ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ...

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν εδώ και καιρό πάνω απ’ το Λευκό Οίκο κι η καταιγίδα δείχνει έτοιμη να ξεσπάσει.

Αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες στη Ρωσία κι επιχείρησε να βάλει τέλος σε έρευνα του FBI για έναν απ’ τους συμβούλους του ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εγκλωβιστεί στη δίνη ενός πολιτικού κυκλώνα, που ουδείς γνωρίζει πώς θα καταλήξει.

Και δεν είναι πλέον μόνον Δημοκρατικοί, όπως ο Αλ Γκριν κι η Μαξίν Ουότερς, που ζητούν την αποπομπή του. Με πολλή προσοχή έφερε χθες στο στόμα του τη λέξη «μομφή» και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής του Μέιν, Άνγκους Κινγκ.

Αλλά για να κινηθεί με τέτοια διαδικασία δεν αρκεί μια πολιτική αποτυχία. Το αμερικανικό Σύνταγμα αναφέρει ως αιτίες «την εσχάτη προδοσία, τη δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα»

Εάν αποδειχθεί ότι όντως ο Τραμπ ζήτησε απ’ τον (πρώην) διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να σταματήσει τις έρευνες για τις διασυνδέσεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τη Μόσχα, όπως αναφέρουν οι “New York Times” τότε ο Πρόεδρος θα έχει διαπράξει μια πολύ σοβαρή παραβίαση του νόμου. Άλλη βαρύτητα έχει μια «παρακώλυση της δικαιοσύνης», όπως βοά ο αμερικανικός Τύπος, κι άλλη οι απρόσεκτες φλυαρίες και οι κομπασμοί ενώπιον Ρώσων διπλωματών. Τα πράγματα θα στενέψουν...

Οι Δημοκρατικοί «στα κάγκελα»

Οι αποκαλύψεις είναι «βούτυρο στο ψωμί» της αντιπολίτευσης, τα μέλη της οποίας εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά του Τραμπ. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είπε ότι οι ΗΠΑ «περνούν μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία» αυτή την περίοδο. «Η Ιστορία έχει το βλέμμα της στραμμένο πάνω μας», προειδοποίησε τους συναδέλφους του.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ

Ο κομματικός του σύντροφος Ντικ Ντάρμπιν εμφανίστηκε έκπληκτος απ’ τις αποκαλύψεις. Και μόνον η σκέψη ότι ένας Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εξέφρασε στον διευθυντή του FBI την ελπίδα να σταματήσει την έρευνα εναντίον κάποιου «σου κόβει την ανάσα», είπε. «Πρόκειται για μια απ’ τις βαρύτερες κατηγορίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ηγέτης – ότι προσπαθεί με κάποιον τρόπο να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την Δικαιοσύνη στο έργο της».

Εντείνεται η δυσαρέσκεια των Ρεπουμπλικανών

Ο βετεράνος γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν είπε ότι πλησιάζει το σημείο όπου η υπόθεση Τραμπ θα αγγίξει τις διαστάσεις του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ.

«Λίγο λιγότερο δράμα απ’ το Λευκό Οίκο δεν θα έβλαφτε για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στην ατζέντα μας», παραπονέθηκε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

O επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ

Ήδη από προχθές ο Μπομπ Κόρκερ είχε επισημάνει ότι ο Λευκός Οίκος έχει εγκλωβιστεί σ’ έναν φαύλο κύκλο, σε μια «καθοδική δίνη». Και να σκεφθεί κανείς ότι ο γερουσιαστής απ’ το Τενεσί δεν έχει εκφραστεί μέχρι τώρα αρνητικά για τον Τραμπ. Ούτε κι η συνάδελφός του, Σούζαν Κόλινς -επίσης Ρεπουμπλικανή- η οποία σχεδόν ικέτευσε: «Δεν γίνεται να περάσουμε μια μέρα χωρίς κρίση;»

Συγκρίσεις με το Ουότεργκεϊτ

Χρειάστηκαν δύο χρόνια από τη διάρρηξη στο ξενοδοχείο «Ουότεργκεϊτ» της Ουάσιγκτον για να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής του Νίξον. Μια τέτοια διαδικασία απαιτεί μεγάλο διάστημα και χρειάζεται να συστρατευθεί και ικανός αριθμός Ρεπουμπλικανών- όχι απλώς να «γκρινιάζουν».

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν να ζητήσουν να αναλάβει την υπόθεση ειδικός εισαγγελέας, ώστε να κερδίσουν χρόνο και να αποτρέψουν σε πρώτη φάση μια πρόταση μομφής κατά του Τραμπ, μετέδωσε το Fox.

Για να ξεκινήσει μια διαδικασία αποπομπής απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία όμως ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί (238 έδρες έναντι 193). Και μπορεί στη Γερουσία η πλειοψηφία τους να είναι μικρότερη (52 έδρες έναντι 48), αλλά εδώ απαιτείται μια πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφοι).

Για να μπορέσουν, ως εκ τούτου, να ανατρέψουν τον Τραμπ οι αντίπαλοί του χρειάζονται κάτι παραπάνω από μια νομική δικαιολογία. Θα πρέπει να συμπαραταχθούν μαζί τους και 25 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και 19 γερουσιαστές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μια πρόωρη εκκίνηση της διαδικασίας αποπομπής του Τραμπ ενέχει τον κίνδυνο να φουντώσουν οι θεωρίες συνωμοσίας του στιλ «πήγε μόνος του να τα βάλει με το σύστημα, αλλά το κατεστημένο τον έφαγε». Και θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να παραμείνει ο πρόεδρος ένα-δυο χρόνια στο πόστο του και να πριονίσει μόνος του την καρέκλα, πάνω στην οποία κάθεται.

Ίσως, πάλι, αυτή η αποτυχία να έλθει νωρίτερα του αναμενομένου. Το Κογκρέσο ήδη παίρνει θέση μάχης με τον Τζέισον Τσάφετζ, επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής που εποπτεύει το έργο της κυβέρνησης να ζητά να του παραδοθούν εντός μιας εβδομάδας όλα τα σχετικά ντοκουμέντα του FBI, που αφορούν στην επικοινωνία του Τραμπ με τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ...

Οι αγορές αρχίζουν να αμφιβάλλουν

Η ανησυχία ότι μπορεί να μπει φρένο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Τραμπ και να αντιμετωπίσει ο ίδιος το ενδεχόμενο αποπομπής του, ήρθαν να επιβαρύνουν το κλίμα στις αγορές μαζί με κάποια απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία επηρεάζοντας αρνητικά την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του Γιεν. «Οι επενδυτές αμφιβάλλουν ολοένα και περισσότερο κατά πόσον θα μπορέσει να εφαρμόσει τις ιδέες του για φορολογική μεταρρύθμιση και τόνωση της οικονομίας ο Τραμπ, που πέφτει απ’ το ένα σκάνδαλο στο άλλο», δήλωσε ένας οικονομικός αναλυτής.

Μετά την εκλογή του Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο το δολάριο εκτοξεύθηκε στα ύψη καθώς οι αγορές προεξοφλούσαν μαζικές φοροαπαλλαγές και τόνωση της οικονομίας. Ο dollar-Index, που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι σημαντικών ξένων νομισμάτων, είχε αγγίξει στις αρχές Ιανουαρίου υψηλό 14ετίας με 103.82 μονάδες. Το πρωί κατέγραφε πτώση 0,2% στις 97,90 μονάδες...

«Ο κόσμος κυβερνάται από ένα παιδί», έγραψε ο δημοσιογράφος Ντέηβιντ Μπρουκς σχολιάζοντας στους Τάιμς της Νέας Υόρκης τα τελευταία σκάνδαλα. Για να συμπληρώσει: «Η ανωριμότητα κι η έλλειψη αυτοσυγκράτησης θα κυριαρχήσουν στην προεδρία Τραμπ. Με τα μικρά παιδιά δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί θα ωριμάσουν. Αλλά μ’ έναν άνδρα, που έχει στα χέρια του πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών όλο αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια ολόκληρη χώρα»...


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ