Η Τουρκία συνεχίζει την καθαίρεση δημόσιων λειτουργών με το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) να απαλλάσσει από τα καθήκοντά τους 107 δικαστές και εισαγγελείς.
Η κατηγορία είναι ότι φέρονται να ανήκουν στο κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Σε βάρος των 107 δικαστικών και εισαγγελέων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο εκκαθαρίσεων στο κράτος μετά τη νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Συνολικά οι τουρκικές αρχές έχουν καθαιρέσει, απολύσει ή αποτάξει πάνω από 145.000 δημόσιους λειτουργούς, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, δικαστικούς και ακόμη και ακαδημαϊκούς ενώ ο αριθμός των δικαστικών και των εισαγγελέων που έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ανέρχεται πλέον στους 4.238.
Παράλληλα, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 240 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι μεταξύ άλλων και περίπου 1.000 αστυνομικοί.
Το περασμένο Σάββατο εκδιώχθηκαν ή αποτάχθηκαν από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων και από τις ένοπλες δυνάμεις πάνω από 3.900 μέλη τους που κατηγορήθηκαν ότι εγείρουν απειλές για την εθνική ασφάλεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
