Μια πρώην ταυρομάχος κι ένας χαρισματικός μαθηματικός στη λίστα των υποψηφίων του Μακρόν - iefimerida.gr

Μια πρώην ταυρομάχος κι ένας χαρισματικός μαθηματικός στη λίστα των υποψηφίων του Μακρόν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας δικαστής που έχει διακριθεί στον αγώνα του κατά της διαφθοράς, μια πρώην ταυρομάχος κι ένας χαρισματικός μαθηματικός περιλαμβάνονται στη λίστα των υποψηφίων του βουλευτών του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στη Γαλλία.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας υποσχέθηκε να ανανεώσει την πολιτική ζωή της χώρας με φρεσκα πρόσωπα, άγνωστους μέχρι πρότινος βουλευτές στους διαδρόμους της εξουσίας, καθώς χρειάζεται την αυτοδυναμία για να περάσει τις σκληρές του μεταρρυθμίσεις.

Το κόμμα του, La République En Marche («Η Δημοκρατία εμπρός») ανακοίνωσε χθες τα ονόματα 428 υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές.

Μια πρώην ταυρομάχος κι ένας χαρισματικός μαθηματικός στη λίστα των υποψηφίων του Μακρόν | iefimerida.gr 0

H πρώην ταυρομάχος Μαρί Σαρά (φωτογραφία: Wikipedia)

Παντρεμένη κάποτε με το αστέρι του τένις, Ανρί Λακόντ, η 52χρονη Μαρί Σαρά, πρώην ταυρομάχος, θα διεκδικήσει μια έδρα στη Γκαρντ της νότιας Γαλλίας απέναντι σ’ ένα απ’ τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Εθνικού Μετώπουτ, τον Ζιλμπέρ Κολάρ.

Μια πρώην ταυρομάχος κι ένας χαρισματικός μαθηματικός στη λίστα των υποψηφίων του Μακρόν | iefimerida.gr 1

Ο μαθηματικός Σεντρίκ Βιλανί (φωτογραφία: Wikipedia)

Ο 43χρονος Σεντρίκ Βιλανί, με τα μακριά μαλλιά και τις πολύχρωμες γραβάτες του, που τιμήθηκε το 2010 με το ισότιμο του Νόμπελ των Μαθηματικών, το μετάλιο Fields, θα εκπροσωπήσει το κόμμα του Μακρόν σε παρισινό προάστιο.

Μια πρώην ταυρομάχος κι ένας χαρισματικός μαθηματικός στη λίστα των υποψηφίων του Μακρόν | iefimerida.gr 2

O δικαστής Ερίκ Χαλφέν

Η λίστα περιλαμβάνει και τον Ερίκ Χαλφέν, έναν δικαστή γνωστό για τον αγώνα του κατά της διαφθοράς,

αλλά και την Μαριόν Μπουσέ, πιλότο μαχητικού της πολεμικής αεροπορίες που υπηρέτησε στη Συρία.

Γυναίκες το 50% των υποψηφίων του Μακρόν

Από τους 428 υποψηφίους του Μακρόν, το 52% προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και δεν άσκησε ποτέ κάποιο αιρετό αξίωμα, ενώ οι μισές είναι γυναίκες.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ρισάρ Φεράντ έκανε λόγο μάλιστα για «μια πραγματική ισοτιμία» με 214 υποψηφίους να είναι άνδρες και άλλους τόσους γυναίκες.

Παράλληλα, ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ορίσει κάποιον υποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

«Δεν θα ορίσουμε τον Μανουέλ Βαλς (ως υποψήφιο)» τόνισε ο Ρισάρ Φεράντ, στη συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας, ωστόσο ότι «Δεν θα ορίσουμε υποψήφιο εναντίον του Μανουέλ Βαλς».

Επισημαίνεται ότι ο Βαλς, οι πολιτικές θέσεις του οποίου χαρακτηρίζονται παρόμοιες με εκείνες του Μακρόν και που αντιπροσωπεύει τους μετριοπαθείς της δεξιάς πτέρυγας ενός βαθιά διχασμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να αναλάβει κάποιο ρόλο στην προεδρική πλειοψηφία του Μακρόν.

Ωστόσο, το επιτελείο του νέου προέδρου της χώρας επισήμανε ότι ο Βαλς δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να οριστεί υποψήφιος του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Μπροστά το κόμμα του Μακρόν σε δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές

Μια πρώην ταυρομάχος κι ένας χαρισματικός μαθηματικός στη λίστα των υποψηφίων του Μακρόν | iefimerida.gr 3

Κι ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αναφορικά με τους υποψηφίους που απομένουν για να συμπληρωθούν οι 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας συνεχίζονται, το κόμμα του Μακρόν και το κεντρώο ΜοDem του Φρανσουά Μπαϊρού προηγούνται με 29% των αντιπάλων τους στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση του Harris Interactive.

Το δίδυμο République En Marche/MoDem καταγράφει άνοδο 3% σε σύγκριση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση που διεξήχθη τη νύχτα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι και οι σύμμαχοί τους, η «Ένωση Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων» που εξασφαλίζουν ποσοστό 20% και το Εθνικό Μέτωπο, με επίσης 20% των ψήφων. Και οι δύο βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 2%, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα για λογαριασμό του LCP.

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει ποσοστό 14% στην πρόθεση ψήφου (+1%), μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το σύμμαχό του PRG (7%, -1%).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι (Europe Ecologie Les Verts) εξασφαλίζουν ποσοστό 3%, το κόμμα Debout la France 3% και το Κομμουνιστικό Κόμμα 2%, με τα ποσοστά τους να παραμένουν αμετάβλητα. Η άκρα αριστερά (Lutte ouvrière ή NPA) ενισχύεται κατά 1%, στο 2% των ψήφων.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα 9ης Μαΐου- 11ης Μαΐου σε δείγμα 941 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται από 1,4 έως 3,1%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ