Οι Ισπανοί αποφάσισαν για την εκταφή του λειψάνου του Φράνκο - iefimerida.gr

Οι Ισπανοί αποφάσισαν για την εκταφή του λειψάνου του Φράνκο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ισπανικό κογκρέσο ενέκρινε πρόταση για την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο από το αμφιλεγόμενο μνημείο της Κοιλάδας των Πεσόντων, κοντά στη Μαδρίτη όπου είναι θαμμένος εδώ και 41 χρόνια ο δικτάτορας.

Συνολικά 198 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, ζητώντας «να δοθεί ένα νέο νόημα» στο μαυσωλείο ώστε να «μην είναι πια τόπος φρανκικής και εθνικο-καθολικής μνήμης», αλλά ένας τόπος που να ευνοεί τη συμφιλίωση.

Οι Ισπανοί αποφάσισαν για την εκταφή του λειψάνου του Φράνκο | iefimerida.gr 0

Ένας βουλευτής τάχθηκε κατά, ενώ απείχαν οι 140 βουλευτές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Το ψήφισμα δεν έχει νομική ισχύ, αλλά μεγάλη πολιτική σημασία. Το τεράστιο μαυσωλείο παραμένει σημείο αμφιλεγόμενο σε μια χώρα που πασχίζει να συμφιλιωθεί με την κληρονομιά του φασιστικού καθεστώτος του Φρανκ, που κυβέρνησε τη χώρα από τα τέλη του εμφυλίου πολέμου το 1939 μέχρι το 1975.

Οι Ισπανοί αποφάσισαν για την εκταφή του λειψάνου του Φράνκο | iefimerida.gr 1

Το μαυσωλείο χτίστηκε θεωρητικά για να τιμήσει όλα τα θύματα κι απ’ τις δύο πλευρές του αιματηρού Ισπανικού εμφυλίου και εκεί βρίσκονται θαμμένα τα λείψανα άνω των 33.000 νεκρών. Αλλά μόλις δύο τάφοι ξεχωρίζουν στην Κοιλάδα των Πεσόντων με τη βασιλική και τον σταυρό ύψους 150 μ. που δεσπόζει στη γύρω περιοχή: εκείνος του Φράνκο και εκείνος του Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή το 1933 του φασιστικού σχηματισμού της Φάλαγγας.

Οι Ισπανοί αποφάσισαν για την εκταφή του λειψάνου του Φράνκο | iefimerida.gr 2
Οι Ισπανοί αποφάσισαν για την εκταφή του λειψάνου του Φράνκο | iefimerida.gr 3

Ο τάφος του δικτάτορα Φράνκο

Ενώ στην ανοικοδόμησή του εργάστηκαν καταναγκαστικά χιλιάδες κρατούμενοι πολέμου, που αγωνίστηκαν κατά του Φράνκο στη διάρκεια του εμφυλίου.

Εάν εφαρμοστεί το ψήφισμα, τότε το λείψανο του Φράνκο θα απομακρυνθεί απ’ την Κοιλάδα των Πεσόντνω, όπως έχουν ζητήσει ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εκείνο του Πρίμο ντε Ριβέρα θα μεταφερθεί σε άλλη, λιγότερο εξέχουσα θέση στη βασιλική που το φιλοξενεί.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ