Βραζιλία: Ενώπιον των δικαστών ο Λούλα για τα σκάνδαλα διαφθοράς

«Θεωρώ αυτή τη δίκη παράνομη και την κατηγορία μια φάρσα», είπε από το εδώλιο του κατηγορουμένου ο ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην πολυαναμενόμενη κατάθεσή του για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για διαφθορά.

Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, που διήρκεσε πέντε ώρες, ο Λούλα απέρριψε τις κατηγορίες ότι δωροδοκήθηκε μ’ ένα διαμέρισμα σ’ ένα σκάνδαλο που συνδέεται με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Σε περίπτωση καταδίκης του ο Λούλα ενδέχεται να οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ αν αθωωθεί, λέει ότι θα κατέβει ξανά ως υποψήφιος πρόεδρος τον ερχόμενο χρόνο.

Τον ηλικίας 71 ετών αριστεριστή πρώην πρόεδρο, που αρκετοί συμπατριώτες του εξακολουθούν να θεωρούν ήρωα, εξέτασε ο δικαστής Σέρτζιο Μόρο, ο οποίος επιβλέπει την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς της Petrobras, γνωστής και ως Car Wash, και έχει στείλει στη φυλακή δεκάδες επιχειρηματίες και άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω σε δικαστική αίθουσα, στην πόλη Κουριτίμπα της νότιας Βραζιλίας. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ενισχυμένα.

Φορώντας ένα σοβαρό κοστούμι και ριγέ γραβάτα με τα χρώματα της σημαίας της χώρας ο Λούλα απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον και κατήγγειλε τα ΜΜΕ ότι τον «δαιμονοποίησαν», παρουσιάζοντάς τον ως εγκληματία.

-«Ο Τύπος», είπε, «με θέλει ζωντανό ή νεκρό».

-«Ο Τύπος δεν έχει κανέναν ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση», του απάντησε ο δικαστής Μόρο.

«Η απόφαση θα ληφθεί στη βάση του νόμου βάσει αποκλειστικώς σύμφωνα με τις αποδείξεις που θα παρουσιαστούν».

Η εισαγγελία καταγγέλλει ότι άτομα διορισμένα από το Εργατικό Κόμμα και τους συμμάχους του παρέδιδαν διογκωμένες συμβάσεις σε εταιρείες κατασκευών με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος και μίζες κι ότι ο Λούλα ήταν «ο μαέστρος αυτής της εγκληματικής ορχήστρας».

Από την αίθουσα του δικαστηρίου ο Λούλα μετέβη σε μια συγκέντρωση χιλιάδων οπαδών του, πολλοί απ’ τους οποίους ήταν ντυμένοι στα κόκκινα -το χρώμα του Εργατικού Κόμματος-. Το συγκεντρωμένο πλήθος τον επευφημούσε ως «πολεμιστή του λαού της Βραζιλίας», ενώ εκείνος εξαπέλυε μύδρους κατά των κατηγόρων του, υποστηρίζοντας ότι δεν παρουσίασαν αποδείξεις εναντίον του.

Συγκέντρωση έκανε και μια μικρότερη ομάδα αντιπάλων των πρώην προέδρου, που είχαν αναπτύξει ένα φουσκωτό ομοίωμα του Λούλα ντυμένου με στολή καταδίκου.

Ο δικαστής Μόρο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του σε ενάμιση με δύο μήνες για την πρώτη απ’ τις συνολικά πέντε κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Λούλα αναφορικά με το σκάνδαλο Car Wash στη μεγαλύτερη έρευνα κατά της διαφθοράς που έγινε ποτέ στη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ακόμη για ξέπλυμα χρήματος, αθέμιτη άσκηση επιρροής και παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ