Πώληση νησιών προτείνει ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου - iefimerida.gr

Πώληση νησιών προτείνει ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου

Πώληση νησιών προτείνει ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπέρ της αξιοποίησης ακόμα και της πώλησης ελληνικών νησιών, ανεξαρτήτως του αγοραστή, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να προσελκύσουν τουρισμό, εμφανίζεται ο πρόεδρος του του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος, που ζητά η Ελλάδα να αλλάξει οικονομική πολιτική και να παραδειγματιστεί από την Τουρκία που «έδιωξε το ΔΝΤ».

Σε συνέντευξή του στο traveltimes.gr, ο κ. Κουτσίκος χαρακτηρίζει μεν «αστειότητες» τα σενάρια για αγορές ελληνικών νησιών από Τούρκους, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πουληθούν κάποια νησιά. «Εάν χρησιμοποιηθούν νησιά μας για ανάπτυξη, γιατί να μην πωληθούν;» διερωτάται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κ. Κουτσίκος ζητά να παραδειγματιστεί η πολιτική ηγεσία από την Τουρκία που έδιωξε το ΔΝΤ και στη συνέχεια εφάρμοσε οικονομική πολιτική εντελώς ώς αντίθετη από εκείνη των περικοπών που ζητούσε το Ταμείο, μειώνοντας τους φόρους, επιδοτώντας τις επενδύσεις και περιορίζοντας τις εργοδοτικές εισφορές.

Διαβάστε το απόσπασμα της συνέντευξής του:

Κατά πόσον ευσταθούν τα σενάρια πώλησης των ελληνικών νησιών;

Δεν έχουν βάση όλα αυτά. Βεβαίως, υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, τα οποία πωλούνται, αλλά ανήκουν σε ιδιώτες. Κρατική περιουσία δεν πωλείται. Ακούστηκαν προ καιρού σενάρια ότι Τούρκοι θα έρθουν να αγοράσουν τα νησιά μας. Αυτά είναι αστειότητες. Γιατί αγοράστηκε κανένα; Ή αν θέλει ένας επενδυτής να αγοράσει, είναι υποχρεωτικό να φαίνεται ότι ο αγοραστής είναι Τούρκος. Ούτως ή άλλως, υπάρχουν επιχειρήσεις, που κάνουν τις αγορές και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι. Το θέμα είναι εάν χρησιμοποιηθούν νησιά μας για ανάπτυξη, γιατί να μην πωληθούν; Δηλαδή εάν τα έχουμε σήμερα και δεν τα κάνουμε τίποτα, ενώ σε ένα νησί μπορεί να δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη ξενοδοχειακή υποδομή με γκολφ, να δημιουργηθούν δηλαδή όλα αυτά που μας λείπουν και προσελκύσει τουρισμό υψηλού επιπέδου... Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έρθουν επενδυτές; Από κει και πέρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε ποιος θα είναι ο αγοραστής. Εμείς ως Ελλάδα χρειαζόμαστε ανάπτυξη από όπου κι αν έρθει είναι καλοδεχούμενη.

Μας λέτε ουσιαστικά να εξετάσουμε προσεκτικά το παράδειγμα της Τουρκίας;

Ναι. Θα σας πω μόνο ότι η Τουρκία το 2001 ήταν σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι είναι η Ελλάδα σήμερα. Μπήκανε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Φέρανε έναν Τούρκο από την Αμερική, ο οποίος ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, ύστερα εξελέγη ο Ερντογάν και έδιωξε το ΔΝΤ και έκανε ακριβώς τα αντίθετα, από αυτά που είχε εισηγηθεί το ΔΝΤ. Δηλαδή τι είχε εισηγηθεί; Μείωση μισθών, μείωση συντάξεων και περικοπές σε όλα, αυτά που συμβαίνουν και εδώ και τα βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας. Ο Ερντογάν, λοιπόν, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Είχαν 35% φορολόγηση των επιχειρήσεων τότε και ο Ερντογάν την μείωσε στο 25% και τώρα είναι στο 10%. Αποφάσισε να επιδοτήσει όλες τις ξένες επενδύσεις. Μείωσε το κόστος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, πήρε μια σειρά από μέτρα, με αποτέλεσμα η Τουρκία αυτή τη στιγμή να συγκαταλέγεται στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, λοιπόν και ο τουρισμός αναπτύχθηκε και η βιομηχανία. Το 2011, η Τουρκία είχε εξαγωγές που ανήλθαν στα 110 δισ. ευρώ. Ήμαρτον. Η Ελλάδα διαρκώς χάνει... Θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από την Τουρκία γιατί εκεί κάνουν μεθοδική δουλειά!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ