Πλήρωνε φόρους, δεν είχε ποινικό μητρώο, αλλά απελάθηκε -Πώς ο Τραμπ χωρίζει τις οικογένειες μεταναστών - iefimerida.gr

Πλήρωνε φόρους, δεν είχε ποινικό μητρώο, αλλά απελάθηκε -Πώς ο Τραμπ χωρίζει τις οικογένειες μεταναστών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ χωρίζει οικογένειες, διαπιστώνει σε ρεπορτάζ του ο Independent με αφορμή την απέλαση ενός Μεξικανού, του Μάριο Ερνάντεζ Ντελακρούζ, ο οποίος μετά από 19 χρόνια παραμονής και εργασίας στις ΗΠΑ όπου πλήρωνε κανονικά τους φόρους και μεγάλωνε την οικογένεια του, απελάθηκε στο Μεξικό.

Η κόρη του Εστρέλα Γκαρσία και μία από τις πιο μικρές αδερφές της, τον οδήγησαν μέχρι το αεροδρόμιο για να πάρει την πτήση του για το Μεξικό. Στο δρόμο συζητούσαν για το πως θα επικαλεστούν το δικαίωμά του να ζει στις ΗΠΑ. Στον δρόμο της επιστροφής οι δύο αδερφές μόνο δάκρυζαν.

«Η μητέρα μου έχει στεναχωρηθεί τόσο πολύ. Οι δύο αδερφές μου, ηλικίας 15 και 12 ετών, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο σχολείο. Έπρεπε να συνεχίσω γιατί τώρα είμαι η επικεφαλής της οικογένειας», λέει η Εστρέλα από το σπίτι τους στο νοτιοδυτικό Ντιτρόιτ. «Δεν νομίζω ότι (ο Τραμπ) νοιάζεται. Θέλει μόνο να διώξει ανθρώπους που δεν πιστεύει ότι ανήκουν εδώ».

Πλήρωνε φόρους, δεν είχε ποινικό μητρώο, αλλά απελάθηκε -Πώς ο Τραμπ χωρίζει τις οικογένειες μεταναστών | iefimerida.gr 0

Ο κ. Ντελακρούζ αναγκάστηκε να αποχωρίστεί την οικογένειά του

Στις πρώτες 100 ημέρες του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο αντίκτυπος των εκτελεστικών του διαταγμάτων στη μετανάστευση αντηχεί σε ολόκληρη τη χώρα. Πολίτες από έξι μεγάλες μουσουλμανικές χώρες είχαν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν στις ΗΠΑ, το προσφυγικό πρόγραμμα του έθνους έχει ανασταλεί και πράκτορες της Αμερικανικής υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων έκαναν επιδρομές σε σπίτια και επιχειρήσεις απελαύνοντας ανθρώπους που θεωρούνταν παράνομοι.

Ο κ. Trump είχε δηλώσει αρχικά ότι προτεραιότητά του ήταν η απέλαση των μεταναστών που δεν κατέχουν νόμιμα έγγραφα που έχουν παραβιάσει τον νόμο. Αλλά στο Ντιτρόιτ και άλλες περιοχές, άνθρωποι που έχουν ζήσει στη χώρα για δεκαετίες και δεν έχουν ποινικό μητρώο κρατούνται και απελαύνονται. Πράκτορες συλλαμβάνουν ανθρώπους στα δικαστήρια ακόμα και όταν φεύγουν από άσυλα που λειτουργούν με τη βοήθεια της εκκλησίας

«Ο πατέρας μου δεν είχε κανένα ποινικό μητρώο. Εργάστηκε, ήταν εθελοντής στην κοινότητα, και δύο από τα παιδιά του είναι Αμερικανοί πολίτες», λέει η 23χρονη Εστρέλα. «Τώρα, ο μπαμπάς είναι στο Κανκούν με τη μητέρα του και ζει στη φτώχεια. Τηλεφωνεί κάθε μέρα και λέει ότι είναι άσχημα. Δεν μπορεί να αιτηθεί για να επιστρέψει για τα τα επόμενα δέκα χρόνια... Και ούτε εγώ ούτε η μητέρα μου μπορούμε να πάμε εκεί».

Πλήρωνε φόρους, δεν είχε ποινικό μητρώο, αλλά απελάθηκε -Πώς ο Τραμπ χωρίζει τις οικογένειες μεταναστών | iefimerida.gr 1

Η Εστρέλα Γκαρσία

Ο Ντελακρούζ, μόλις 44 ετών, μπήκε παράνομα στις ΗΠΑ το 1998. Μεγάλωσε σε μία περιοχή στο νότιο Μεξικό και μαζί με τη σύζυγό του και την πεντάχρονη τότε κόρη τους Εστρέλα διέσχισαν τα σύνορα. Το μόνο που θυμάται από εκείνο το ταξίδι η Εστρέλα είναι τον πατέρα της και έναν ακόμα άντρα να την κουβαλούν στα χέρια τους.

Στο Μίσιγκαν, ο Ντελακρούζ εργάστηκε ως ξυλουργός ειδικός για πατώματα, ήταν μέλος της Ενωμένης Ισπανικής Πεντηκοστιανής Εκκλησίας και εργαζόταν εθελοντικά σε μία τοπική οργάνωση που βοηθούσε φτωχές οικογένειες πολλές από τις οποίες ήταν μεταναστών.

Σε μία άλλη αντίστοιχη περίπτωση, κινδυνεύει με απέλαση και ο σύζυγος της Σίντι Γκαρσία ο οποίος πήγε στις ΗΠΑ το 1989 όταν ήταν περίπου 9 ή 10 ετών. Οι γονείς του ζουν ακόμα παράνομα στη χώρα, ενώ ο ίδιος ανήκει σε μία νόμιμη γκρίζα ζώνη που του επιτρέπει προς το παρόν να συνεχίσει να ζει στις ΗΠΑ. Ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει.

«Έχουμε τρομάξει πολύ γιατί φοβόμαστε ότι μπορούν να τον πάρουν οποιαδήποτε στιγμή», είπε η κ. Γκαρσία, Αμερικανίδα πολίτης. Σύμφωνα με την ίδια, μετά τις διατάξεις του Τραμπ, ο κόσμος νιώθει περισσότερο ευάλωτος. Στην περίπτωση του συζύγου της πάντως η νομική διαμάχη χρονολογείται εδώ και μία δεκαετία περίπου.

Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, 14 και 12 ετών, και όπως σημειώνει η κα. Γκαρσία ο σύζυγός της εργάζεται και πληρώνει φόρους και η ίδια δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι αρχές θα τον απειλούσαν.

Πλήρωνε φόρους, δεν είχε ποινικό μητρώο, αλλά απελάθηκε -Πώς ο Τραμπ χωρίζει τις οικογένειες μεταναστών | iefimerida.gr 2

Η Σίντι Γκαρσία με τον σύζυγό της Χόρχε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταδικάσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία την παρουσία μεταναστών χωρίς έγγραφα στη χώρα και είχε δεσμευτεί να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων. Ενώ οι εκτελεστικές εντολές του σχετικά με τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις έχουν τεθεί σε αναμονή από τα δικαστήρια, δύο άλλες εντολές - μία που σφίγγει την ασφάλεια στα σύνορα και μια άλλη που επικεντρώνεται στην επιβολή της νομοθεσίας στις ΗΠΑ - έχουν επιπτώσεις στις κοινότητες.

Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, της Εστρέλα Γκαρσία, η παρουσία της στις ΗΠΑ εξαρτάται από την προστασία που προσφέρεται στη χώρα στα παιδιά που φτάνουν σε αυτή από το πρόγραμμα αναβαλλόμενη δράσης για τις αφίξεις στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις δύο νεότερες αδερφές που είναι πολίτες Αμερικής, η ίδια δεν μπορεί να ταξιδέψει μέχρι το Μεξικό για να δει τον πατέρα της γιατί μπορεί να μην της επιτρέψουν την επιστροφή στη χώρα.

Όπως τονίζει μάλιστα, ο πατέρας της είχε περιθώριο μόλις πέντε εβδομάδων να εγκαταλείψει τη χώρα από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την απέλασή του. Σήμερα στο Κανκούν, είναι σοκαρισμένος από την φτώχεια στην οποία ζούσε η μητέρα του. «Η κατάσταση είναι άσχημη γιατί εγώ είμαι εδώ και η οικογένειά μου είναι στο Μίσιγκαν», λέει ο ίδιος μιλώντας στον Independent.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ