O μακελάρης του Μάντσεστερ είχε «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το ISIS - iefimerida.gr

O μακελάρης του Μάντσεστερ είχε «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το ISIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για τον καμικάζι-βομβιστή που έσπειρε τρόμο και θάνατο στο Μάντσεστερ.

Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι είχε ταξιδέψει στη Συρία πριν την επίθεση, και είχε «αποδεδειγμένες σχέσεις με το ISIS», όπως αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, επικαλούμενος πληροφορίες των γαλλικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

O μακελάρης του Μάντσεστερ είχε  «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το ISIS   | iefimerida.gr 0

Ο Αμπεντί προφανώς είχε συνεργούς, δεν έδρασε μόνος του, είπε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ στο BBC. H εκτέλεση της επίθεσης «ήταν πιο απαιτητική σε σχέση με άλλες που έχουμε δει.» Πρόσθεσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές κι εμφανίστηκε οργισμένη που διέρρευσαν στο εξωτερικό πληροφορίες για την πορεία των ερευνών. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αποκαλύψει από χθες το όνομα του μακελάρη...

Ο στρατός στους δρόμους: θα φυλά τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τη Ντάουνινγκ Στριτ και το Ουέστινστερ

O μακελάρης του Μάντσεστερ είχε  «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το ISIS   | iefimerida.gr 1

Η Βρετανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο κρίσιμο καθώς οι αρχές θεωρούν ότι επίκειται νέα τρομοκρατική επίθεση. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε ότι στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε σημεία κλειδιά -μεταξύ των οποίων τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η Ντάουνινγκ Στριτμ το Ουέστινστερ και σε πρεσβείες- για να συνδράμουν την ένοπλη αστυνομία, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περιφρουρούν τις ερχόμενες εβδομάδες μεγάλες εκδηλώσεις, όπως κοντσέρτα.

Πάντως οι στρατιώτες που θα αναπτυχθούν θα είναι εκατοντάδες κι όχι 5.000 όπως αναφέρθηκε αρχικά.

Νέες πληροφορίες για το δράστη

Οι γονείς του Αμπέντι ήταν πρόσφυγες από τη Λιβύη, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους επί Καντάφι. Στη Βρετανία γεννήθηκε ο μακελάρης το 1994 και μεγάλωσε στο Μάντσεστερ. Έχει δύο αδελφούς και μία αδελφή. Η οικογένεια έζησε τουλάχιστον δέκα χρόνια στην μεγαλούπολη της βόρειας Αγγλίας.

Η Dailymail συνομίλησε με φίλους του και συμμαθητές του Σαλμάν, ενώ δημοσιεύει και φωτογραφίες από την παιδική του ηλικία τα χρόνια της αθωότητας.

Οι φωτογραφίες είναι από μια εκδρομή του Σαλμάν σε παραλία της Λιβύης. Ηταν τότε 14-15 ετών και απεικονίζεται με φίλους του σε μια παραλία. Οι συμμαθητές του τον περιγράφουν ως ήσυχο έφηβο που δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στη θρησκεία και ανέφεραν ότι κάπνιζε, ενίοτε, κάνναβη.

O μακελάρης του Μάντσεστερ είχε  «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το ISIS   | iefimerida.gr 2
O μακελάρης του Μάντσεστερ είχε  «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το ISIS   | iefimerida.gr 3
O μακελάρης του Μάντσεστερ είχε  «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το ISIS   | iefimerida.gr 4

O δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπέντι

Γείτονες λένε ότι ο Αμπέντι μεγάλωσε μ’ ένα «πρόσωπο μίσους», άλλοι ότι ήταν παθιασμένος με το ποδόσφαιρο και την Manchester United fan κι ότι έπαιζε επί ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια στο PS4.

Πυροτεχνουργοί έκαναν χθες μια ελεγχόμενη έκρηξη στο σπίτι του στην περιοχή Φάλοουφιλντ στο νότιο Μάντσεστερ μετά από μια δραματική έφοδο δεκάδων αστυνομικών.

Ειδικοί στην αντιμετώπιση χημικών κινδύνων εθεάθησαν με ειδικό εξοπλισμό καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ο δράστης ίσως είχε αποκτήσει ραδιενεργό υλικό.

O μακελάρης του Μάντσεστερ είχε  «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το ISIS   | iefimerida.gr 5

Αυτό το εγχειρίδιο χημικών ουσιών βρέθηκε στο σπίτι του δράστη

Όπως αποκαλύφθηκε ο 22χρονος ταξίδεψε με τρένο απ’ το Λονδίνο στο Μάντεστερ την παραμονή της επίθεσης -γεγονός που ενέτεινε τις υποψίες των αρχών ότι ίσως είχε συνεργούς, ή ότι κάποιος άγνωστος μέχρι στιγμής κατασκευαστής βομβών του έδωσε την εκρηκτική συσκευή που πυροδότησε στη Manchester Arena.

Ο μακελάρης ήταν φίλος ενός στρατολόγου του «Ισλαμικού Κράτους»

Σύμφωνα με την Mirror, ο Αμπέντι ήταν φίλος με τον Ράφαελ Χόστεϊ, γνωστό και ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, στρατολόγο του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», μέχρι το 2016, όταν σκοτώθηκε στη Συρία από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Λέγεται ότι ήταν οικογενειακοί φίλοι κι ότι ίσως Χόστεϊ ήταν αυτός που βοήθησε τον Αμπέντι να ριζοσπαστικοποιηθεί.

O μακελάρης του Μάντσεστερ είχε  «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το ISIS   | iefimerida.gr 6

O Ράφαελ Χόστεϊ, γνωστός και ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, στρατολόγο του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» (φωτογραφία Mirror)


Η αστυνομία βρήκε οπτικό υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος, που δείχνει τον 22χρονο να περιφέρεται στους χώρους της Manchester Arena.

Πηγές ανέφεραν ότι η μητέρα του είχε εκφράσει ανησυχίες για τις εξτρεμιστικές απόψεις του γιου της προτού η ίδια αναχωρήσει για τη Λιβύη.

Ανακρίνεται ο μεγαλύτερος αδελφός του

O μακελάρης του Μάντσεστερ είχε  «αποδεδειγμένες» σχέσεις με το ISIS   | iefimerida.gr 7

Λίγες ώρες μετά την επίθεση η αστυνομία συνέλαβε τον Ισμαήλ Αμπεντί, τον 23χρονο αδελφό του μακελάρη στο Τσόρλτον του Μάντσεστερ και τον ανακρίνει με την υποψία της συμμετοχής στη βομβιστική επίθεση. Μάνατζερ στην IT ο Ισμαήλ είναι παντρεμένος με καθηγήτρια μαθηματικών, ενώ παρέδιδε στο παρελθόν μαθήματα Αραβικών σε τέμενος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν εκφράσει ανησυχίες για τις απόψεις του στην αντιτρομοκρατική.

Στα βήματα του πατέρα...

Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πατέρας του μακελάρη, Ραμαντάν Αμπέντι ήταν φύλακας αεροδρομίου, κι ότι επέστρεψε το 2011 στη Λιβύη για να πολεμήσει στο πλευρό των ανταρτών που ανέτρεψαν τον Καντάφι.

Ο Αμπέντι και οι αδελφοί του φαίνεται ότι ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα. Στα social media έπλεκαν το εγκώμιο Βρετανών τζιχαντιστών που πήγαν στη Συρία, ενώ ένας γείτονας ανέφερε ότι άκουσε το δράστη να ψέλνει μουσουλμανικές προσευχές στο δρόμο, λίγες εβδομάδες πριν την επίθεση.

Ριζοσπαστικοποιημένος και ο μικρότερος αδελφός

Σύμφωνα με τη Daily Mail ο νεότερος αδελφός του Αμπέντι, ο 20χρονος σήμερα Χασίμ, έχει αναρτήσει σχόλια σε ιστότοπους που υποστηρίζουν το «Ισλαμικό Κράτος». Έδειξε μάλιστα έντονο ενδιαφέρον για τον Ρεγιάντ Χαν, έναν ουαλό τζιχαντιστή, που σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου μαχητικού και σχολίασε ένα άρθρο εφημερίδας όταν η μητέρα του Χαν απήθυνε έκκληση στο γιο της να επιστρέψει το 2014, προτού σκοτωθεί. Ο Χισάμ έγραψε: «Αν θέλει ο Αλλάχ, θα πάμε μαζί αδελφέ.»



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ