Σύλλογος Συνθετών Δημιουργών «Το Μέτρον»: Οραμα μας μια ισχυρή, υγιής και καθαρή ΑΕΠΙ - iefimerida.gr

Σύλλογος Συνθετών Δημιουργών «Το Μέτρον»: Οραμα μας μια ισχυρή, υγιής και καθαρή ΑΕΠΙ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με όραμα μια ισχυρή, υγιή και καθαρή ΑΕΠΙ που να εισπράττει, να ελέγχουνε οι ίδιοι οι δημιουργοί τί και πώς το εισπράττει και να το διανέμουν οι ίδιοι στους μουσικούς, ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών Το Μέτρον, παραχώρησε χθες μία ανοιχτή συζήτηση, παρουσίαση, των θέσεών του.

«Στο άμεσο μέλλον θα διεκδικήσουμε και θα πάρουμε όχι μόνο την διοίκηση αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό στα χέρια μας» τονίζουν οι 125 δημιουργοί της πρωτοβουλίας, με εισηγητές, κατά την χθεσινή συζήτηση τους Γιώργο Ανδρέου, Θάνο Μικρούτσικο, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση.

Το σωματείο Το ΜΕΤΡΟΝ έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τον θεσμό της Επιτροπείας στην ΑΕΠΙ. Ωστόσο σημειώνουν πως «Από την στιγμή που τοποθετήθηκε Επίτροπος στην ΑΕΠΙ και ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία, πιστεύουμε πως η εταιρεία οφείλει να σεβαστεί την απόφαση της Πολιτείας και να συνεργαστεί με την Επίτροπο, μη προσβάλλοντας τον διορισμό της. Άλλωστε η κύρια αρμοδιότητα της είναι να ενισχύσει την είσπραξη των δικαιωμάτων μας και να προστατεύσει την διανομή τους, κάτι που μόνο προς το συμφέρον μας μπορεί να είναι».

Σύλλογος Συνθετών Δημιουργών «Το Μέτρον»: Οραμα μας μια ισχυρή, υγιής και καθαρή ΑΕΠΙ | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της πρωτοβουλίας Μέτρον, η ΑΕΠΙ θα μπορούσε να μετασχηματιστεί σε ΟΣΔ των Ελλήνων Δημιουργών χωρίς νομικές ακροβασίες.

«Δεν χρειάζεται νέα νομοθέτηση. Υπάρχει σχετική διαδικασία στην Ελληνική Νομοθεσία που προβλέπει τον συμψηφισμό των απαιτήσεων μας έναντι παραχώρησης ή έκδοσης νέων μετόχων.
Σε κάθε περίπτωση τον έλεγχο του πλειοψηφικού πακέτου πρέπει να τον έχουν αποκλειστικά οι Έλληνες Δημιουργοί και οι οφειλές προς τους ξένους ΟΣΔ θα πρέπει να ρυθμιστούν με αυτήν και μόνο την λογική».
Υπάρχει η περίπτωση της αντίστοιχης Γαλλικής "ΑΕΠΙ" όπου μέσα από διαπραγματεύσεις, διαμορφώθηκε ένας οδικός χάρτης και οι μέτοχοι αποχώρησαν αφήνοντας την εταιρεία στα χέρια των δημιουργών.

«Προτείνουμε σταθερά το αυτονόητο»

Οι Δημιουργοί του Μέτρον τονίζουν μεταξύ άλλων «Να δεσμευθούν οι μέτοχοι να καλύψουν τα αρνητικά κεφάλαια και να μεταβιβάσουν την διοίκηση στους Δημιουργούς και σε έμπειρα στελέχη. Μια τέτοια λύση ήταν εφικτή ήδη από τον Φεβρουάριο.
Με την απαραίτητη εγγύηση και παρουσία της Πολιτείας στην διαδικασία, θα μπορούσε τώρα η κατάσταση να είχε εξομαλυνθεί.

Αντίθετα σήμερα οι μέτοχοι παραμένουν στην διοίκηση παράλληλα με την Επίτροπο που (όσο άρτια και να είναι ως κρατική λειτουργός) δεν έχει καμία πείρα ούτε σχετική τεχνογνωσία για να συνδιοικήσει έστω, έναν τέτοιο οργανισμό.
«Και το κυριότερο εμείς οι Δημιουργοί δεν εκπροσωπούμαστε ούτε στοιχειωδώς. Προτείνουμε στην σημερινή έτσι κι αλλιώς πολυπληθή ομάδα της Επιτρόπου να συμμετέχει από ένας εκπρόσωπος των τριών σωματείων του κλάδου».

Σύλλογος Συνθετών Δημιουργών «Το Μέτρον»: Οραμα μας μια ισχυρή, υγιής και καθαρή ΑΕΠΙ | iefimerida.gr 1

Κάλεσμα προς όλη την κοινότητα των δημιουργών

Ένα κάλεσμα σε όλη την κοινότητα των δημιουργών για ενότητα, ενημέρωση και δράση, απηύθυνε ο Νίκος Πορτοκάλογλου, υπενθυμίζοντας πως η δισκογραφία έχει καταρρεύσει προ καιρού, οι συναυλίες με αυξημένο ΦΠΑ και μειωμένο εισιτήριο γίνονται όλο και πιο δύσκολες ακόμη και για τους πιο δημοφιλείς από εμάς και τώρα το πνευματικό δικαίωμα κινδυνεύει για πρώτη φορά να αφανιστεί.

«Και το χειρότερο» σημειώνει ο Νίκος Πορτοκάλογλου, «Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κρίση του κλάδου μας εμφανιζόμαστε διασπασμένοι! Και μάλιστα κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, κατηγορούν τους άλλους, τους διαφωνούντες για ύποπτα κίνητρα. Όπως λέει και ένας γνωστός γελοιογράφος, 'σε αυτή τη χώρα είναι πολύ επικίνδυνο να είσαι με τους άλλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί'.

Ενότητα και όχι διάσπαση για τους δημιουργούς

«Προσωπικά είμαι εδώ σήμερα για να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να εμποδίσω αυτή την τυφλή αυτοκαταστροφική πορεία. Να υπερασπιστώ χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος τα μέλη του Δ.Σ. του Μέτρον, Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση, Γιώργο Ανδρέου και Φοίβο Τασσόπουλο, φίλους και ομότεχνους εκλεκτούς, ανθρώπους ακέραιους που τους είμαι ευγνώμων για τον άφθονο χρόνο και κόπο που έχουν αφιερώσει στην κοινή μας υπόθεση.

Όλα αυτά ισχύουν κατά γράμμα και για τους τρεις συναδέλφους που παραιτήθηκαν απο του Δ. Σ. του σωματείου μας, Φοίβο Δεληβοριά, Παναγιώτη Καλατζόπουλο και Αντώνη Πλέσσα.
Η μόνη διαφορά είναι πως οι 4 πρώτοι συκοφαντήθηκαν βάναυσα. Και όπως λέει ο πατέρας όλων μας, ο Τσιτσάνης, αυτό το βρίσκω νά ναι άδικο!».

«Διεκδικούμε το δίκιο μας, τον ιδρώτα, τον κόπο μας»

«Διεκδικούμε το δίκιο μας, τον ιδρώτα, τον κόπο μας απέναντι σε έναν αλαζονικό και διεφθαρμένο οργανισμό αλλά παραβλέπουμε κάτι βασικό: ότι είναι ιδιωτική εταιρία. Και ότι δεν ζούμε σε άλλες σκοτεινές εποχές, ούτε σε ένα κράτος που αποφασίζει και διατάσσει. Εδώ ευτυχώς η δυστυχώς ακόμα υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν την ιδιοκτησία. Και αν δεν θέλουμε να μείνουμε στο τέλος με το τίποτα πρέπει να μιλήσουμε για στρατηγική. Και γι αυτό θέλουμε σοβαρή νομική καθοδήγηση» σημειώνει ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Πορτοκάλογλου: Για να μην σταματήσει η είσπραξη των δικαιωμάτων μας ούτε για μια μέρα

«Δυστυχώς φαίνεται πως χάνουμε μια ιστορική ευκαιρία. Και μάλιστα σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση, που την έχω κατηγορήσει για πολλά, εδώ δείχνει κατανόηση του προβλήματος και διάθεση για μια υγιή λύση.
Ειλικρινά ελπίζω να κάνουμε λάθος και ο προσωρινός επίτροπος να αποδώσει καρπούς. Ας εκμεταλλευτούμε όμως αυτή την πίστωση χρόνου για να συζητήσουμε σοβαρά για την επόμενη μέρα.

Για ένα οργανισμό που θα ελέγχεται από εμάς με δικαιοσύνη και διαφάνεια χωρίς να σταματήσει η είσπραξη των δικαιωμάτων μας ούτε για μια μέρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ