Προβόπουλος: Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις - iefimerida.gr

Προβόπουλος: Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις

διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσες και τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο «Επίκαιρα ελληνικά διδάγματα για την κρίση της Ευρωζώνης».

Ο κ.Προβόπουλος τόνισε πως το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που διαπραγματεύεται η Ελλάδα με την τρόικα, θα πρέπει να ξεφύγει από τα αίτια που οδήγησαν στις αστοχίες του προγράμματος που εφαρμόζεται από τον Μάιο του 2010.

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το νέο πρόγραμμα σύμφωνα με τον κ.Προβόπουλο είναι:

  1. Να εφαρμοστούν γρήγορα τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεγάλου βεληνεκούς αποκρατικοποιήσεις και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  2. Η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει κατά τα δύο τρίτα με μειώσεις των δημόσιων δαπανών, ώστε να μειωθεί το ποσοστό τους στο εθνικό εισόδημα και να δοθούν τα περιθώρια για την άνθηση των εξαγωγών.
  3. Να ξαναρχίσει η ανάπτυξη και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, πολλές από τις πρόσφατες αυξήσεις φόρων θα μπορούν μετά να αντιστραφούν.

Οι λόγοι αποτυχίας του τρέχοντος προγράμματος

  • Η εφαρμογή πολλών μέτρων του προγράμματος ήταν αργή και μη αποδοτική.
  • Τα μέτρα προσαρμογής στην Ελλάδα το περασμένο έτος ήταν κατά 60% από την πλευρά των της αύξησης των εσόδων (κυρίως των φορολογικών) και κατά 40% από την πλευρά των μειώσεων δημοσίων δαπανών, ενώ η εμπειρία δείχνει ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που βασίζονται στις μειώσεις δαπανών προκαλούν μικρότερη συρρίκνωση της οικονομίας σε σχέση με αυτά που βασίζονται σε αυξήσεις της φορολογίας.
  • Μειώθηκαν τα κίνητρα των επιχειρήσεων για επενδύσεις, περιορίζοντας την (μετά τη φορολογία) απόδοση των επενδύσεων, προκλήθηκε αβεβαιότητα για την πολιτική, μείωσε τα (μετά τη φορολογία) εισοδήματα περιορίζοντας την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ το ποσοστό των δημοσίων δαπανών παρέμεινε πάνω από το 50% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, μειώθηκαν πολύ οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες είναι ένας βασικός παράγοντας για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τρίτον, το μεγάλο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν την καθιστούσε εύκολη, καθώς η προσαρμογή για τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν διπλάσια σε σχέση με την προσαρμογή των ιρλανδικών νοικοκυριών και υπερδιπλάσια από τα πορτογαλικά νοικοκυριά.

Ωστόσο, οι δυσκολίες στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεων και μέτρων βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μεγέθυναν τον αναπόφευκτο πόνο και οδήγησαν σε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση.

  • Η Ελλάδα δεν προχώρησε μόνο σε μεγαλύτερη προσαρμογή από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά και η οικονομία της συρρικνώθηκε περισσότερο για κάθε ποσοστιαία μονάδα προσαρμογής.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ