Η Μαρίν Λεπέν παλεύει τώρα να κρατήσει τον έλεγχο του κόμματός της - iefimerida.gr

Η Μαρίν Λεπέν παλεύει τώρα να κρατήσει τον έλεγχο του κόμματός της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Μαρίν Λεπέν στενοχώρησε πολλούς υποστηρικτές της και η διαμάχη ξεκίνησε. Κάποιοι έχουν μάλιστα αρχίσει να επιτίθενται στην υποψήφια, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο σε αυτό το ακροδεξιό κόμμα όπου ο ηγέτης είναι πανίσχυρος, ενώ οι πιο στενοί της συνεργάτες βρίσκονται στο στόχαστρο.

Μετά την προεδρική εκλογή, ακούστηκαν στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο λέξεις που δεν είχαν ποτέ ακουστεί στο παρελθόν. Πολλοί εκτιμούν ότι το debate του δεύτερου γύρου ήταν αποκαλυπτικό. Επιθετική και ορισμένες φορές χυδαία, η Λεπέν απογοήτευσε, ακόμη και τους φανατικούς οπαδούς της.
«Ανακαλύψαμε ότι δεν είχε μόνο πρόβλημα γραμμής, αλλά και πρόβλημα σκέψης: δεν είναι ικανή να συγκρατηθεί και να υποστηρίξει ουσιώδεις πολιτικές έννοιες», δηλώνει, ανώνυμα, ένας υποστηρικτής της εκστρατείας της.
«Βλέποντας το debate νιώσαμε προδομένοι. Στον κύκλο μου,η απογοήτευση είναι τρομερή. Ανθρωποι που λάτρευαν την Μαρίν άρχισαν να την απεχθάνονται», δηλώνει ανώνυμα ένας φαν της στην Liberation.


Η ίδια απογοήτευση εκφράζεται και από έναν βουλευτή της νότιας Γαλλίας του Εθνικού Μετώπου. «Είχα δεξιούς φίλους που ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν την Μαρίν, αλλά το σουφλέ έπεσε αμέσως μετά το debate. Στις οργανώσεις της περιοχής μου έλεγαν «Μπορεί να κρατήσει πέντε λεπτά, όχι περισσότερο». Από γκολικούς ως νέους ψηφοφόρους όλοι πιστεύουν ότι η Μαρίν μας πρόδοσε».
Ενας σημαντικός περιφεριακός σύμβουλος του Εθνικού Μετώπου δηλώνει «Η Μαρίν πρέπει στο εξής να αποσυρθεί με κάποιο τρόπο. Θα πρέπει να μείνει ένα είδος εκπροσώπου του Εθνικού Μετώπου, ή στέλεχος σε τριανδρία ηγετική, ή κάτω από έναν άλλο πρόεδρο και να έχει περιορισμένες εξουσίες».

Αλλά και οι βασικοί συνεργάτες και σύμβουλοι της Μαρίν Λεπέν βρίσκονται στο στόχαστρο. «Η Μαρίν έχει πολιτικό βάθος, αλλά δεν έχει καλούς συνεργάτες», εκτιμά ένα νεαρό στέλεχος του κόμματός της. Στόχος είναι ο γαμπρός της Philippe Olivier, αλλά και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Φλοριάν Φιλιππό.

Ο γαμπρός της Λεπέν:

Η Μαρίν Λεπέν παλεύει τώρα να κρατήσει τον έλεγχο του κόμματός της | iefimerida.gr 0

«Οταν ένα αερόστατο αρχίζει να κατεβαίνει, πρέπει να αφήνεις αμάρες. Η Μαρίν πρέπει να αποδείξει ότι ξέρει να κάνει ρήξεις και ότι δεν δίνει πλέον την ίδια αξία σε μια ομάδα συμβούλων και θα πρέπει να αρχίσει από το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την επικοινωνία και για την στρατηγική», προσθέτει, υπονοώντας τον Φιλιππό.


Την Δευτέρα, την επομένη της προεδρικής εκλογής, πολλά στελέχη του Εθνικού Μετώπου έμοιαζαν απελπισμένα. Αυτό φάνηκε και στο ακροδεξιό σάιτ «le Salon beige», του οποίου ο κεντρικός αρθρογράφος, Michel Janva, στήριξε την Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, έγραφε: «Η Μαρίν μπορεί αναμφίβολα να παραμείνει επικεφαλής στο Εθνικό Μέτωπο. Αλλά όπως ο Ζαν Μαρί Λεπέν, μεταξύ 2002 και 2010, θα είναι επικεφαλής ενός κύκλου για το τίποτα. Ενός κύκλου όπου ούτε τα στελέχη, ούτε τα μέλη, ούτε οι ψηφοφόροι δεν θα πιστεύουν πια ότι μια μελλοντική νίκη είναι πιθανή».


Οσο για τον Julien Rochedy, πρώην πρόεδρο της ακροδεξιάς νεολαίας, συνέκρινε το Εθνικό Μέτωπο «με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα της δεκαετίας του '70: μια μεγάλη λαϊκή βάση την οποία εξαύλωσαν από ανικανότητα και από έλλειψη θέλησης να προχωρήσουν μπροστά».


Το κλίμα που επικρατεί σήμερα στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θυμίζει εν πολλοίς το κλίμα μετά τις δημοτικές εκλογές του 2015. Τότε, παρά τα καλά εκλογικά αποτελέσματα, το Εθνικό Μέτωπο δεν είχε κερδίσει καμία περιφέρεια. Αυτή η αποτυχία είχε γίνει αρνητικά δεκτή στο εσωτερικό του κόμματος. Είχε τότε ξεκινήσει ένας κύκλος αμφισβήτισης, τον οποίο η Μαρίν Λεπέν επιχείρησε να καταπολεμήσει διοργανώνοντας ένα «σεμινάριο» στην πόλη Etiolles, κοντά στο Παρίσι. Εκεί, πολλά ακροδεξιά στελέχη την είχαν αναγκάσει να κάνει αλλαγές στο οικονομικό της πρόγραμμα. Αλλά η Μαρίν Λεπέν δεν τα ενσωμάτωσε στην προεκλογική της εκστρατεία για την προεδρική εκλογή.

Η Μαρίν Λεπέν παλεύει τώρα να κρατήσει τον έλεγχο του κόμματός της | iefimerida.gr 1


Το βράδυ της Κυριακής, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν θέλησε να προλάβει την εσωτερική αμφισβήτιση ανακοινώνοντας «μια βαθιά μεταμόρφωση» του κόμματος. Αυτή θα γίνει στο προσεχές Συνέδριο, στα τέλη του 2017 ή αρχές του 2018. Θα είναι ευκαιρία να συζητηθεί ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος.


Παρότι δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για τα σχέδια της Λεπέν, η μεταρρύθμιση του Εθνικού Μετώπου δημιουργεί την αίσθηση μιας νέας αρχής, όπως έγινε στο δεξιό κόμμα UMP το οποίο μεταμορφώθηκε σε Οι Ρεπουμπλικανοί, μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, πολλά στελέχη ελπίζουν να αλλάξει και η λειτουργία του κόμματος, η οποία εμφανίζεται αρτηριοκληρωτική. «Βρισκόμαστε σε μια εξωφρενική κατάσταση όπου το πολιτικό συμβούλιο δεν συνεδρίασε από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, η κεντρική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, όπου ο Ζαν Μαρί Λεπέν είναι πάντα επίτιμος πρόεδρος και όπου οι συνεδριάσεις μας γίνονται κρυφά για να μην αναγκαστούμε να τον καλέσουμε», δηλώνει ένα στέλεχος του κόμματος.
Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν ιδεολογικά ρεύματα εντός του ακροδεξιού κόμματος. Πράγμα δύσκολο σε ένα κόμμα όπου οι αντίθετες φωνές και απόψεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρατομήσεις. «Αν ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να φέρουμε κοντά μας κάποιους μαχαιροβγάλτες που ψάχνουν βουλευτική έδρα, τότε δεν κάνουμε τίποτα. Εμάς μας χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση», προσθέτει.


Ο μεγάλος φόβος της Μαρίν Λεπέν είναι μήπως της ζητήσουν να μην είναι υποψήφια πρόεδρος στις επόμενες εκλογές. «Η εκλογή ενός τύπου 39 ετών κάνει τους πάντες να φαίνονται γέροι, εκτός από την Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν», δηλώνει ένας ακροδεξιός βουλευτής.
«Η Μαριόν είναι υπέρ της συμμαχίας των δεξιών κινημάτων και κυρίως δεν εμπλέκεται σε καμία δικαστική έρευνα», προσθέτει.

Η Μαρίν Λεπέν παλεύει τώρα να κρατήσει τον έλεγχο του κόμματός της | iefimerida.gr 2


Η νεαρή βουλευτής, ανιψιά της προέδρου του κόμματος, είναι η αγαπημένη των μελών του κόμματος, παρά το νεαρό της ηλικίας της και θεωρείται η πιο σοβαρή εναλλακτική λύση για την ηγεσία. Κανένα άλλο στέλεχος δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή ικανό να αναλάβει τον δύσκολο ρόλο. Το θέμα είναι αν θα καταφέρουν να πείσουν την Μαρίν Λεπέν να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα από την πολιτική ζωή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαρίν Λεπέν έλεγχος κόμματος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ