Ιαπωνία: 4 μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών που κατέρρευσαν - iefimerida.gr

Ιαπωνία: 4 μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών που κατέρρευσαν

Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιαπωνία ήταν πάντοτε κυρίαρχη στην βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, αλλά 4 μεγάλες εταιρείες της χώρας, υπέστησαν προσφάτως πλήρη κατάρρευση.

Στην χώρα που εφηύρε το walkman, κάποιες πολυδιαφημισμένες εταιρείες έμειναν πίσω σε κάποιες βασικές, νέες τάσεις της αγοράς, όπως η άνοδος των smartphones. Από μια περίοδο και έπειτα, οι κακές αποφάσεις και τα σκάνδαλα πολλαπλασιάστηκαν για κάποιες Ιαπωνέζικες εταιρείες, με αποτέλεσμα να βρεθούν στα πρόθυρα πτώχευσης.

Παρακάτω θα βρείτε τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών, οι οποίες κάποτε πρωτοστατούσαν στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών αλλά τα τελευταία χρόνια -γιά διαφορετικούς λόγους η καθεμία- πήραν την «κάτω βόλτα».

Toshiba: Στο χείλος του γκρεμού

Κάποτε η εταιρεία πρωτοπορούσε στα λάπτοπ, στις τηλεοράσεις και άλλα ηλεκτρονικά είδη για το σπίτι. Σήμερα έχει πέσει στην κατηγορία των Γιαπωνέζικων εταιρειών που ζούνε χάρις στις οικονομικές ανάσες που εισπράττουν από τις τράπεζες.

«Η Toshiba είναι το τελευταίο ζόμπι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της WisdomTree Investment, Jesper Koll.

Η εταιρεία έχασε σημαντικό έδαφος από τις γρήγορα εξελισσόμενες εταιρείες της Κίνας και της Νότιας Κορέας, σε κάποιους σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών ειδών.

Θέλοντας να απαντήσει, η Toshiba έκανε στροφή σε άλλες επιχειρήσεις, επενδύοντας πολλά λεφτά στην βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας και αγοράζοντας την Αμερικάνικη εταιρεία Westinghouse Electric.

Κατά την διάρκεια του 2015, η εταιρεία έμπλεξε σε ένα τεράστιο λογιστικό σκάνδαλο και η απόπειρα της αγορά της Westinghouse Electric αποδείχθηκε οδυνηρή.

Τον Φεβρουάριο, η Toshiba δήλωσε ότι οι μαζικές καθυστερήσεις και οι υπερβάσεις κόστους σχετικά με το αμερικανικό πυρηνικό τμήμα που αγόρασε, έπληξαν κατά 6,3 δις. δολάρια τα οικονομικά της. Η Westinghouse έχει ήδη καταθέσει την πτώχευση της και η Toshiba προειδοποίησε ότι η επιβίωσή της πλέον είναι αρκετά αμφίβολη.

Η τιμή της μετοχής της ιαπωνικής εταιρείας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε λίγους μήνες, ενώ τώρα κάνει τις ύστατες προσπάθειες για να κρατηθεί στη ζωή, πουλώντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της.

Ιαπωνία: 4 μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών που κατέρρευσαν  | iefimerida.gr 0

Η Sharp πωλήθηκε στην Foxconn

Η Sharp έγινε γνωστή στη δεκαετία του '80 για την παραγωγή υπολογιστών υψηλού επιπέδου, VCR και φορητών κασετών. Η εταιρεία έπειτα επένδυσε πάρα πολλά χρήματα σε τηλεοράσεις LCD και σε πίνακες οθόνης, και για ένα διάστημα αυτή η κίνηση της απέδωσε κάποια μερίσματα.

Στη συνέχεια όμως, το ραγδαία αναπτυσσόμενο γιεν και η παγκόσμια οικονομική κρίση διαφοροποίησαν τα δεδομένα.

Η εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης εδώ και πολλά χρόνια, και οι τράπεζες την έχουν διασώσει ήδη δύο φορές. Προσφάτως ανακοίνωσε τις τεράστιες οικονομικές απώλειες της και παράλληλα έκοψε 5.000 θέσεις εργασίας από το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της.

Τελικά, η Sharp εξαγοράστηκε πέρυσι από την ταϊβανέζικη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών, Foxconn.

Ιαπωνία: 4 μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών που κατέρρευσαν  | iefimerida.gr 1

Olympus: Θα σωθεί από τις ιατρικές συσκευές;

Η Olympus ξεκίνησε ως παραγωγός οικιακών μικροσκοπίων και συνέχισε να αποτελεί κορυφαίο προμηθευτή φωτογραφικών μηχανών. Αλλά οι αμφιλεγόμενες λογιστικές πρακτικές της εταιρείας, την έσυραν σε ένα ταπεινωτικό σκάνδαλο.

Το 2011, ο βρετανός εκτελεστικός Michael Woodford έγινε ο πρώτος ξένος διευθύνων σύμβουλος της Olympus και γρήγορα ανακάλυψε ότι η εταιρεία παραποιούσε στοιχεία οικονομικών καταστάσεων, κρύβοντας ζημίες που χρονολογούνταν πίσω στην δεκαετία του 1990.

Όταν ο ίδιος άρχισε να θέτει ερωτήματα επί του θέματος, το διοικητικό συμβούλιο τον απέλυσε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Ο Woodford προέβη σε καταγγελίες κατά της εταιρείας, εκθέτοντας μια λογιστική απάτη ύψους 1,7 δις. δολαρίων.

Πάντως, η εταιρεία έχει κάνει μια εντυπωσιακή στροφή από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, προσλαμβάνοντας μια νέα ομάδα ανθρώπων να την διοικήσουν. Η τιμή της μετοχής της είναι σχεδόν δέκα φορές πάνω από το σημείο που βρέθηκε το 2011, χάρη στις πωλήσεις ιατρικών συσκευών.

Ιαπωνία: 4 μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών που κατέρρευσαν  | iefimerida.gr 2

Sanyo: Αγοράστηκε από την Panasonic

Η Sanyo ήταν κάποτε η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών της Ιαπωνίας, και κύρια πηγή των εσόδων της προερχόταν από τις πωλήσεις μπαταριών τηλεφώνων και οικιακών συσκευών.

Η εταιρεία είχε αποκτήσει διεθνής δύναμη και ισχύς καθώς ήταν η πρώτη που κατέλαβε ακίνητη περιουσία σε ένα από τα κορυφαία τουριστικά σημεία του Λονδίνου, το Piccadilly Circus.

Από την δεκαετία του 2000 και έπειτα η εταιρεία αντιμετώπιζε παρατεταμένα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και ο ανταγωνισμός από την Κίνα και την Νότια Κορέα.

Η ισχύς του γιεν έκανε τις ιαπωνικές εξαγωγές ακριβότερες και συνεπώς, η εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί σε συγχώνευση με την Panasonic το 2009.

Ιαπωνία: 4 μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών που κατέρρευσαν  | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ