Πανέτοιμο το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στη Νότια Κορέα

Λειτουργικό είναι πλέον το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD που εγκαταστάθηκε στο έδαφος της Νοτίου Κορέας, όπως ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωπος των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Νότια Κορέα (USFK) είπε ότι το σύστημα μπορεί τώρα να αναχαιτίζει βορειοκορεατικούς πυραύλους, κατά συνέπεια, αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια της Νοτίου Κορέας.

Όπως διευκρινίστηκε, πάντως, το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό σε μερικούς μήνες, όταν θα φθάσουν κι άλλα τμήματά του από τις ΗΠΑ.

Το ΤΗAAD (Terminal High Altitude Area Defence) εγκαταστάθηκε σε χρόνο-ρεκόρ σε χώρο που λειτουργούσε ως γήπεδο γκολφ στην κεντρική κομητεία Σεονγκτζού, εν μέσω διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Αλλά και η Κίνα έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη λειτουργία του, θεωρώντας ότι θα κάνει παρεμβολές στη λειτουργία των δικών της συστημάτων, ενώ απειλούνται οι στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Η ένταση κλιμακώνεται στην κορεατική χερσόνησο με την Πιονγιάνγκ να εκστομίζει διαρκώς απειλές και τις ΗΠΑ να στέλνουν στολίσκο υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson στην περιοχή.

Χθες δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά μετείχαν σε κοινή άσκηση με την πολεμική αεροπορία της Νότιας Κορέας σε μια «επιχείρηση ρουτίνας», όπως τη χαρακτήρισε το Πεντάγωνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ