Σύνοδος G7: Ο Τραμπ υπό πίεση για μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή - iefimerida.gr

Σύνοδος G7: Ο Τραμπ υπό πίεση για μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονες πιέσεις για την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς αρχίζει σε λίγες ώρες η σύνοδος κορυφής του ομίλου των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη στη Σικελία, ενώ ένα απ’ τα βασικά θέματα θα είναι και η τρομοκρατία.

Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη πει αν θα αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα -απόφαση την οποία θα ανακοινώσει μετά τη σύνοδο G7.

«Θέλει να κάνει το σωστό για το περιβάλλον», είπε χθες μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Γκάρι Κον σε δημοσιογράφους. «Νοιάζεται για το περιβάλλον. Αλλά νοιάζεται πολύ και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς εργαζομένους. Θέλει να ακούσει τι έχουν να πουν οι Ευρωπαίοι γι’ αυτό.»

Οι άλλες χώρες του ομίλου υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Παρισίων, εναντίον της οποίας καταφέρθηκε ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον πιέζει να μην αποχωρήσει από τη Συμφωνία.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει πιέσεις για το θέμα αυτό και στις ΗΠΑ. Πάνω από 20 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, περιλαμβανομένου και του επικεφαλής τους στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, του έστειλαν χθες επιστολή με την οποία τον καλούν να φύγει από τη Συμφωνία.

Ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει προ διετίας τη Συμφωνία, η οποία αποβλέπει στο να εμποδίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων.

Η ατζέντα της συνόδου G7

Η σύνοδος της G7, στην οποία μετέχουν Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ, θα διαρκέσει δύο ημέρες και την πρώτη μέρα θα εξεταστούν θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο ρόλος της G7, η τρομοκρατία κι η κατάσταση στη Συρία. Αργότερα οι συμμετέχοντες αναμένεται να συζητήσουν για τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την κυβερνοασφάλεια, το εμπόριο, το κλίμα και την ενέργεια, όπως είπε ο Γκάρι Κον.

Ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα και με τον οικοδεσπότη Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος τον πιέζει να δεχθεί περισσότερους μετανάστες στις ΗΠΑ.

«Η Ιταλία είναι η οικοδέσποινα... Θα μιλήσουν για τη μετανάστευση, τι γίνεται με την Λιβύη και το ρέυμα προς την Ευρώπη, τι γίνεται σε άλλα μέρη της Ευρώπης και τη μετανάστευση απ’ την Ιταλία προς το βορρά. Κάθε χώρα στην Ευρώπη αντιμετωπίζει θέμα με τη μετανάστευση. Έχουν θέματα με την απασχόληση», είπε ο Κον.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον είπε ότι ο Τραμπ θα συζητήσει πώς «υφίστανται αυτά τα εμπορικά ελλείμματα» με άλλες χώρες.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να περιμένει κανείς κάποια εμπορική συμφωνία. Αυτό που θα γίνει είναι μια ειλικρινής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τους λόγους ύπαρξης αυτών εμπορικών ελλειμμάτων», είπε ο Τίλερσον.

O Koν παραδέχθηκε ότι το εμπόριο θα είναι από τα βασικά θέματα της ατζέντας της συνόδου.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε γι’ αυτό που θεωρούμε σωστό, δηλαδή το ελεύθερο, ανοικτό και δίκαιο εμπόριο κι ο πρόεδρος είναι πολύ σαφής ως προς το τι σημαίνει αυτό», είπε. «Θα έχουμε μια πολύ ζωηρή συζήτηση για το εμπόριο και θα πούμε τι σημαίνει ελεύθερο και ανοικτό.»


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ