Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μεγάλη στροφή στην αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, που ουσιαστικά θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στο μονοπάτι του πολέμου με τους Ταλιμπάν, εισηγήθηκαν οι σύμβουλοι του Τραμπ σε θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.

Με επικεφαλής τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας ΜακΜάστερ οι αξιωματούχοι ζητούν να σταλούν τουλάχιστον άλλοι 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τις ντόπιες δυνάμεις στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν και να δοθεί στους αμερικανούς διοικητές η άδεια να εγκρίνουν αυτοί αεροπορικές επιθέσεις κατά ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν.

O Ντόναλντ Τραμπ μελετά το σχέδιο κι αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαϊου, όπου σκοπεύει να παραστεί.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν  | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με την εισήγηση θα μπορούσε να ζητηθεί κι από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν 3.000-5.000 στρατιώτες.

Αυτή τη στιγμή οι νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αριθμούν 13.000 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 8.400 είναι Αμερικανοί.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν τερματίστηκαν επισήμως το 2014, αν και οι ειδικές δυνάμεις εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις αφγανικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν  | iefimerida.gr 1

O διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, είπε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι του λείπουν «μερικές χιλιάδες» στρατιώβτες κι ότι χρειάζεται περισσότερους για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν  | iefimerida.gr 2

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα την έναρξη της «εαρινής επίθεσής» τους, μία εβδομάδα μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν σε στρατιωτική βάση στο Μαζάρ-ε-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου σκότωσαν 135 Αφγανούς στρατιώτες. Βασικός στόχος τους είναι οι ξένες δυνάμεις, όπως ανέφεραν, αλλά και η κατάληψη της Κουντούζ, την οποία εγκατέλειψαν χιλιάδες οικογένειες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ορίσει χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, ενώ είχε αφαιρέσει απ’ το Πεντάγωνο την άδεια να στοχοποιεί ευθέως την ηγεσία των Ταλιμπάν. Αργότερα, ωστόσο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το στόχο για τη μείωση των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ