«Οχι» από το Δικαστικό Συμβούλιο στο νέο αίτημα έκδοσης των τελευταίων 2 Τούρκων αξιωματικών - iefimerida.gr

«Οχι» από το Δικαστικό Συμβούλιο στο νέο αίτημα έκδοσης των τελευταίων 2 Τούρκων αξιωματικών

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όχι στην έκδοση και των τελευταίων 2 Τούρκων είπε το δικαστικό συμβούλιο, απορρίπτοντας έτσι συνολικά το δεύτερο τουρκικό αίτημα για επιστροφή στη γειτονική χώρα των αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Όπως στις προηγούμενες αποφάσεις, το Συμβούλιο διέταξε την απελευθέρωση των Τούρκων από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται, αν δεν υπάρχει άλλος λόγος. Ωστόσο η κράτηση τους θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 3 μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ασύλου.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Βούλγαρης αναφέρθηκε στις πρόσφατες τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών αρχών, εκφράζοντας την έκπληξη του που 10 μέρες μετά οι τουρκικές αρχές έστειλαν δεύτερο αίτημα για τα ίδια αδικήματα.

"Είναι εξαιρετικά οδυνηρό -τόνισε ο εισαγγελέας- και για τη χώρα που ζητά την έκδοση και για τη χώρα που την αρνείται. Μπορεί αύριο και η Ελλάδα να ζητά κάποιους για σοβαρά αδικήματα και να αρνείται η Τουρκία ή άλλη χώρα. Δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια 2η απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, οχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών."

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ