Εξαγωγείς: Ενταξη στο QE και χαλάρωση των capital controls θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές - iefimerida.gr

Εξαγωγείς: Ενταξη στο QE και χαλάρωση των capital controls θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών περιμένουν το 2017 οι εξαγωγείς, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει αύξηση του ΑΕΠ και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη εκτιμά ότι αν διατηρηθούν οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών του α' τριμήνου του έτους, κλείσουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης και κυρίως αν ενταχθεί εγκαίρως η χώρα στο QE της ΕΚΤ, με ταυτόχρονη χαλάρωση και των capital controls, οι επιδόσεις θα είναι ακόμη υψηλότερες και η συνεισφορά των εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας στο ΑΕΠ θα αγγίξει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ΠΣΕ χαρακτηρίζει ως ιστορική ευκαιρία για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία προϋποθέσεων κανονικότητας και ανάπτυξης, όπως η επίτευξη πλεονάσματος στο ισοζύγιο εξαγωγών/εισαγωγών για αγαθά και υπηρεσίες.
Οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών κάνουν λόγο για αύξηση των εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 2 δις φέτος, επίδοση που αντιστοιχεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 1 μονάδα.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τόσο για το 2017 (+3,8% από 3,7%), όσο και για το 2018 (+4,2% από 4%). Η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε έσοδα από εξωστρεφείς δραστηριότητες (εξαγωγές, τουρισμός, μεταφορές κ.α.) της τάξης των 56,1 δις ευρώ ή ποσοστό 30,2% του ΑΕΠ της χώρας.

Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, των προβλέψεων έχει να κάνει με την επίτευξη καθαρού πλεονάσματος στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών (εξαγωγές/εισαγωγές), με αποτέλεσμα η Ελλάδα από το 2017 να εμφανίζεται και πάλι ως καθαρός εξαγωγέας αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη «παρά τις αρνητικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου στο εμπορικό ισοζύγιο, οι προβλέψεις για επίτευξη πλεονάσματος στο άθροισμα των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να σηματοδοτήσει και τη μετάβαση στον οριστικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού της προτύπου, μέσα από την επανεκκίνηση της παραγωγικής της μηχανής, με πυλώνα την μεταποίηση και βασικό γνώμονα την υποκατάσταση μέρους των εισαγωγών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εξαγωγές εμπορικό ισοζύγιο ΠΣΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ