Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

11 άνδρες και 11 γυναίκες τοποθέτησε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην κυβέρνηση, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη, 17 Μαΐου.

Ωστόσο, ο Μακρόν επικρίθηκε για δύο λόγους: πρώτον, γιατί δεν έκανε υπουργείο Δικαιωμάτων των Γυναικών, παρότι το υποσχέθηκε προεκλογικά. Και δεύτερον, γιατί έδωσε τα μικρότερα και πιο ασήμαντα υπουργεία στις γυναίκες, πλην του υπουργείου Αμυνας.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχασε την ευκαιρία να επικρίνει τον Εμανουέλ Μακρόν: «Λυπούμαστε γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις που πήρε ενώπιον των Γάλλων: η κυβέρνησή του έχει 22 μέλη και όχι 15 όπως είχε υποσχεθεί, και δεν υπάρχει υπουργείο Δικαιωμάτων των Γυναικών».
Επίσης, το Ανώτατο Συμβούλιο Ισότητας Ανδρών και Γυναικών χαιρέτισε τον ίσο αριθμό γυναικών στην κυβέρνηση Μακρόν, με τους άνδρες, αλλά σημείωσε ότι μόνο μια γυναίκα κατέχει ένα ισχυρό υπουργείο, το υπουργείο Αμυνας».


Αυτές είναι οι γυναίκες που τοποθέτησε σε υπουργικές θέσεις ο Εμανουέλ Μακρόν:


Agnès Buzyn, υπουργός Υγείας και Αλληλεγγύης

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Είναι γιατρός στο επάγγελμα, 54 ετών, μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου πυρηνικής ασφάλειας (IRSN), και μέλος της Επιτροπής ατομικής ενέργειας. Το 2011 ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (INCa). Μητέρα τριών παιδιών, η Agnès Buzyn ήταν πρόεδρος της Ανώτατης Αρχής υγείας (HAS) τη στιγμή που έγινε υπουργός.


Annick Girardin, υπουργός υπερπόντιων κτήσεων

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Ηλικίας 52 ετών, η Annick Girardin είναι για τρίτη φορά μέλος μιας κυβέρνησης. Ανήκει στο ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς. Ηταν υφυπουργός Ανάπτυξης και Γαλλοφωνίας στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, το 2014. Εγινε στη συνέχεια υπουργός Δημοσίου Τομέα στην κυβέρνηση Βαλς, το 2016.

Elisabeth Borne, Υπουργός της οικολογικής μετάβασης και Μεταφορών

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η Elisabeth Borne, 56 ετών, ήταν περιφερειάρχης στο Poitou-Charentes (2013-2014). Ηταν πρόεδρος των Σιδηροδρόμων από το 2015, απόφοιτος Πολυτεχνείου και θα ασχοληθεί με τα μέσα μεταφοράς, υπό τον υπουργό Οικολογίας Νικολά Ιλό. Πριν τοποθετηθεί επικεφαλής των Σιδηροδρόμων, η Elizabeth Borne ήταν διευθύντρια του πολιτικού γραφείου της σοσιαλίστριας υπουργού Σεγκολέν Ρουαγιάλ.


Françoise Nyssen, υπουργός Πολιτισμού

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Ηλικίας 66 ans, η Françoise Nyssen ήταν συνδιευθύντρια του εκδοτικού οίκου Actes Sud, τον οποίο ίδρυσε ο πατέρας της το 1978. Σπούδασε πολεοδομία στο Βέλγιο και υπήρξε ανώτερο στέλεχος στην διεύθυνση Αρχιτεκτονικής του βελγικού υπουργείου Περιβάλλοντος, πριν αναλάβει τον εκδοτικό οίκο.


Laura Flessel, υπουργός Αθλητισμού

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Η μεγαλύτερη ξιφομάχος που γνώρισε η Γαλλία. Κατάγεται από την Γουαδελούπη, είναι 45 ετών και έχει αποκτήσει πέντε ολυμπιακά μετάλλια. Υπήρξε η πρώτη ολυμπιακή πρωταθλήτρια ξιφομαχίας στην ιστορία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996. Θα εργαστεί ώστε το Παρίσι να αναλάβει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Marielle de Sarnez, υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Είναι 66 ετών, ανήκει στο κεντρώο κόμμα MoDeM του Φρανσουά Μπαϊρού, έγινε για πρώτη φορά υπουργός. Ασχολήθηκε με την πολιτική για πρώτη φορά το 1974, για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του δεξιού κόμματος UDF το 1978. Είναι ευρωβουλευτής εδώ και 17 χρόνια και υποστήριξε τον Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς, όταν έχασε από τον Φρανσουά Φιγιόν, το 2016.


Marlène Schiappa, υφυπουργός Ισότητας

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Είναι 34 ετών και διάσημη μπλόγκερ (Maman travaille -Η μαμά εργάζεται). Πρόκειται για το νεότερο μέλος της κυβέρνησης. Δεν ανήκει σε κόμμα, υπήρξε αντιδήμαρχος του σοσιαλιστή δημάρχου της πόλης Μαν. Ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, στήριξε με πάθος την υποψηφιότητα του Μακρόν για πρόεδρο δημοκρατίας.


Muriel Penicaud, υπουργός Εργασίας

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Είναι 62 ετών, ανήκει στην κοινωνία των πολιτών και δεν εντάσσεται σε κανένα κόμμα. Μητέρα δύο παιδιών, διπλωματούχος Ιστορίας, επιστημών και κλινικής ψυχολογίας ήταν επικεφαλής σε επιχειρήσεις. Δούλεψε για τον Ομιλο Danone (γιαούρτια) και για τον Ομιλο Dassault Systèmes (αεροναυπηγική). Η Muriel Penicaud υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου των μέσων μαζικής μεταφοράς. Πολύ έμπειρη, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα συνδικάτα της αριστεράς.

Sylvie Goulard, υπουργός Αμυνας

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Η Sylvie Goulard υπήρξε ένα από το πρώτα στηρίγματα του Εμανουέλ Μακρόν. Είναι 52 ετών, πολύγλωσση, απόφοιτη της σχολής των ελίτ ΕΝΑ. Κατάγεται από την Μασσαλία και υπήρξε ευρωβουλευτής από το 2009.


Frédérique Vidal, υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Καινοτομίας

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 9


Είναι 53 ετών, πρόεδρος στο πανεπιστήμιο της Νίκαιας Nice-Sophia-Antipolis, από το 2012. Παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και καθηγήτρια πανεπιστημίου. Ειδικεύεται στην μοριακή γενετική.


Sophie Cluzel, υφυπουργός για τα Αμεα

Ποιες γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση -Ικανές, με καριέρα, εκτός πολιτικής [εικόνες] | iefimerida.gr 10


Γιατρός στο επάγγελμα, 56 ετών, μητέρα 4 παιδιών (εκ των οποίων ένα παιδί με σύνδρομο Ντάουν). Εχει ιδρύσει πολλούς συλλόγους και ενώσεις για παιδιά με αναπηρίες. Από το 2011 είναι πρόεδρος της FNASEPH (Εθνική Ομοσπονδία ενώσεων για μαθητές με αναπηρίες).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μακρον γυναίκες κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ