Αναζητούνται στελέχη για τον εξωδικαστικό μηχανισμό -Από σήμερα και για έναν μήνα οι αιτήσεις - iefimerida.gr

Αναζητούνται στελέχη για τον εξωδικαστικό μηχανισμό -Από σήμερα και για έναν μήνα οι αιτήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους διαμεσολαβητές που θα στελεχώσουν το Μητρώο Συντονιστών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών απευθύνει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ).

Το Μητρώο θα στελεχώσουν κατά προτεραιότητα 320 διαμεσολαβητές που είναι διαπιστευμένοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά από σήμερα 19 Μαίου έως και τις 19 Ιουνίου 2017.

Οι αμοιβές των διαμεσολαβητών αν δεν υπάρχει διαφορετική συμφωνία, κυμαίνονται από 200 έως 400 ευρώ. Στο μητρώο εγγράφονται κατά προτεραιότητα διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές ως εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής 120
  • Κεντρικής Μακεδονίας 50
  • Θεσσαλίας 20
  • Δυτικής Ελλάδας 20
  • Κρήτης 20
  • Πελοποννήσου 20
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 10
  • Δυτικής Μακεδονίας 10
  • Ηπείρου 10
  • Ιονίων Νήσων 10
  • Στερεάς Ελλάδας 10
  • Βορείου Αιγαίου 10
  • Νοτίου Αιγαίου 10

Πρόσκληση σε δικηγόρους

Αν δεν καλυφθούν οι θέσεις συντονιστών ανά περιφέρεια από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα απευθύνει στη συνέχεια και εντός δέκα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, πρόσκληση προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους με έδρα την περιφέρεια αυτή. Στην περίπτωση αυτή στο μητρώο εγγράφονται δικηγόροι με τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία.

Δημόσια κλήρωση

Σε περίπτωση που οι αιτήσεις εγγραφής στο μητρώο υπερβούν σε αριθμό τις υπό κάλυψη θέσεις συντονιστών ανά περιφέρεια, θα διενεργηθεί δημόσια κλήρωση μεταξύ των ενδιαφερομένων, ενώ, μεταξύ των μη κληρωθέντων θα διενεργηθεί νέα δημόσια κλήρωση για να καθορισθεί η σειρά των επιλαχόντων (οι επιλαχόντες εγγράφονται στο μητρώο αμέσως μετά τη διαγραφή από το μητρώο μέλους με έδρα στην ίδια περιφέρεια).

Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, για την εξειδίκευση των υποχρεώσεων των συντονιστών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και των συνεπειών που επιφέρει η μη συμμόρφωσή τους σε αυτές θα εκδοθεί σχετικός Οδηγός Δεοντολογίας Συντονιστών. Περαιτέρω, αμέσως μετά τη δημιουργία του Μητρώου Συντονιστών και εντός του μηνός Ιουλίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευσή τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν κατάλληλα στα καθήκοντά τους.

Υποχρεώσεις και καθήκοντα

Επισημαίνεται ακόμη ότι «ο αριθμός των αιτήσεων υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που θα κληθεί να διαχειριστεί κάθε συντονιστής αναμένεται να είναι μεγάλος και, ως εκ τούτου, η ορθή και έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων των προσώπων που θα επιλέξουν να εγγραφούν στο μητρώο συντονιστών θα απαιτεί την καθημερινή τους ενασχόληση με την διεκπεραίωση των σταδίων της διαδικασίας.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, συντονιστές δεν φέρουν σε πέρας το έργο τους εμπροθέσμως ή εκπληρώνουν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, αυτοί διαγράφονται από το Μητρώο με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους».

Αμοιβή

Αν ο συντονιστής δεν αποποιηθεί το διορισμό του εντός της νόμιμης προθεσμίας, η Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. του κοινοποιεί σε ηλεκτρονική μορφή αντίγραφο της αίτησης και των συνοδευτικών εγγράφων, οπότε και εκκινεί η εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο οφειλέτης και οι συμμετέχοντες πιστωτές μπορούν να συμφωνήσουν αμοιβή με τον συντονιστή για τη συμμετοχή του στη διαδικασία αυτή. Αν δεν έχει οριστεί αμοιβή, τότε αυτή ορίζεται δυνάμει του άρθρου 10 Ν. 4469/2017 στα κάτωθι ποσά:

  • Στο ποσό των 200 ευρώ για οφειλέτες που εντάσσονται στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων,
  • Στο ποσό των 400 ευρώ για οφειλέτες που εντάσσονται στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Αν ο οφειλέτης και οι συμμετέχοντες πιστωτές δεν συμφώνησαν διαφορετικά, το ποσό της αμοιβής βαρύνει το μέρος που προκάλεσε την υποβολή αίτησης για έναρξη της διαδικασίας και προκαταβάλλεται στο συντονιστή πριν από τον έλεγχο της πληρότητας της αίτησης για την υπαγωγή στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Για την υποβολή της αίτησης υποψηφιότητας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ www.keyd.gov.gr στον σύνδεσμο Υποβολή Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Συντονιστών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΙΧ διαχειριστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ