Παπαδήμο και δύο συνοδούς του, όταν εξερράγη μέσα στο αυτοκίνητο που τους μετέφερε.

Ο υπεύθυνος για τον έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώη πρωθυπουργού κατέθεσε ότι πήγε ο ίδιος τον φάκελο στη Βουλή για να εξεταστεί από τα ειδικά μηχανήματα. Ωστόσο, από τη Βουλή διαψεύδεται ότι ο σχετικός έλεγχος έγινε στα μηχανήματα X-Ray της Βουλής.

Συγκλονιστική είναι η κατάθεση του συνοδού ασφαλείας του Λουκά Παπαδήμου.

Ο αστυνομικός που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο της αλληλογραφίας που έφθανε στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού εξηγεί τις κινήσεις που έκανε το πρωινό της Πέμπτης. Λίγες ώρες αργότερα η έκρηξη στο παγιδευμένο δέμα θα έστελνε στο νοσοκομείο τον Λουκά Παπαδήμου και τους δύο συνοδούς του.

Ο εν λόγω αστυνομικός αναφέρει ρητά ότι παρέδωσε τον εκρηκτικό φάκελο στα φυλάκια της Βουλής για τον σχετικό έλεγχο και ότι μόλις ολοκληρώθηκε του τον έδωσαν πίσω στα χέρια του και αναχώρησε.

Με την κατάθεσή του η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς πέρασε το τρομοδέμα από τους πολλαπλούς ελέγχους ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί μέσω των υπευθύνων αλληλογραφίας του Λουκά Παπαδήμου επιχειρούν να μάθουν κατά προσέγγιση την ώρα που πήγαν για έλεγχο προκειμένου να περιορίσουν χρονικά την έρευνα στις απεικονίσεις των καμερών ασφαλείας. Με αυτόν τον τρόπο θα πιστοποιηθεί αν τουλάχιστον ο εκρηκτικός φάκελος είχε περάσει από έλεγχο αλλά δεν εντοπίστηκε το περιεχόμενό του,

Η μαρτυρία του συνοδού ασφαλείας

«Παρέλαβα τον κ. Παπαδήμο στις 10:40 το πρωί μαζί με την υπόλοιπη συνοδεία. Μαζί μου πήρα και την αλληλογραφία που είχε φθάσει στο σπίτι» αναφέρει στην κατάθεσή του ο συνοδός ασφαλείας του Λουκά Παπαδήμου και συνεχίζει: «Όταν φθάσαμε στο γραφείο του προέδρου στην Τράπεζα της Ελλάδος πήρα στα χέρια μου και έβαλα στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας τέσσερις φακέλους που τους είχαμε πάρει από το σπίτι και πήγα στην Βουλή για τον έλεγχο. Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσα μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα».

Ο πρώην πρωθυπουργός λάμβανε αλληλογραφία από τρία σημεία. Από την Ακαδημία Αθηνών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την οικία του. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας συνέλλεγαν την αλληλογραφία, προέβαιναν σε έλεγχός της στα ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια του την παρέδιδαν.

Ο έλεγχος της αλληλογραφίας από το σπίτι του γινόταν στα μηχανήματα της Βουλής από αστυνομικό, ενώ αυτή που έφθανε για τον ίδιο στην Ακαδημία Αθηνών και την τράπεζα, περνούσε από τα μηχανήματα της τράπεζας της Ελλάδος.

Από μία πρώτη έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο των μηχανημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, το επίμαχο χρονικό διάστημα των ελέγχων, δεν εντοπίστηκε «ακτινογραφία» του εκρηκτικού φακέλου, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να εκτιμούν ότι αυτός είχε φθάσει στο σπίτι του. Η έρευνα επεκτάθηκε στα μηχανήματα της Βουλής των Ελλήνων, τα οποία όμως δεν φαίνεται να κρατούν αρχείο λόγω παλαιότητας.

Ο αριθμός της αλληλογραφίας που ελέγχεται εκεί καθημερινά, είναι πολύ μεγάλος και δυσχεραίνει την έρευνα. Ωστόσο υπάρχουν κάμερες στο σημείο παραλαβής της αλληλογραφίας στη Βουλή για να γίνει ο έλεγχός της.

Φίλος Παπαδήμου: Μου είπε ότι ο έλεγχος έγινε στη Βουλή

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και προσωπικός φίλος του Λουκά Παπαδήμου ο οποίος τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του είπε ότι ο παγιδευμένος φάκελος στάλθηκε για έλεγχο στη Βουλή, κι όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η Βουλή διαψεύδει: Δεν έγινε εδώ ο έλεγχος

Από πηγές του Φρουράρχου, διαψεύδουν πάντως ότι ο έλεγχος έγινε στη Βουλή.

Όπως υποστηρίζουν, την ημέρα του χτυπήματος οι άνδρες που βρίσκονταν στο φυλάκιο δεν κατέγραψαν ούτε ένα άτομο της προσωπικής ασφάλειας του κ. Παπαδήμου να παραδίδει φάκελο για έλεγχο.

Σημειώνουν μάλιστα ότι για να περάσει οποιοσδήποτε αστυνομικός που δεν ανήκει στην ασφάλεια του κοινοβουλίου απαιτείται ειδική διαπίστευση, που δεν δόθηκε, ενώ για τη χρήση των μηχανημάτων X-ray χρειάζεται προσωπική εντολή του φρουράρχου, που ούτε καν ζητήθηκε.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές διατείνονται ότι το προσωπικό που έχει την ευθύνη των μηχανημάτων X-ray, είναι άρτια εκπαιδευμένο από εξειδικευμένες υπηρεσίες, με την τελευταία εκπαίδευσή τους να έχει γίνει μόλις προ 3 μηνών.

Σε κάθε περίπτωση για τη διευκόλυνση των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με εντολή του φρουράρχου και του Προέδρου της Βουλής, δόθηκε ήδη το βίντεο που καταγράφει από κάμερα του προαυλίου τις εισόδους όλων των προσώπων που εισέρχονται στη Βουλή και περνάνε από τον ανιχνευτή X-ray, συνεπώς το οπτικό υλικό θα δώσει όλες τις απαντήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ