«Μια ανάσα από την ανάπτυξη διηπειρωτικού πυραύλου η Β. Κορέα», λένε Αμερικανοί ειδικοί [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

«Μια ανάσα από την ανάπτυξη διηπειρωτικού πυραύλου η Β. Κορέα», λένε Αμερικανοί ειδικοί [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονη ανησυχία σε ειδικούς στις ΗΠΑ προκάλεσε ο πύραυλος που εκτόξευσε χθες το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαιρέτισε ως «τέλειο οπλικό σύστημα».

«Η τελευταία επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή φανερώνει ένα επίπεδο απόδοσης που δεν έχουμε ξαναδεί από βορειοκορεατικό πύραυλο», λέει ο Τζον Σίλινγκ, μηχανικός αεροδιαστημικής που ειδικεύεται σε πυραύλους. Πράγμα που σημαίνει ότι η Πιονγιάνγκ απέχει μάλλον ένα χρόνο -παρά πέντε, όπως εικαζόταν μέχρι τώρα- απ’ το να αποκτήσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, προσθέτει.

«Μια ανάσα από την ανάπτυξη διηπειρωτικού πυραύλου η Β. Κορέα», λένε Αμερικανοί ειδικοί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την εκτόξευση, κάτι που η Πιονγιάνγκ κάνει μόνο όταν θεωρεί επιτυχημένες τις δοκιμές πυραύλων- τα κρατικά ΜΜΕ είπαν ότι πρόκειται για έναν «νέο στρατηγικό βαλλιστικό πύραυλο εδάφους-εδάφους μεσαίου βεληνεκούς», που τον αποκάλεσαν Hwasong-12.

Σύμφωνα με το ΚCNA (Κorean Central News Agency) «ο νέος πύραυλος είναι ικανός να μεταφέρει μια ισχυρή και μεγάλη πυρηνική κεφαλή», ενώ κατά την δοκιμή επιβεβαιώθηκε «η αξιοπιστία της νεοαναπτυσσόμενης μηχανής του πυραύλου».
Αν και η Πιονγιάνγκ είναι γνωστή για τη ρητορική της, ειδικοί ανησυχούν ότι το καθεστώς σημειώνει ουσιαστική πρόοδο προς τον διακηρυγμένο στόχο του Κιμ για ανάπτυξη διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

«Μια ανάσα από την ανάπτυξη διηπειρωτικού πυραύλου η Β. Κορέα», λένε Αμερικανοί ειδικοί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Στη φωτογραφία από βίντεο που πρόβαλε το κρατικό δίκτυο KRT της Βόρειας Κορέας, διακρίνεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε πεδίο πυραυλικών δοκιμών σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία.

«Μια ανάσα από την ανάπτυξη διηπειρωτικού πυραύλου η Β. Κορέα», λένε Αμερικανοί ειδικοί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Αναλυτές θεωρούν ότι ο Hwasong-12 μπορεί να είναι ο «μυστηριώδης πύραυλος» που παρουσίασε το καθεστώς στην τεράστια στρατιωτική παρέλαση του περασμένου μήνα στην Πιονγιάνγκ, ο οποίος φάνηκε να είναι μια μικρότερη εκδοχή του KN-08 ICBM.

Ο πύραυλος πέταξε επί 30΄, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στις τελευταίες εκτοξεύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πήγε προς τα πάνω παρά ότι προσπάθησε να πετάξει όσο το δυνατόν μακρύτερα – σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε πάει πάνω από την Ιαπωνία-.

«Είναι ο μεγαλύτερος πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που μας έχουν δείξει ως τώρα και μπορεί να αποτελεί μέρος ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)», είπε η Μελίσσα Χάνχαμ, του “James Martin Center for Nonproliferation” στην Καλιφόρνια.

«Αν είχε εκτοξευθεί με στάνταρ τροχιά τότε θα είχε εμβέλεια 2.800 μιλίων, πράγμα που σημαίνει ότι η αμερικανική νήσος Γκουάμ θα ήταν εντός του βεληνεκούς του», εκτιμά ο Ντέιβιντ Ράιτ της “Union of Concerned Scientists”.

«Κι αυτό μας λέει ότι τρέχουν διάφορα προγράμματα ανάπτυξης [πυραύλων]», συμπληρώνει.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι στο τραπέζι είναι όλες οι επιλογές προκειμένου να εμποδιστεί η πρόοδος των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. Και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στείλει το μήνυμα ότι αυτό περιλαμβάνει και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ