Το πρώτο σαπούνι που μαγνητίζει τη βρωμιά! - iefimerida.gr

Το πρώτο σαπούνι που μαγνητίζει τη βρωμιά!

επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tο πρώτο σαπούνι στον κόσμο, που ανταποκρίνεται σε μαγνητικά πεδία και συνεπώς δικαιούται τον τίτλο του πρώτου μαγνητικού σαπουνιού στην ιστορία, κατασκεύασε ερευνητική ομάδα στη Βρετανία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζούλιαν Ιστόου του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο γερμανικό χημικό περιοδικό «Angewandte Chemie», σύμφωνα με το BBC, δημιούργησαν ένα σαπούνι που μοιάζει απολύτως με κανονικό σαπούνι, όμως περιέχει μικροσκοπικά άτομα σιδήρου, με αποτέλεσμα να έλκεται από μαγνήτες, όταν τοποθετείται σε οργανικό διάλυμα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Φανταστείτε να καθαρίζετε μια επιφάνεια και στη συνέχεια με ένα μαγνήτη να μπορείτε να «τραβήξετε» τόσο το υλικό που απομακρύνατε όσο και το ίδιο το σαπούνι!

Μετά από περαιτέρω βελτίωση, το σαπούνι θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων ή νερού με απόβλητα.

Το απλό σαπούνι καθαρισμού περιέχει συνθετικά μακρά μόρια, που αντιδρούν χημικά με διαφορετικό τρόπο στις δύο άκρες τους. Στη μία άκρη, το μόριο έλκεται από το νερό και στην άλλη απωθείται από αυτό. Η καθαριστική δράση του, προέρχεται από την ικανότητά του να προσκολλάται σε ελαιώδεις ρυπαρές επιφάνειες, καθώς τα μόρια του -στην άκρη που «εχθρεύονται» το νερό- διασπούν τα μόρια της βρώμικης επιφάνειας. Στη συνέχεια, τα μόρια που «αγαπούν» το νερό, συγκεντρώνονται σε σταγόνες, που στρέφονται προς τα έξω.

Προσθέτοντας άτομα σιδήρου σε αυτά τα «εξωστρεφή» μόρια, οι ερευνητές τα ανάγκασαν να έλκονται από μαγνήτες, όπως συμβαίνει με τα κανονικά ρινίσματα σιδήρου.

Η εργασία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά οι επιστήμονες προσδοκούν ότι θα προκύψουν χρήσιμες πρακτικές εφαρμογές στο μέλλον. Προς το παρόν, πάντως, μην αναμένετε ότι θα καθαρίζετε το σπίτι με...μαγνήτες!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ