5+1 συναυλίες του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ολύμπια -Από Ξυδάκη μέχρι Φρανκ Ζάππα [πρόγραμμα]

Στο θέατρο Ολύμπια εντάσσεται φέτος στο δυναμικό του Φεστιβάλ και φιλοξενεί έξι μουσικές εκδηλώσεις και σημαντικούς δημιουργούς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βραδιές λυρικής μουσικής, αλληνικού τραγουδιού, αλλά και ένα αφιέρωμα στον Φράνκ Ζάππα.

Στις 8 Ιουνίου, ο Νίκος Ξυδάκης ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του, παρουσιάζει στο θέατρο Ολύμπια τη μουσική παράσταση «Όλα τα δειλινά του κόσμου», με μελοποιήσεις ποιημάτων για τον έρωτα και την αγάπη.
Με έμπνευση από τα ποιήματα της Σαπφούς, του Μιχάλη Γκανά και του Διονύση Καψάλη ο Νίκος Ξυδάκης γράφει μουσική και τραγούδια, πολλά εκ των οποίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Στις 16 Ιουνίου η μεσόφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και ο πιανίστας Αντρέι Χόβριν παρουσιάζουν την παράσταση Transit Songs, ένα ρεσιτάλ μπροστά από ένα ποιητικό τοπίο. Μέσω τραγουδιών από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, μέχρι τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν, ποίηση και video art, οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την ευρύτερη έννοια των συνόρων.

Το δωδεκαμελές πολυφωνικό σύνολο από τη Μεγάλη Βρετανία Stile Antico, που δουλεύει χωρίς μαέστρο και έχει αφοσιωθεί στη μελέτη της αναγεννησιακής μουσικής, παρουσιάζει στις 18 Ιουνίου το In a Strange Land. Ένα μουσικό αφιέρωμα σε συνθέτες που διώχθηκαν από τη βασίλισσα Ελισάβετ A΄ της Αγγλίας εξαιτίας της υποστήριξής τους στον Καθολικισμό.

Στις 26 Ιουνίου, το πιανιστικό ντούο Στέφανος Νάσος – Απόστολος Παληός παρουσιάζουν, μαζί με τους κρουστούς Μάριο Νικολάου και Μαρίνο Τρανουδάκη, μία Συναυλία μουσικής δωματίου με επίκεντρο τη Σονάτα για δύο πιάνα και κρουστά του σπουδαίου Ούγγρου συνθέτη Μπέλα Μπάρτοκ.
Παράλληλα, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση θα εκτελεστεί το έργο του Τζον Λούθερ Άνταμς για πιάνο, μάλετ και ηλεκτρονικούς ήχους.

Στις 5 Ιουλίου, η διεθνούς φήμης ορχήστρα της Σόφιας Sofia Sinfonietta υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου θα παρουσιάσει τρία έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη με γενικό τίτλο …ο πόνος του πολέμου, το πένθος και η φυγή.
Συμμετέχει ως αφηγητής ο Μιχαήλ Μαρμαρινός καθώς και η Χορωδία Σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών.

Τέλος, στις 9 Ιουλίου, οι ARTéfacts Εnsemble δημιουργούν μια παράσταση – συναυλία προς τιμήν του Φρανκ Ζάππα. Το Zapping - Αφιέρωμα στον Φρανκ Ζάππα συνδυάζει στοιχεία από τη ροκ, την τζαζ, ακόμη κι από τη λαϊκή μουσική, αλλά και τη σύγχρονη κλασική.
Μία παράσταση πιστή στο πνεύμα του Φρανκ Ζάππα, που στοχεύει στη σάτιρα και τον κοινωνικό σχολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φεστιβάλ αθηνών θέατρο Ολυμπία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ