Oλο το παρασκήνιο γύρω από το ταξίδι της Κίρσνερ στην Ελλάδα -Οι περιοριστικοί όροι που της έθεσε η Δικαιοσύνη [εικόνες] - iefimerida.gr

Oλο το παρασκήνιο γύρω από το ταξίδι της Κίρσνερ στην Ελλάδα -Οι περιοριστικοί όροι που της έθεσε η Δικαιοσύνη [εικόνες]

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Με περιοριστικούς όρους και καταβάλλοντας εγγύηση 10 χιλιάδων ευρώ επιτράπηκε η έξοδος από την Αργεντινή στην πρώην πρόεδρο της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Η κ. Κίρσνερ, σύμφωνα με το πρόγραμμα που η ίδια έχει δημοσιοποιήσει, σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Στις 6 το απόγευμα αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα: «Καπιταλισμός και νεοφιλελευθερισμός. Η κρίση της Δημοκρατίας. Η εμπειρία της Νοτίου Αμερικής». Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κίρσνερ επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της κ. Κίρσνερ στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιείται εν μέσω σοβαρότατων καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται η ίδια και ερευνά η Δικαιοσύνη στην Αργεντινή.

Oλο το παρασκήνιο γύρω από το ταξίδι της Κίρσνερ στην Ελλάδα -Οι περιοριστικοί όροι που της έθεσε η Δικαιοσύνη [εικόνες] | iefimerida.gr 0



Το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο
Η Κίρσνερ και τα δυο της παιδιά, Μάξιμος 26 ετών και Φλορένσια 40 ετών, εμπλέκονται στο μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, γνωστό ως «Los Sauces» στην Αργεντινή, σύμφωνα με το οποίο η πρώην πρόεδρος κατά τη διακυβέρνηση της έπαιρνε μίζες εκατομμυρίων για να δίνει δημόσια έργα σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Ένας φιλικός στον κιρσνερισμό επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην συγκεκριμένη υπόθεση, ο Λάζαρο Μπάες, βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με την κατηγορία του παράνομου πλουτισμού. Η ίδια η Κίρσνερ έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και έχει υποστηρίξει στους δικαστές ότι πρόκειται για «πολιτική δίωξη άνευ προηγουμένου» που σκοπό έχει να την εξοντώσει πολιτικά. Η Δικαιοσύνη έχει «παγώσει» τραπεζικούς λογαριασμούς και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Κίρσνερ ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η Δικαιοσύνη έχει «παγώσει» και τις καταθέσεις 6 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει στην τράπεζα η κόρη της πρώην προέδρου, Φλορένσια.

Oλο το παρασκήνιο γύρω από το ταξίδι της Κίρσνερ στην Ελλάδα -Οι περιοριστικοί όροι που της έθεσε η Δικαιοσύνη [εικόνες] | iefimerida.gr 1



Η Κίρσνερ επίσης κατηγορείται για πολλές ακόμη υποθέσεις, όπως οικονομικές ατασθαλίες αλλά και λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς που ζημίωσαν το Δημόσιο της χώρας της με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Η Κίρσνερ αναμένεται τους επόμενους μήνες να παραπεμφθεί σε δίκη. Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα έχει καταγγείλει επίσης πως ο Ούγο Τσάβες είχε χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές εκστρατείες της Κίρσνερ με εκατομμύρια ευρώ, κατηγορία που μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει τεκμηριωθεί. Την ίδια στιγμή πάντως, η Κίρσνερ απολαμβάνει μέχρι σήμερα στήριξης μιας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος στην Αργεντινή.

Απαγόρευση εξόδου
Εναντίον της Κίρσνερ έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και για να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο ταξίδι στην Ευρώπη (Ελλάδα, Βέλγιο και Αγγλία) ζήτησε και πήρε ειδική άδεια από τον Αργεντινό δικαστή Κλαούντιο Μπονάδιο. Ο δικαστής τις επέβαλε χρηματική εγγύηση 250 χιλιάδες πέσος (περίπου 10 χιλιάδες δολάρια) «για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαφύγει». Επίσης η Κίρσνερ υποχρεώθηκε να δηλώσει στις δικαστικές Αρχές της χώρας της τη διεύθυνση του ξενοδοχείου όπου θα διαμένει στην Αθήνα (δήλωσε το «King George»), τις διευθύνσεις των ξενοδοχείων σε Βέλγιο και Αγγλία, ενώ είναι υποχρεωμένη να έχει επιστρέψει στην Αργεντινή μέχρι τις 19 Μαϊου.
Η Δικαιοσύνη έδωσε άδεια και στην κόρη της Φλορένσια (ο γιός της Μάξιμος έχει βουλευτική ασυλία) να ταξιδέψει μαζί της με τους ίδιους περιοριστικούς όρους. Τελικά όμως η κόρη της δεν ταξίδεψε μαζί της αν και το εισιτήριο είχε αγοραστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida από την Αργεντινή, η Κριστίνα Κίρσνερ χρειάστηκε να παρουσιάσει στους Αργεντινούς δικαστές την πρόσκληση που της έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα της Αριστεράς στις Βρυξέλλες αλλά και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να της επιτραπεί να βγει από την χώρα και να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Με την επιστροφή της στην Αργεντινή η Κριστίνα Κίρσνερ είναι υποχρεωμένη μέσα σε 48 ώρες να εμφανιστεί στις δικαστικές Αρχές για να βεβαιώσει ότι βρίσκεται στη χώρα.

Oλο το παρασκήνιο γύρω από το ταξίδι της Κίρσνερ στην Ελλάδα -Οι περιοριστικοί όροι που της έθεσε η Δικαιοσύνη [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ακύρωσε το ταξίδι στην Αγγλία
Η Κριστίνα Κίρσνερ αναμένεται να αναχωρήσει από την χώρα μας αύριο στις 19:45 για το Βέλγιο. Στις Βρυξέλλες αναμένεται να έχει συναντήσεις με ευρωβουλευτές της Αριστεράς (Podemos – Ισπανία, Κομμουνιστικό Κόμμα - Πορτογαλία, Front de Gauche – Γαλλία, Die Linke – Γερμανία, ΣΥΡΙΖΑ – Ελλάδα και Sinn Fein – Ιρλανδία). Το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Καπιταλισμός και νεοφιλελευθερισμός. Η κρίση της Δημοκρατίας. Η εμπειρία της Νοτίου Αμερικής» (το ίδιο θέμα που είχε και στην Ελλάδα).
Η Κρίστίνα Κίρσνερ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αγγλία για να μιλήσει σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ωστόσο, η ίδια ανακοίνωσε πως ακυρώνει το ταξίδι της στην Αγγλία και μετά από το Βέλγιο θα επιστρέψει κατ’ ευθείαν στην Αργεντινή. Όπως διευκρίνισε η ίδια, επισπεύδει την επιστροφή της στην Αργεντινή μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας της να ανοίξει τον δρόμο για την αποφυλάκιση εκατοντάδων βασανιστών της τελευταίας αιμοσταγούς δικτατορίας στην Αργεντινή (της περιόδου 1976 – 1983). Η Κίρσνερ υποστηρίζει ότι «περισσότεροι από 700 βασανιστές που ευθύνονται για γενοκτονία και βρίσκονται στη φυλακή, θα μπορούν να περπατήσουν και πάλι ελεύθεροι στους δρόμους έχοντας πλήρη ελευθερία». Η Κίρσνερ ανακοίνωσε πως για αυτό τον είναι υποχρεωμένη να ακυρώσει το ταξίδι της στην Αγγλία και να επισπεύσει την επιστροφή της στην Αργεντινή για να συμμετάσχει στις προσπάθειες ακύρωσης της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής αναμένεται να αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή 12 Μαϊου και να επιστρέψει στην Αργεντινή.

Στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα
Η Κριστίνα Κίρσνερ είχε εκφράσει την στήριξη της στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά την νίκη του στις εκλογές του 2015. Σε ανακοίνωση της, τον Ιανουάριο του ιδίου έτους, έγραφε: «Ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν μια ελπίδα για τους λαούς της Ευρώπης, γιατί φανερώνουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές που απορρίπτουν τη λιτότητα και προτείνουν την ανάπτυξη με την κοινωνική ενσωμάτωση σαν τον ιδανικό δρόμο για να ξεπεραστεί η κρίση».
Η Κριστίνα Κίρσνερ διαδέχθηκε τον σύζυγο της Νέστωρ Κίρσνερ και κυβέρνησε την Αργεντινή την περίοδο 2007 - 2015. Ο Νέστωρ Κίρνσερ παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα και κατάφερε με μια επιτυχημένη οικονομική πολιτική να οδηγήσει τη χώρα του σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ο Νέστωρ Κίρσνερ απεβίωσε το 2010. Η διακυβέρνηση της Κριστίνα Κίρσνερ πάντως, συνοδεύτηκε από οικονομική ύφεση, σκάνδαλα και σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς. Το 2015 έχασε τις εκλογές και την εξουσία ανέλαβε ο κεντροδεξιός Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος έχει εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, όπως αύξηση της φορολογίας και απολύσεις, προκαλώντας τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις.
Η Κριστίνα Κίρσνερ μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα είναι επικεφαλής του αριστερού κόμματος των περονιστών στις βουλευτικές (όχι προεδρικές) εκλογές στην Αργεντινή που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μια πιθανή καταδίκη της πάντως από το δικαστήριο θα έβαζε τέλος σε οποιαδήποτε πολιτική φιλοδοξία της Κίρσνερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αργεντινή Κριστίνα Κίρσνερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ