Ο ΠτΔ εγκαινίασε τη μονάδα μεταμόσχευσης νεφρού στο Λαϊκό, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος - iefimerida.gr

Ο ΠτΔ εγκαινίασε τη μονάδα μεταμόσχευσης νεφρού στο Λαϊκό, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος

φωτογραφίες: eurokinissi ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανακατασκευασμένη Πτέρυγα Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο Λαϊκό εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Την ανακατασκευή χρηματοδότησε μέσω δωρεάς το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και υλοποιήθηκε με τη συνδρομή του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ενώ στον αγιασμό χοροστάτησε ο Αριεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο ΠτΔ εγκαινίασε τη μονάδα μεταμόσχευσης νεφρού στο Λαϊκό, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος  | iefimerida.gr 0

«Οι Μεγάλοι Ευεργέτες φάνηκαν πολύ περισσότερο σε δύσκολες εποχές για τον Τόπο, όπως είναι και η σημερινή» τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του ΠτΔ

«Συγχαίρω το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» γιατί για μιαν ακόμη φορά, με μια κυριολεκτικώς εμβληματική δωρεά, συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων ευεργετών. Και όπως συνέβαινε και στο παρελθόν οι Μεγάλοι Ευεργέτες φάνηκαν πολύ περισσότερο σε δύσκολες εποχές για τον Τόπο, όπως είναι και η σημερινή. Για τούτο αυτή η δωρεά, σε συνδυασμό με το αντικείμενό της, αποκτά ιδιαίτερο νόημα.

Ο τόπος όμως που βρισκόμαστε, αυτό το πραγματικό κόσμημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το Λαϊκό Νοσοκομείο, αλλά και η συγκεκριμένη Μονάδα η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, μου δίνουν την ευκαιρία να στείλω ένα μήνυμα που ισοδυναμεί και με μιαν έκκληση: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι, ιδίως στην εποχή μας, να γίνει καθένας μας δωρητής οργάνων.

Μίλησα προηγουμένως για την ευεργεσία του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Μπορούμε και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι καθένας μας μπορεί να γίνει ευεργέτης, ευεργέτης ενός άλλου. Και είναι μια ευεργεσία που δεν εξαρτάται από κανένα άλλο περίσσευμα, εκτός από το πιο ευγενικό περίσσευμα που νοείται για τον Άνθρωπο: Δηλαδή το περίσσευμα ψυχής.

Ταυτοχρόνως, ο δωρητής οργάνων υπηρετεί δύο μεγάλες αρχές: Ξέρουμε ότι βασική αρχή, κατά το Σύνταγμά μας, είναι η υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου. Αυτή η υπεράσπιση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από έναν δωρητή, γιατί με τον τρόπο αυτό ο δωρητής οργάνων εκτός από την δική του αξία υπερασπίζεται την αξία ενός άλλου.

Είναι όμως και μια δεύτερη αρχή την οποία ο δωρητής οργάνων υπηρετεί: Πρόκειται για την αρχή της Αλληλεγγύης, την οποία το Ευαγγέλιο συμπυκνώνει μέσα στη φράση: «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Η δωρεά οργάνων σημαίνει ότι ο δωρητής εξομοιώνει τον εαυτό του μ’εκείνον προς τον οποίο δωρίζει ένα κομμάτι από το δικό του σώμα.

Έκκληση, λοιπόν, και παράκληση: Όλοι πρέπει να συνδράμουμε τούτη την ώρα τον Συνάνθρωπο. Και ο καλύτερος τρόπος για να τονώσουμε την Κοινωνική Αλληλεγγύη δεν είναι άλλος από το να γίνουμε δωρητές οργάνων. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το κάνουμε πολύ εύκολα και είναι πολύ σημαντικό, ουσιαστικώς ανεκτίμητο.

Ο ΠτΔ εγκαινίασε τη μονάδα μεταμόσχευσης νεφρού στο Λαϊκό, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος  | iefimerida.gr 1

Στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Ελλάδα έδωσε ο Ιωάννης Μπολέτης Διευθυντής της Κλινικής, τονίζοντας ότι από το 1971 που έγινε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια με επιτυχίες.

Συνολικά έχουν γίνει 2360 μεταμοσχεύσεις νεφρού εκ των οποίων οι 1183 από ζώντα δότη και οι 1177 από πτωματικό δότη.

Για αύξηση των μεταμοσχεύσεων κατά 35%, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΜ Ανδρέας Καραμπίνης, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών Ξενοφών Λύρος, εστίασε στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη που ξεπερνά του 18 μήνες, όπως είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ