Τα κόμματα τιμούν τη σημερινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού - iefimerida.gr

Τα κόμματα τιμούν τη σημερινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

19η Μαΐου σήμερα, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τα κόμματα στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την ημέρα.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων.

Μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

«Σήμερα, τιμούμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας, ένα επώδυνο κεφάλαιο της συλλογικής μας μνήμης.

Η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων, που στοίχισε τη ζωή 353.000 Ποντίων αδερφών μας.

Ιστορικές στιγμές στις οποίες αναδείχθηκε το μεγαλείο του Ελληνισμού, απέναντι στο έγκλημα που τροφοδοτήθηκε από το σωβινισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

Χρέος όλων είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη».

ΠΑΣΟΚ: Ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού σε αυτούς που χάθηκαν

Για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από τον Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων του ΠΑΣΟΚ αρμόδιου για τον Ποντιακό Ελληνισμό και των Ομογενών Βορειοηπειρωτών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δυνάμεις της βίας, του σωβινισμού και του ρατσισμού του Τουρκικού καθεστώτος, με το μεθοδευμένο και αποτρόπαιο σχέδιο που εφάρμοσαν Νεότουρκοι και Κεμαλικοί, εξόντωσαν 353.000 Έλληνες από το 1916 μέχρι το 1923 και ξερίζωσαν 500.000.Ο ιστορικός Ποντιακός Λαός έγινε ένας λαός της διασποράς, ένας λαός προσφύγων.

Επί εβδομήντα περίπου χρόνια ο Ποντιακός Ελληνισμός έζησε σε ένα περιβάλλον σιωπής, λήθης, υποβάθμισης, συγκάλυψης των γεγονότων, των αδικημάτων, των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του.

Με την ιστορική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου που ανέδειξε το ζήτημα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 αποφάσισε ομόφωνα την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης αυτού του εγκλήματος, αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό καθώς και σε όλα τα αθώα θύματα του Ποντιακού Ολοκαυτώματος.

Η υπόθεση όμως της γενοκτονίας υπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό. Αφορά όλους καθώς αποτελεί διαρκή υπενθύμιση αλλά και απαίτηση για παγκόσμια ειρήνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την αποφυγή παρόμοιων εγκληματικών πράξεων στο μέλλον.

Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού σε αυτούς που χάθηκαν, στο αίμα των χιλιάδων μαρτύρων του Ποντιακού λαού. Είναι ημέρα υπενθύμισης της διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είναι ημέρα υπενθύμισης της δίκαιης απαίτησής μας για μια τουλάχιστον ειλικρινή συγγνώμη από την γειτονική μας χώρα.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι απαράγραπτο. Η γόνιμη και δημιουργική συνεργασία που επιθυμούμε με τους γείτονές μας περνάει μέσα από την συμφιλίωσή τους με το ιστορικό παρελθόν τους και την παραδοχή της γενοκτονίας που συντελέστηκε κατά του Ποντιακού Ελληνισμού».

ΑΝΕΛ: Ενα από τα πλέον απεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

«Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ιστορία του.
Τιμούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, που όπως και οι Αρμένιοι, υπήρξαν τα ανυπεράσπιστα θύματα μιας προσχεδιασμένης γενοκτονίας από το κεμαλικό καθεστώς: σφαγιάστηκαν, εκδιώχθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα παραμείνει στην παγκόσμια συνείδηση και μνήμη ως ένα από τα πλέον απεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 353.000 ήταν οι Έλληνες του Πόντου που εξολοθρεύτηκαν κατά την περίοδο 1916 - 1923, όταν την παραμονή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες του Πόντου αριθμούσαν γύρω στις 700.000.

Οι Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου, παρά τους διωγμούς και τις κακουχίες, κατάφεραν να επιβιώσουν ως συλλογική οντότητα και να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους και την ελληνική τους ταυτότητα και να μεταλαμπαδεύσουν σε όλους μας τον δυναμισμό τους και το πάθος τους για δημιουργικότητα και προσφορά.

Το χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της Γενοκτονίας απέναντι στη λήθη, αλλά και απέναντι σε κάθε απόπειρα διαστρέβλωσης ή ψευδοεπιστημονικής προσέγγισης και ωραιοποίησης της ιστορικής αλήθειας.

Τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας δεν ξεχνιούνται και δεν διαγράφονται», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Ένωση Κεντρώων: Η οθωμανική κτηνωδία έμεινε ατιμώρητη

«Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της ποντιακής γενοκτονίας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πλήρωσαν με τη ζωή τους το ότι ήταν Έλληνες και χριστιανοί.

Η οθωμανική και νεο-τουρκική κτηνωδία, προάγγελος του ναζισμού και του φασισμού, έμεινε ατιμώρητη.

Καθήκον όχι μόνο σύσσωμου του ελληνικού πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κυβέρνησης, όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων απανταχού της γης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, παραμένει ο συνεχής αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης για επίσημη αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς και από την ίδια την Τουρκία.

Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους νεκρούς της γενοκτονίας και τις μακελεμένες οικογένειές τους που ακόμα, έναν αιώνα μετά, πονάνε αλλά και η καλύτερη εγγύηση αποτροπής ώστε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις να μην συμβούν ποτέ ξανά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ