Τα εγκεφαλικά απειλούν και τα παιδιά

Αυξημένη, τα τελευταία 25 χρόνια, είναι η συχνότητα θανάτου κατά την παιδική ηλικία από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη του επίκουρου καθηγητή παιδιατρικής και παιδιατρικής νευρολογίας του ΑΠΘ, Ευάγγελου Παύλου.

Τα εγκεφαλικά απειλούν και τα παιδιά και όχι μόνο τους ενήλικες, βάσει των δεδομένων της έρευνας και μάλιστα συνιστούν μία από τις 10 κυριότερες αιτίες θανάτου κατά την παιδική ηλικία.

Συνήθως το 10% των παιδιών που παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο πεθαίνουν, το 20% επιβιώνουν αλλά εμφανίζουν υποτροπές και περίπου τα 70% εμφανίζουν σπασμούς και άλλες νευρολογικές επιπλοκές.

Από τα δεδομένα της έρευνας προκύπτει άμεση σύνδεση του εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά με προηγούμενη εμφάνιση λοιμώξεων και κυρίως ανεμοβλογιάς σε ποσοστό που φτάνει το 23%.

«Σήμερα είναι γνωστό ότι ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από ανεμοβλογιά ανέρχεται σε 1 στις 15.000 περιπτώσεις ανεμοβλογιάς. Επιπλέον είναι γνωστό ότι παιδιά με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζουν 18 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει προηγηθεί ανεμοβλογιά τους προηγούμενους 9-12 μήνες», αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του κ Παύλου.

Ενώ οι ενήλικες προσβάλλονται κατά πλειοψηφία από ισχαιμικά εγκεφαλικά - σε ποσοστό 85%, οι ανήλικοι προσβάλλονται τόσο από ισχαιμικά όσο και από αιμορραγικά, σε ίσο ποσοστό.

Η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου στη νεογνική ηλικία είναι 1 στις 4000 γεννήσεις, ενώ το ποσοστό μειώνεται αισθητά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν αφού η συχνότητα εμφάνισης κυμαίνεται από 1,3-13 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά.

Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά διαφέρουν πολύ από τους αντίστοιχους των ενηλίκων. Τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης ισχαιμικών εγκεφαλικών στα παιδιά είναι:οι αρτηριοπάθειες, οι λοιμώξεις (ανεμοβλογιά, μυκόπλασμα, μικροβιακή μηνιγγίτιδα, μπορελλίωση) , οι καρδιοπάθειες (συγγενής καρδιοπάθεια, ενδοκαρδίτιδα, βαλβιδοπάθεια, αρρυθμίες), οι αιματολογικές διαταραχές, γενετικοί παράγοντες, τα κακοήθη νοσήματα και τοξικά αίτια.

Οι παράγοντες κινδύνου που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά είναι η ύπαρξη: ενδοκρανιακού ανευρύσματος, αρτηριοφλεβικών δυσπλασιών, αιματολογικών διαταραχών, όγκων εγκεφάλου και εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ