Το ΣτΕ θα κρίνει την συνταγματικότητα των συνεχών παραγραφών - iefimerida.gr

Το ΣτΕ θα κρίνει την συνταγματικότητα των συνεχών παραγραφών

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απάντηση στο πολύπλοκο αλλά και καυτό για τα δημόσια έσοδα θέμα της συνταγματικότητας η μη των συνεχών φορολογικών παρατάσεων αναμένεται να δώσει η ολομέλεια του ΣτΕ ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μετά από παραπομπή από το Β' τμήμα το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την συνεχή παράταση της παραγραφής με τους δικηγόρους του Δημοσίου να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τα χρήματα που θα χαθούν από τις ελεγχόμενες λίστες αλλά και άλλες υποθέσεις.

Ειδικότερα, την Ολομέλεια την απασχόλησε η περίπτωση εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών, στην οποία, έπειτα από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης.

Από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώθηκε το φύλλο ελέγχου φόρου (13.12.2010) για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τους δικαστές της αυξημένης σύνθεσης του Β τμήματος ο φορολογούμενος πρέπει να γνωρίζει την περίοδο ποσό καιρό μπορεί να ελεγχθεί, δηλαδή πρέπει η διοίκηση να του καθιστά σαφές ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, καθώς διαφορετική αντιμετώπιση δεν συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας

Ακόμη, στην απόφαση του Β΄ Τμήματος αναφέρεται ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνεται διαδοχικώς ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, λίγο πριν από την λήξη είτε προ της αρχικής παραγραφής είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής. Έτσι, ο θεσπιζόμενος με το άρθρο 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κανόνας της 5ετούς παραγραφής δεν έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής, ενώ διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣτΕ παραγραφή δημόσιο χρεή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ