Γερμανία: Eρευνες για πιθανό ακροδεξιό τρομοκρατικό πυρήνα στις ένοπλες δυνάμεις - iefimerida.gr

Γερμανία: Eρευνες για πιθανό ακροδεξιό τρομοκρατικό πυρήνα στις ένοπλες δυνάμεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι της στις ΗΠΑ για να επιβλέψει τις έρευνες του υπουργείου της μετά τη σύλληψη υπολοχαγού που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα.

Οι αρχές θεωρούν ότι ο 28χρονος ήταν μέλος ενός πυρήνα έως και πέντε ατόμων, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ.

Η φον ντερ Λάιεν ήταν να ταξιδέψει σήμερα κι αύριο στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό της, Τζιμ Μάτις και αξιωματούχους του ΟΗΕ. Ωστόσο, ακύρωσε το ταξίδι της για να επιβλέψει τις έρευνες του υπουργείου της αναφορικά με τη σύλληψη του υπολοχαγού Φράνκο Α.

Σύμφωνα με το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελία, υπήρχαν «προκαταρκτικές ενδείξεις προετοιμασίας σοβαρής επίθεσης κατά του κράτους.»

Ο 28χρονος αξιωματικός συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Χάμελμπουργκ κατηγορούμενος ότι έκρυψε ένα όπλο σε τουαλέτα του αεροδρομίου Schwechat της Βιέννης.

Η «λίστα θανάτου» του υπολοχαγού

Οι αρχές ανακάλυψαν αργότερα ότι ο Φράνκο Α. είχε χρησιμοποιήσει πλαστή ταυτότητα για να καταχωρηθεί -πράγμα που κατάφερε- ως Σύριος πρόσφυγας, αν και δεν μιλούσε ούτε λέξη Αραβικά, σκοπεύοντας, όπως εκτιμάται, να κάνει τρομοκρατική επίθεση και να ρίξει το φταίξιμο στους πρόσφυγες.

Γερμανία: Eρευνες για πιθανό ακροδεξιό τρομοκρατικό πυρήνα στις ένοπλες δυνάμεις  | iefimerida.gr 0

Στη συνέχεια οι επιθεωρητές του υπουργείου Άμυνας ερεύνησαν κι βρήκαν αναμνηστικά της ναζιστικής περιόδου, σβάστικες και άλλα σύμβολα στο στρατώνα, όπου κατέλυε ο υπολοχαγός.

Η εφημερίδα Bild αναφέρει ότι η αστυνομία βρήκε και μια «λίστα θανάτου», που φέρεται να είχε συντάξει ο υπολοχαγός με ονόματα ακροαριστερών, αντιφασιστών ακτιβιστών.

Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη επίσης κι ένας 24χρονος φοιτητής ως συνεργός του υπολοχαγού. Στην κατοχή του βρέθηκαν εκρηκτικά. Η εισαγγελία λέει ότι οι δύο άνδρες εμφορούνται από «ξενοφοβικές απόψεις».

Ενδέχεται, ωστόσο, ο 24χρονος να μην είναι ο μοναδικός συνεργός του υπολοχαγού. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hannoveriche Allgemeine στο υπουργείο Άμυνας πιστεύουν τώρα ότι ο Φράνκο Α. ήταν μέλος ενός πυρήνα έως και πέντε ατόμων.

Αντιπαράθεση για τα ακροδεξιά φαινόμενα στο στρατό

Στο μεταξύ ο Σύλλογος Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας (Bundeswehrverband) και πολιτικοί αντίπαλοι βάλλουν ομαδόν κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις δηλώσεις της υπουργού την περασμένη Κυριακή στο δεύτερο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν «πρόβλημα συμπεριφοράς» και «σαφώς αντιμετωπίζουν έλλειμμα ηγεσίας σε αρκετά επίπεδα.»

«Ουδείς μπορεί να καταλάβει πώς μια υπουργός Άμυνας μπορεί, ούτως ειπείν, να φεύγει απ’ τον αγώνα και να ασκεί κριτική στην ομάδα της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, Αντρέ Βιούστνερ, χαρακτηρίζοντας ως «απίστευτα» τα σχόλιά της.

Σε ανάλογο ύφος ήταν κι οι δηλώσεις του εκπροσώπου των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα αμυντικής πολιτικής, Ράινερ Άρνολντ, ο οποίος απαίτησε απ’ την υπουργό να ζητήσει δημοσίως συγνώμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ