Αντιπλημμυρικά έργα στο νομό Πέλλας προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - iefimerida.gr

Αντιπλημμυρικά έργα στο νομό Πέλλας προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Εδεσσαίο, ύψους 1.900.000 ευρώ και στον χείμαρρο Τόπλιτσα Λουτρακίου Πέλλας, ύψους 2.040.000 ευρώ, προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα στον ποταμό Εδεσσαίο παρατηρήθηκαν φαινόμενα διάβρωσης στον πυθμένα και τα πρανή με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθιζήσεις των παράπλευρων οδών και πλημμύρες στις ιδιοκτησίες που αναπτύσσονται παράλληλα στον ποταμό. Στον χείμαρρο Τόπλιτσα, οι αναβαθμοί παρουσίασαν φθορές από τη δράση των πλημμυρών των τελευταίων δεκαετιών και καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του 2016. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η ταχύτητα ροής των χειμαρρικών υδάτων και να διαβρωθούν τα αναχώματα. Οι εργασίες για τα παραπάνω έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σε έξι μήνες.

Από την αντιπολίτευση, ο Γιάννης Ανδρίτσος, από την "Περιφέρεια πρωταθλήτρια", είπε ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, από τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", ανέφερε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα της περιφέρειας έχουν να συντηρηθούν συστηματικά εδώ και 30 χρόνια και ο Νίκος Χρυσομάλλης, από την "Ελληνική Αυγή", χαρακτήρισε υπερβολικά τα ποσά για τα δύο έργα. Καλύτερη προετοιμασία για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτρακίου ζήτησε ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη "Συμμετέχω", ενώ ο Βασίλης Ρέβας, από την "Λαϊκή Συσπείρωση", τόνισε ότι τα έργα χρήζουν άμεσης υλοποίησης και η Νιόβη Παυλίδου, από τους "Πολίτες Μπροστά", τα χαρακτήρισε ως μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της περιφέρειας.

Δρομολογούνται οι αποκαταστάσεις βλαβών από τις καταστροφές του περσινού Σεπτεμβρίου

Στο μεταξύ, δρομολογούνται στο σύνολό τους, τα έργα αποκατάστασης των βλαβών από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2016. Συγκεκριμένα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχαν κηρυχθεί οι Δήμοι Θερμαϊκού, Δέλτα, Χαλκηδόνας και Αλμωπίας. Μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι τελευταίες παρεμβάσεις στο δήμο Θερμαϊκού, που περιλαμβάνουν αποκαταστάσεις κατεστραμμένων τμημάτων και ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο καθώς και στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Μηχανιώνας, της Αγίας Τριάδας και της Επανομής.

Σε ό,τι αφορά τους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας μέχρι τέλος του μήνα θα παραδοθούν οι μελέτες, έτσι ώστε οι τεχνικές υπηρεσίες να καλέσουν τους ενδιαφερόμενους εργολάβους ενώ για το Δήμο Αλμωπίας, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε τον τρόπο ανάθεσης των έργων ύψους 250.000 ευρώ. Διαφωνίες για τον τρόπο ανάθεσης εξέφρασαν οι κ.κ. Ανδρίτσος, Θεοδωρόπουλος, Χρυσομάλλης, Μούρνος, για καθυστερήσεις μίλησε ο κ. Ρέβας, ενώ "παρών" ψήφισε η κ. Παυλίδου.

Εξάλλου, επερώτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στην περιοχή του ρέματος Πέλεκα, στον νομό Πιερίας, για να εξυπηρετηθεί το έργο της περιφερειακής οδού Κατερίνης, κατέθεσε ο κ. Χρυσομάλλης. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος, επισήμανε ότι σε πολλά τμήματα του ποταμού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και σε άλλα, είτε εκτελούνται είτε θα εκτελεστούν εργασίες διευθέτησης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πέλλα αντιπλημμυρικά έργα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ