Η μηχανή δολοφονίας του Ασαντ -Σκοτώνει αντικυβερνητικούς και τους καίει σε γιγάντιο κρεματόριο

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει αποδείξεις που δείχνουν ότι οι συριακές αρχές καίνε τα πτώματα των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στην φυλακή Σαϊντνάγια, που βρίσκεται δίπλα στην Δαμασκό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί τον Ασάντ και τις αρχές της Συρίας για χρησιμοποίηση κρεματορίου μέσα σε στρατιωτική φυλακή, που αποσκοπεί στην διάλυση κάθε ίχνους από τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που έχουν εκτελεστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Στιούαρτ Τζόουνς, βοηθός γραμματέα του Γραφείου Κρατικών Υπηρεσιών Ανατολικών Υποθέσεων, έφερε στο φως της δημοσιότητας κάποιες δορυφορικές εικόνες της φυλακής, όπου θεωρείται ότι φαίνεται χιόνι το οποίο λιώνει στην οροφή μιας εγκατάστασης.

«Ξεκινώντας από το 2013, το συριακό καθεστώς έκανε μια σειρά από αλλαγές και τροποποιήσεις σ’ ένα κτίριο εντός του συγκροτήματος Σαϊντνάγια, για να υλοποιήσει αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι είναι, ένα κρεματόριο», ανέφερε ο Τζόουνς.

«Αν και οι φρικαλεότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς είναι ευρέως γνωστές και διαδεδομένες, πιστεύουμε ότι η οικοδόμηση του κρεματορίου είναι μια προσπάθεια ώστε να αποκρυφτεί η έκταση των μαζικών δολοφονιών που συμβαίνουν μέσα στην φυλακή Σαϊντνάγια» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Τζόουνς επεσήμανε επίσης ότι οι πληροφορίες που έχει, προέρχονται από αξιόπιστους οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και από την «κοινότητα πληροφοριών» που κατέχουν οι ΗΠΑ. Επιπλέον, προσέθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 50 άτομα κρεμιούνται ημερησίως στις φυλακές Σαϊντνάγια.

Ο ίδιος δεν έδωσε επίσημη εκτίμηση για το συνολικό αριθμό των νεκρών, αλλά παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε μια σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία έχουν πεθάνει από 5.000 έως 11.000 άτομα κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2015 μέσα στην φυλακή.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ, έχει φυλακίσει μεταξύ 65.000 και 117.000 ατόμων κατά την ίδια περίοδο.

Ο Sean Spicer, Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε αργότερα ότι «το καθεστώς του Ασάντ έχει περάσει σε ένα νέο επίπεδο διαφθοράς». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση στην Δαμασκό δρα πάντοτε «με την -καθώς φαίνεται- άνευ όρων υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν».

Στην ενημέρωση τύπου, ο Τζόουνς δήλωσε ότι η Ρωσία είτε «βοήθησε ή έκανε πως κοιτάει αλλού» όσο η κυβέρνηση της Συρίας πραγματοποιούσε τις διάφορες φρικαλεότητες.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες

Η τελευταία δορυφορική φωτογραφία που παρουσιάστηκε από το κρατικό τμήμα των ΗΠΑ τραβήχτηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι ΗΠΑ περίμεναν παραπάνω από δύο χρόνια για να παρουσιάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία τους.

Ο πόλεμος της Συρίας διανύει φέτος τον έβδομο χρόνο του και κατά αυτό το διάστημα έχουν πεθάνει σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Παράλληλα, ο πόλεμος έχει εκτοπίσει από τα σπίτια του πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Η δορυφορική εικόνα που δημοσιεύτηκε, δείχνει χιόνι που λιώνει στην οροφή ενός κτιρίου που βρίσκεται μέσα στο στρατιωτικό συγκρότημα Σαϊντνάγια.

Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με μια άλλη εικόνα που φέρεται να δείχνει ότι το κτίριο είναι εξοπλισμένο με συστήματα βαρέως και αερισμού, υποδεικνύουν ότι πιθανότατα η φυλακή Σαϊντνάγια να αποτελεί ένα κέντρο εκτελέσεως της κυβέρνησης αλ Ασάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ