Ο «μάρτυρας» Μανουέλ Βαλς: Δεν τον θέλουν οι Σοσιαλιστές, ούτε ο Μακρόν [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο «μάρτυρας» Μανουέλ Βαλς: Δεν τον θέλουν οι Σοσιαλιστές, ούτε ο Μακρόν [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και μεταρρυθμιστής Μανουέλ Βαλς δεν είναι ακόμη σίγουρος ότι θα τον βάλουν στις λίστες του νέου κόμματος «Η Δημοκρατία εμπρός» του Εμανουέλ Μακρόν για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.


Την ίδια ώρα το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκαλεί το πειθαρχικό για να τον διαγράψει. Μια ταπείνωση πρωτοφανής στα χρονικά της Γαλλίας για πρώην πρωθυπουργό.

Ο «μάρτυρας» Μανουέλ Βαλς: Δεν τον θέλουν οι Σοσιαλιστές, ούτε ο Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 0


O Μανουέλ Βαλς είχε πάρει αποστάσεις από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μπενουά Αμόν πριν την προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι δεν συμμερίζεται το «αριστερό» του πρόγραμμα. Μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην γαλλική προεδρία ο Βαλς δήλωσε ότι «το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι νεκρό» και εκδήλωσε την πρόθεσή του να πολιτευθεί με το κόμμα Μακρόν στις βουλευτικές.

Ο «μάρτυρας» Μανουέλ Βαλς: Δεν τον θέλουν οι Σοσιαλιστές, ούτε ο Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Αλλά το στρατόπεδο Μακρόν πάγωσε αμέσως τον ενθουσιασμό του. «Αν είναι εντός των ημερομηνιών η υποψήφιότητά του, η επιτροπή θα την εξετάσει», δήλωσε, ψυχρά, ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής υποψηφιοτήτων του Μακρόν, Jean-Paul Delevoye. Και πρόσθεσε: «Εχουμε ήδη έναν υποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια του κ. Βαλς, θα δούμε. Αν ο κ. Βαλς αποφασίσει να καταθέσει υποψηφιότητα θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα την δεχτούμε».


Αυτή η ψυχρολουσία εξηγείται από το γεγονός ότι η ομάδα Μακρόν δεν έχει εμπιστοσύνη στις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. «Αν πρόκειται για υπολογισμό (...) ώστε στη συνέχεια να δημιουργήσει μια δική του ανεξάρτητη ομάδα, αν πρόκειται για υπολογισμούς πολιτικάντη που δεν εμπίπτουν στον δικό μας τρόπο σκέψης (...) Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί αν πρόκειται για πραγματική πρόθεση στήριξης ή για μια στρατηγική κίνηση την οποία δεν πρόκειται να δεχτούμε», προειδοποίησε το στέλεχος του Μακρόν Jean-Paul Delevoye.


Πρόκειται για κανονική σταύρωση, σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Ενώ ο Μανουέλ Βαλς προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να προσεγγίσει τον Εμανουέλ Μακρόν, εκείνος αρνήθηκε αρχικά και στη συνέχεια του έθεσε όρους.
Ο Βαλς, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η πολιτική είναι πολεμική τέχνη, επανήλθε με νέες δηλώσεις του: «Δεν στήνω παγίδες. Θέλω να πετύχει ο Εμανουέλ Μακρόν. Επομένως, όπως είχα καλέσει όλους τους προοδευτικούς βουλευτές να στηρίξουν τον Μακρόν πριν τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής (…) Εγώ θα είμαι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας και επιθυμώ να εγγραφώ σε αυτό το κίνημά του «Η Δημοκρατία εμπρός», δήλωσε, λίγες ώρες πριν κλείσουν οι λίστες.
Εξίσου σκληρή ήταν η απάντηση της πλευράς Μακρόν. Ο εκπρόσωπός του Benjamin Griveaux, δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι ο Βαλς δεν έχει εγγραφεί στο νέο κόμμα του Μακρόν. «Δεν είδα το όνομά του στην επιτροπή υποψηφιοτήτων. Του μένουν 2 ώρες για την εγγραφή».
Ο Μανουέλ Βαλς ήταν πρωθυπουργός όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας και οι δύο άνδρες είχαν πολλές φορές έρθει σε ρήξη. Οταν ο Ολάντ τον έκανε υπουργό, κανείς δεν είχε αντιληφθεί ότι θα ανέβαινε τόσο γρήγορα στην κορυφή και θα γινόταν μια ημέρα πρόεδρος δημοκρατίας. Ως πρωθυπουργός ο Βαλς έκανε δύσκολη τη ζωή του Μακρόν, τον ειρωνευόταν και υπονόμευε τις υπουργικές του πρωτοβουλίες.

Το ύφος των δύο πολιτικών στην ολομέλεια της βουλής, μετά από ρήξη για τις 35 ώρες εργασίας: Ο Βαλς τον κοροϊδεύει εμφανώς, το ίδιο και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο «μάρτυρας» Μανουέλ Βαλς: Δεν τον θέλουν οι Σοσιαλιστές, ούτε ο Μακρόν [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μανουέλ Βαλς υποψήφιος ταπείνωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ