Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες]

Φωτογραφίες: Sooc/Menelaos Myrillas - Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εμπειρία της από την κρίση της δημοκρατίας στην Λατινική Αμερική μοιράστηκε η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ σε εκδήλωση στο μέγαρο Μουσικής.

Παρουσία εκατοντάδων – κυρίως στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, Κ. Κίρσνερ μίλησε στο μέγαρο στην Εκδήλωση «Κρίση της δημοκρατίας και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη: Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Megaron Plus».

Τι έκανε το ΔΝΤ στην Αργεντινή

Μιλώντας από στήθους, χωρίς κείμενο, με λόγο διανθισμένο με πολλές προσωπικές εμπειρίες από την εποχή της διακυβέρνησής της, η Κίρσνερ απαρίθμησε τα γεγονότα και τις εμπειρίες που χαρακτήρισαν τα χρόνια της πολιτικής της σταδιοδρομίας και που ταυτίζονται με τα καθοριστικά χρόνια των αγώνων των εναλλακτικών κυβερνήσεων στη νοτιοαμερικανική ήπειρο. Η Κίρτσνερ ανατρέχοντας στην πρόσφατη ιστορία της χώρας της εξήγησε πως η Αργεντινή μετά τη δικτατορία κατέληξε στην οικονομική κατάσταση της χρεοκοπίας.

Κατά την ομιλία της, η Φερνάντες-Κίρσνερ εξήγησε πως η Λατινική Αμερική και η Αργεντινή πιο συγκεκριμένη αποτέλεσε το εργαστήριο για τις νέες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, με κύριο μοχλό το ΔΝΤ.

Τι είπε για την Ελλάδα

Η Φερνάντες-Κίρσνερ αναφέρθηκε επίσης σε αυτό που αποκάλεσε “ελληνικό ζήτημα”, που για την ίδια αποτελεί ένα παράδοξο μείγμα. Η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο, είπε, αλλά δεν μπορεί όπως εμείς να κηρύξει χρεοκοπία. Εμάς μας χρεοκόπησαν οι νεοφιλελεύθεροι κι οι πολιτικές τους, όμως εκείνοι που έφταιγαν μας κουνούσαν το δάκτυλο και μας έλεγαν ότι εμείς πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα που εκείνοι δημιούργησαν.

Θερμά λόγια για Τσάβες, Μοράλες, Λούλα

Η Κίρσνερ, μίλησε με θερμά λόγια για την εκλογή ηγετών στη Λατινική Αμερική «όπως ο Λούλα στη Βραζιλία, ο Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα, ο Έβο Μοράλες στη Βολιβία» για να προσθέσει: «Μπορεί σε κάθε χώρα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινωνικής τούτης επανάστασης και αντίδρασης στον νεοφιλελευθερισμό να διέφεραν μεταξύ τους, όμως ο κοινός στόχος όλων αυτών των κινημάτων ήταν να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, δουλειά και εθνική κυριαρχία έναντι των ακραίων οικονομικών συμφερόντων που λεηλατούν τις χώρες».

Η Φερνάντες Κίρτσνερ έκανε επίσης μια λεπτομερή περιγραφή του τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα της. Τόνισε ιδιαίτερα πως ο διάδοχός της, που δεν είχε κάνει καμία νεοφιλελεύθερη αναφορά στη διάρκεια της εκστρατείας του, πλέον εφαρμόζει ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που καταργεί όσες κατακτήσεις είχαν πραγματωθεί προηγουμένως. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ρόλο των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση μίας πλασματικής εικόνας για την κατάσταση και στην επιρροή που ασκούν σε πολλούς τομείς της οικονομικής και θεσμικής πολιτικής.

Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Την ομιλία της προλόγισε ο Πάνος Ρήγας, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Ο νεοφιλελευθερισμός έχει πληγώσει την Ευρώπη, σχεδόν ανεπανόρθωτα», ενώ επικεντρώθηκε στον κοινό αγώνα που έχουν μοιραστεί, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, ενάντια στις ανισότητες, στην κοινωνική αδικία και στη λιτότητα, έναν κοινό αγώνα για έναν κόσμο δημοκρατικό, με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.

Για να σημειώσει ότι αν και προφανώς είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, "ωστόσο είναι ακριβώς ίδιες οι ιδέες και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα του ιδεολογικού φορτίου της αριστεράς".

Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Φωτογραφίες: Menelaos Myrillas / SOOC

Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Η Κριστίνα Κίρσνερ στο Μέγαρο Μουσικής -Μίλησε για την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής [εικόνες] | iefimerida.gr 12
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ