«Εισιτήριο χωρίς επιστροφή» για τους 40άρηδες επιστήμονες -Μεταναστεύουν για να επιβιώσουν - iefimerida.gr

«Εισιτήριο χωρίς επιστροφή» για τους 40άρηδες επιστήμονες -Μεταναστεύουν για να επιβιώσουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μονόδρομο επιβίωσης για το πιο δυναμικό επιστημονικό κομμάτι της χώρας, τους 40άρηδες επιστήμονες, αποτελεί πλέον η φυγή στο εξωτερικό.

Ολο και περισσότεροι 40άρηδες επιστήμονες, παντρεμένοι με παιδιά, επιλέγουν τη μετανάστευση ως τη μοναδική διέξοδο επιβίωσης.

Βασικότεροι λόγοι, όπως προκύπτει από έρευνα της Icap για το brain drain, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η Καθημερινή, είναι η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά, ενώ οι τέσσερις στους δέκα δε θεωρούν πιθανή την επιστροφή στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι περίπου 500.000 Ελληνες έφυγαν από τη χώρα την περίοδο 2008-2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες.

Στην έρευνα της Icap μετείχαν 1.268 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό (έναντι 853 πέρυσι), εκ των οποίων η πλειονότητα –ποσοστό 68%– είναι έως 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού σε ποσοστό 64%), κυρίως στις επιστήμες της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών.

Οι περισσότεροι (55,33%) έχουν φύγει στο εξωτερικό για να εργαστούν, έχοντας ήδη εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα. Το 23,53% έφυγε για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, το 8,09% για να εργαστεί χωρίς να έχει δουλέψει στην Ελλάδα, το 7,9% για προπτυχιακές σπουδές και το 2,57% για διδακτορικό.

Οι βασικοί λόγοι μετανάστευσης

Ως κυριότεροι λόγοι μετανάστευσης για αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα (34%) και οι προοπτικές στη χώρα του εξωτερικού (33%).

Οι περισσότεροι που μεταναστεύουν είναι έως 40 ετών, τονίζεται στην Καθημερινή, με πρώτη ποσοστιαία την ηλικιακή ομάδα των 31-35 ετών (35%), ενώ ακολουθούν οι νέοι 26-30 ετών (28%). Ωστόσο, η έρευνα δείχνει αύξηση του αριθμού των Ελλήνων ηλικίας 41 ετών και άνω που επέλεξαν να μεταναστεύσουν (14% το 2017), καθώς και όσων δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά (24% το 2017 έναντι 19% το 2016).

Οι αποφάσεις για το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά το Brexit αφορά τους περισσότερους Ελληνες, καθώς η χώρα είναι ο πρώτος προορισμός μετανάστευσης. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η Ολλανδία ανεβαίνει δυναμικά ως επιλογή και μάλιστα μεταξύ των Ελλήνων με μεταπτυχιακό τίτλο. Αντιθέτως, οι περισσότεροι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου επιλέγουν Ελβετία και Γαλλία.

Συγκριτικά με την περυσινή έρευνα, φέτος αυξήθηκαν –στο 42% έναντι 35% του 2016– όσοι δήλωσαν ότι δεν θεωρούν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Το 2017, το 42% (έναντι 35% πέρυσι) δήλωσε ότι προτίθεται να παραμείνει στο εξωτερικό για πάνω από 5 χρόνια ή για πάντα. Παράλληλα, έχει αυξηθεί ο ετήσιος μισθός για τον οποίο κάποιος που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό θα αποφάσιζε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετανάστευση brain drain ICAP
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ