Eυρωπαίοι συνοροφύλακες στη Λιβύη για να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές - iefimerida.gr

Eυρωπαίοι συνοροφύλακες στη Λιβύη για να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής χαιρέτισε τα σχέδια για περιπολίες από Ευρωπαίους συνοροφύλακες στα νότια σύνορα της Λιβύης, ώστε να σταματήσει το κύμα προσφύγων προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε «καλή ιδέα» την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της βορειοαφρικανικής χώρας, επισημαίνοντας, πάντως, ότι ήδη έχει αναπτυχθεί ευρωπαϊκή αποστολή υπό την Ιταλία, για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η Ιταλίδα επίτροπος εξέφρασε την υποστήριξή της στην έκκληση Γερμανίας και Ιταλίας να ενισχυθούν οι περιπολίες στα νότια σύνορα της Λιβύης ώστε να ελεγχθεί η μετακίνηση αφρικανών μεταναστών μέσω της ερήμου.

Eυρωπαίοι συνοροφύλακες στη Λιβύη για να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές  | iefimerida.gr 0

Είχε προηγηθεί επιστολή των υπουργών Εσωτερικών Ιταλίας και Γερμανίας, Μάρκο Μινίτι και Τόμας ντε Μεζιέρ αντίστοιχα, προς την Κομισιόν, με την οποία ζητούσαν να αναπτυχθούν Ευρωπαίοι συνοροφύλακες στη μεθόριο Νίγηρα-Λιβύης «το συντομότερο δυνατό».

«Όπως φάνηκε κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους οι προσπάθειές μας μέχρι αυτή τη στιγμή υπήρξαν αναποτελεσματικές», γράφουν. «Πρέπει να εμποδίσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που βρίσκονται στα χέρια διακινητών, να διακινδυνεύσουν τις ζωές τους στη Λιβύη και τη Μεσόγειο.»

Η Λιβύη είναι τώρα η κύρια πύλη εισόδου Αφρικανών μεταναστών προς την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής φέτος πάνω από 45.000 άνθρωποι έφθασαν με σκάφη από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), αριθμός αυξημένος κατά 40% και πλέον σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πάνω από 1.200 έχασαν τις ζωές τους...

Eυρωπαίοι συνοροφύλακες στη Λιβύη για να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές  | iefimerida.gr 1

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων η Κομισιόν εξετάζει προτάσεις για μια ευρωπαϊκή δύναμη που θα ενισχύει τους Λίβυους συνοροφύλακες στο έργο τους.

Το δουλεμπόριο γνωρίζει άνθηση στη Λιβύη καθώς ομάδες ενόπλων εκμεταλλεύονται την έλλειψη σταθερής κυβέρνησης για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι πρόσφυγες πωλούνται σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη.

Ειδικοί, όπως ο Σάιμον Μακμάχον, ερευνητής σε θέματα μετανάστευσης του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι, εκτιμούν πάντως πώς η παρουσία Ευρωπαίων συνοροφυλάκων θα είναι αναποτελεσματική και απλώς θα συμβάλει στην αύξηση των κινδύνων για τους μετανάστες που διασχίζουν τη Λιβύη.

«Γνωρίζουμε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι δεν σταματούν πραγματικά τις μετακινήσεις των ανθρώπων», λέει. «Απλώς διαμορφώνουν τον τρόπο μετακίνησής τους...»



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ