Μανουέλ Βαλς: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό, θα είμαι υποψήφιος με τον Μακρόν - iefimerida.gr

Μανουέλ Βαλς: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό, θα είμαι υποψήφιος με τον Μακρόν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές με το νεοσύστατο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία εμπρός».


«Θα είμαι υποψήφιος με την προεδρική πλειοψηφία και επιθυμώ να εγγραφώ στο κόμμα» δήλωσε στο RTL.
«Αυτό το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι νεκρό. Είναι πίσω μας, όχι η ιστορία του και οι αξίες του, αλλά πρέπει να το ξεπεράσουμε», πρόσθεσε.
Εξήγησε, επίσης, ότι δεν φοβάται μια διαγραφή από το Σοσιαλιστικό κόμμα, του οποίου θέλει να παραμείνει μέλος: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα θα διαγράψει έναν πρώην πρωθυπουργό ο οποίος ήταν πάντοτε συνεπής; Χωρίς ποτέ να διαγράψει ή να διερωτηθεί για εκείνους που ψήφιζαν εναντίον των νόμων που κατέθετε και προετοίμαζαν προτάσεις μομφής;» διερωτήθηκε ο Βαλς, υπονοώντας τον νυν ηγέτη του κόμματος Μπενουά Αμόν, ο οποίος υπήρξε αντάρτης του Ολάντ.

Αλλά και ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας στη γερουσία και στενός φίλος του Βαλς, Didier Guillaume, κάλεσε το Σοσιαλιστικό κόμμα να μην κατεβάσει κανέναν υποψήφιο στις εκλογές! «Το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι νεκρό (...) όταν παίρνεις 5% ή 6% στην προεδρική εκλογή, αυτό είναι πράξη θανάτου», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι σήμερα «τρεις γραμμές συγκρούονται στο Σοσιαλιστικό κόμμα» και κατήγγειλε ότι ετοιμάζονται εκκαθαρίσεις, ενώ κάποιοι θέλουν να ξεφορτωθούν τον γραμματέα του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς.

Μανουέλ Βαλς: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό, θα είμαι υποψήφιος με τον Μακρόν | iefimerida.gr 0


«Κόμματα που δεν κατόρθωσαν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής θέλουν να διαγράψουν πρώην υπουργούς και πρώην πρωθυπουργούς; Αυτό δεν στέκει», δήλωσε, σημειώνοντας ότι και στο δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται για διαγραφές.
Εκτίμησε, μάλιστα, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς «ανέλαβε τις ευθύνες του» δηλώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος του εκλεγμένου προέδρου της δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Ενας νέος πολιτικός κόσμος γράφεται μπροστά στα μάτια μας και πρέπει είτε να είμαστε θεατές είτε να είμαστε πρωταγωνιστές» είπε.

Βρούτος και Ιούδας

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μανουέλ Βαλς να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του Μακρόν, ο εκπρόσωπος τύπου του Μπενουά Αμόν εξαπέλυσε επίθεση:
«Μόνο ο Βρούτος και ο Ιούδας δεν θα πάνε στο κόμμα του Μακρόν».
Ο βουλευτής Christian Paul, ο οποίος μαζί με τον Αμόν ανήκει στους «αντάρτες» της προηγούμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αντέδρασε έντονα στο Twitter στις δηλώσεις Βαλς:
«Η νέα πολιτική δύναμη στην Αριστερά πρέπει να οικοδομηθεί με καθαρές ιδέες, με τιμή και ...χωρίς τον Βαλς».
Ο σοσιαλιστής δήμαρχος της πόλης Alfortville και στενός φίλος του Μανουέλ Βαλς, Luc Carvounas, πήρε αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό.
«Οχι, Μανουέλ Βαλς δεν θα σε ακολουθήσω αυτή τη φορά», έγραψε στο Twitter.

Αλλά δεν είναι μόνο η κορυφαία προσωπικότητα του Σοσιαλιστικού κόμματος που στρέφεται στο νέο μεταρρυθμιστικό κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Αρκετά στελέχη της Δεξιάς προσελκύονται από το πρόγραμμά του. Ο δεξιός βουλευτής Bruno Le Maire, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προκριματικές του κόμματός του αλλά έχασε από τον Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε έτοιμος να προσχωρήσει στο νέο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και δέχτηκε επιθέσεις από το ίδιο του το κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί.

Μανουέλ Βαλς: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό, θα είμαι υποψήφιος με τον Μακρόν | iefimerida.gr 1


Ας σημειωθεί ότι το κίνημα του Μακρόν «Εμπρός!», το οποίο τον έφερε στην γαλλική προεδρία μετονομάστηκε σε «Η Δημοκρατία εμπρός» και αναμένεται να παρουσιάσει 577 υποψηφίους βουλευτές σε όλες τις περιφέρειες της Γαλλίας, ως την Πέμπτη.

Έχει οριστεί ήδη υποψήφια στην περιφέρεια του Μανουέλ Βαλς

Η κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche «έχει ήδη ορίσει στην περιφέρεια του κ. Βαλς μία υποψήφια», προειδοποίησε ο Ζαν-Πολ Ντελεβουά, ο υπεύθυνος υποψηφιοτήτων, προσθέτοντας ότι το κίνημα θα πρέπει «να επιλέξει», εάν ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ «αποφασίσει να προτείνει» την υποψηφιότητά του.

«Η έκφραση υποστήριξης δεν ισοδυναμεί με υποψηφιότητα και θα αναλύσουμε αυτήν την πρόταση, θα επιβεβαιώσουμε εάν είναι εγγεγραμμένος στο "En Marche", εάν έχει θέσει υποψηφιότητα ή όχι», δήλωσε στο BFMTV ο Ζαν-Πολ Ντελεβουά, λίγη ώρα αφού ο Μανουέλ Βαλς δήλωσε από το μικρόφωνο του RTL ότι «θα είναι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας».

«Ο κανόνας εφαρμόζεται σε όλους, περιλαμβανομένου του κ. Βαλς και άλλωστε έχουμε ήδη καταλήξει σε μία υποψήφια για την περιφέρεια του κ. Βαλς. Θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα διατηρήσουμε αυτήν την υποψήφια ή όχι. Εάν δεν έχει ακολουθήσει τη διαδικασία, φυσικά η κατάσταση θα είναι ταυτόσημη στην περίπτωση αυτήν με τις άλλες περιπτώσεις και θα είναι αντιμέτωπος με έναν ή μία υποψήφια», εξήγησε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ