Στα «μαχαίρια» η Βρετανία με τους Γαλλογερμανούς για τις τράπεζες - iefimerida.gr

Στα «μαχαίρια» η Βρετανία με τους Γαλλογερμανούς για τις τράπεζες

Λονδίνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tο κοινό μέτωπο Γαλλίας-Γερμανίας πρόκειται να αντιμετωπίσει η Βρετανία, με αφορμή τη χαλάρωση των νέων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ώστε να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν αναμένεται να ζητήσουν τη χαλάρωση σημαντικών στοιχείων των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, ώστε να περιορισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης, που είναι σε γνώση της εφημερίδας, οι δύο υπουργοί ζητούν ειδική μεταχείριση για τις τράπεζες οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και την τριετή παράταση της υποχρεωτικής ημερομηνίας γνωστοποίησης από τις τράπεζες του συντελεστή μόχλευσης, δηλαδή του λόγου των υψηλής ποιότητας κεφαλαίων προς το σύνολο του ενεργητικού τους. Οι δύο υπουργοί ζητούν η συγκεκριμένη υποχρέωση να ισχύσει από το 2018 αντί από το 2015.

Σίγουρα η κίνηση αυτή θα ενθουσιάσει τα διοικητικά συμβούλια αρκετών τραπεζών, όχι όμως και το Λονδίνο, το οποίο αναμένεται να τηρήσει αυστηρή στάση ζητώντας να μην αναθωρηθεί στο ελάχιστο η «Βασιλεία ΙΙΙ».

Μία αλλαγή στους κεφαλαιακούς κανόνες των τραπεζών που ελέγχουν ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να μην υπολογίζονται τα αναγκαία κεφάλαια ξεχωριστά για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές,θα ενισχύσει με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ την κεφαλαιακή θέση των γαλλικών τραπεζών Credit Agricole και Societe Generale, καθώς έχουν αμφότερες ασφαλιστικές εταιρείες στον όμιλο τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ