Ρότζερ Μουρ: Χάθηκε ένα βρετανικό στιλ, φλεγματικό και cool [εικόνες] - iefimerida.gr

Ρότζερ Μουρ: Χάθηκε ένα βρετανικό στιλ, φλεγματικό και cool [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Εγινε γνωστός πρώτα στην σειρά «Ο Αγιος» πριν γίνει γνωστός σε επτά ταινίες του Τζέημς Μποντ, μεταξύ 1973 και 1985.


Χρωστούσε αναμφίβολα την δημοτικότητά του σε κάτι άλλο από την ποιότητα των ταινιών στις οποίες εμφανιζόταν. Οικεία και αγαπημένη φιγούρα στο μεγάλο κοινό, ενσάρκωση ενός είδους φλέγματος και ειρωνείας τυπικά βρετανικών, ο Sir Ρότζερ Μουρ πέθανε στις 23 Μαίου 2017 στην Ελβετία υποκύπτοντας σε έναν καρκίνο του προστάτη που είχε διαγνωστεί από το 1993.

Ρότζερ Μουρ: Χάθηκε ένα βρετανικό στιλ, φλεγματικό και cool [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ο Ρότζερ Μουρ είναι ο μοναδικός που έπαιξε σε τόσες ταινίες Τζέημς Μποντ. Κρίθηκε ωστόσο «πολύ όμορφος» και απορρίφθηκε για την ταινία «Δόκτωρ Νο» (1962). Χρειάστηκε έτσι να περιμένει να κουραστεί πρώτα ο Σον Κόνερι από τον ρόλο για να πάρει την δάδα.
Εδώ, το 1973, στον πρώτο του ρόλο ως Τζέημς Μποντ:
Η επιτυχία υπήρξε αιφνίδια για εκείνον. Ο Μουρ έφερνε μαζί του όχι μόνο χάρη και κομψότητα, αλλά επίσης ελαφρότητα και χιούμορ. Και το διάσημο φρύδι που υψωνόταν, εντελώς βρετανικά, έγινε το σήμα κατατεθέν του.
Ο ίδιος εκτιμούσε, ωστόσο, ότι ο μεγαλύτερος ρόλος του ήταν αυτός που έπαιξε για την Unicef, για την οποία υπήρξε πρέσβης του Ταμείου για τα παιδιά του ΟΗΕ και είχε διατρέξει τον κόσμο. «Το να σηκώνω το φρύδι για τον Μποντ ήταν κάτι, αλλά το να ευαισθητοποιώ την κοινή γνώμη για τα παιδιά ήταν πολύ πιο σημαντικό», είχε δηλώσει ο ίδιος στο BBC, τον Ιούνιο του 2003. Εξάλλου, για αυτή την αποστολή του και όχι για την καριέρα του ηθοποιού η Βασίλισσα Ελισάβετ του είχε δώσει τίτλο ευγενείας, το 2003, και τον έκανε Sir.

Ρότζερ Μουρ: Χάθηκε ένα βρετανικό στιλ, φλεγματικό και cool [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Μετά από τρεις περιπετειώδεις γάμους, ο Ρότζερ Μουρ παντρεύτηκε το 2002, την Kristina Tholstrup, μια βαθύπλουτη Δανή, η οποία έμεινε δίπλα του ως το τέλος. Ο Μουρ έμεινε για χρόνια στο Gstaad της Ελβετίας, όπου διαμένουν δεκάδες επώνυμοι και πλούσιοι, πριν μετακομίσει στο καντόνι Valais της Ελβετίας, ένα διάσημο χιονοδρομικό κέντρο όπου συχνάζει το τζετ σετ.

Ρότζερ Μουρ: Χάθηκε ένα βρετανικό στιλ, φλεγματικό και cool [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Αποτελεί για όλους το αρχέτυπο του εγγλέζου τζέντλεμαν. Ακόμη και στην πιο τρελή δράση, ανάμεσα σε δύο γροθιές και μια Aston Martin DB7 που ξεκινάει σαν αστραπή, ο πράκτορας 007 των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών κρατούσε ένα φλέγμα «so british» και μια ατσαλάκωτη κομψότητα, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες, που άφησε εποχή...
Από φτωχή οικογένεια, γεννήθηκε σε ένα προάστιο του Λονδίνο το 1927 από έναν πατέρα αστυνομικό και μια μητέρα που δούλευε ταμίας. Δεν σπούδασε ποτέ και ακολούθησε μαθήματα για να γίνει αξιωματικός του στρατού στην «Royal Army Service corps». Ισως από εκεί του έμεινε μια ακαμψία στις κινήσεις και ένα στιλ δανδή της Οξφόρδης. Ενα είδος μελαγχολικής μεγαλοπρέπειας που έχουν όσοι την απέκτησαν στην πορεία...
Αυτό το αξέχαστο στιλ ενσάρκωσε στη διάσημη σειρά «Φιλικά δικός σας», όπου σχηματίζει ένα αχτύπητο ντουέτο με τον Τόνι Κέρτις. Μια λεπτομέρεια που ήταν άγνωστη: σε αυτή τη σειρά, τα κοστούμια τα φτιάχνει ο ίδιος ο Ρότζερ Μουρ. Σχεδιάζει ο ίδιος τα κοστούμια του και στη συνέχεια τα ράβει στους καλύτερους μόδιστρους της Saville Row, σε αστρονομικές τιμές.

Ρότζερ Μουρ: Χάθηκε ένα βρετανικό στιλ, φλεγματικό και cool [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Οταν κρίθηκε ικανός να αντικαταστήσει τον Σον Κόνερι στις ταινίες Τζέημς Μποντ πέρασε τις εξετάσεις με επιτυχία: κομψότητα, χάρη και γρηγοράδα. Τα όπλα της βιομηχανίας 007 δεν άλλαξαν για εκείνον: πιστόλι Walter PKK, Vodka Martini και χαμόγελο που αναστάτωνε τις μυστικές πράκτορες του κόσμου. Είναι ο άνθρωπος που δεν σταματάει να σκοτώνει, καταναλώνοντας ταυτόχρονα σαμπάνιες Dom Pérignon, Bollinger και Ruinart. Από τον ρόλο του ως Τζέημς Μποντ, ο Ρότζερ Μουρ κληρονόμησε το πάθος για τις γυναίκες, για τον τζόγο και για την ...βότκα Μαρτίνι.

Ρότζερ Μουρ: Χάθηκε ένα βρετανικό στιλ, φλεγματικό και cool [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Μετά το στιλ του κάπως αλητάκου και κυνικού Σον Κόνερι, το οποίο ενσάρκωσε ο σκωτσέζος Σον Κόνερι, ο Ρότζερ Μουρ έφερε στον ρόλο το φλέγμα και την ειρωνεία ενός Λονδρέζου. Στις δεκαετίες 70 και 80, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, ο Μουρ κατόρθωσε να παντρέψει το κλασικό στιλ ενός υπερασπιστή της βρετανικής αυτοκρατορίας με το στιλ ενός πράκτορα με αντανακλαστικά, γεμάτος περίεργα γκάτζετ και ικανού να πιλοτάρει από διαστημόπλοιο μέχρι γιοτ με ένα χέρι.

Ρότζερ Μουρ: Χάθηκε ένα βρετανικό στιλ, φλεγματικό και cool [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Ηταν η υπέροχη, χρυσή εποχή των Τζέημς Μποντ, πριν οι διάδοχοί του (Πηρς Μπρόσναν, Τίμοθι Ντάλτον, Ντάνιελ Κρεγκ) εμπλακούν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και βρεθούν στα όρια της κατάθλιψης και του αλκοολισμού. Αυτοί οι καινούριοι Τζέημς Μποντ είναι ευάλωτοι, υποκύπτουν στα προσωπικά τους πάθη. Αντίθετα, ο Τζέημς Μποντ του Ρότζερ Μουρ, με σμόκινγκ ή στολή Σαχάρας, με διαστημική στολή ή κατάδυσης, παρέμενε ο ήρωας στην υπηρεσία της αυτού Μεγαλειότητος, χωρίς αμφιβολίες, ανίκητος και ικανός για όλα, γητευτής γυναικών, άνθρωπος της περιπέτειας και άνδρας του κόσμου.

Ρότζερ Μουρ: Χάθηκε ένα βρετανικό στιλ, φλεγματικό και cool [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ