Νταβούτογλου: «Οι Γάλλοι γερουσιαστές θυμίζουν την Ιερά Εξέταση»

Με νέα αντίποινα απειλεί η Τουρκία τη Γαλλία, εάν η γαλλική Γερουσία εγκρίνει σήμερα το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, δήλωσε σήμερα στην Αγκυρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μίλησε για πρακτικές «Ιεράς Εξέτασης».

«Έχουμε ήδη αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβουμε, εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί τελικά. Κανένας δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ιράν. Τελικώς ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προτίμησε να παραμείνει στην Τουρκία περιμένοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γαλλική Γερουσία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις πως «η Τουρκία δεν είναι πια η Τουρκία του 2001», όταν το Γαλλικό Κοινοβούλιο είχε αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία.

«Το να σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία θα επιβάλει κυρώσεις και ότι αργότερα θα τις αναθεωρήσει, σημαίνει ότι δε γνωρίζει την Τουρκία ως περιφερειακό παράγοντα και αναδυόμενη χώρα», προειδοποίησε με νόημα ο κ. Νταβούτογλου ο οποίος κατηγόρησε τις Γαλλικές Αρχές πως εφαρμόζουν πρακτικές που θυμίζουν περισσότερο την Ιερά Εξέταση παρά λαϊκό κράτος.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει παγώσει τη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με τη Γαλλία ενώ είναι πιθανό να ανακαλέσει επ΄αόριστον τον πρεσβευτή της στο Παρίσι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ