Παραιτήθηκε ο Έλληνας εμπνευστής του Blackberry Μάικ Λαζαρίδης - iefimerida.gr

Παραιτήθηκε ο Έλληνας εμπνευστής του Blackberry Μάικ Λαζαρίδης

Μάικ Λαζαρίδης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο μεγάλος ανταγωνισμός που δέχονται τα Blackberry από την Apple και την Google οδήγησαν τους ιδρυτές και επικεφαλής του κολοσσού Research in Motion (RIM) Μάικ Λαζαρίδη και Τζιμ Μπαλσίλι να παραιτηθούν από το τιμόνι της επιχείρησης.

Ο Λαζαρίδης, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στη διοικητική πυραμίδα, αναγνώρισε ότι η εταιρία χρειαζόταν ένα ταρακούνημα. «Έρχεται μια στιγμή στην ανάπτυξη κάθε πετυχημένης εταιρείας που οι ιδρυτές αναγνωρίζουν την ανάγκη να περάσουν τη σκυτάλη σε μια νέα ηγεσία. Ο Τζιμ και εγώ πήγαμε στο διοικητικό συμβούλιο και τους είπαμε ότι αυτή η ώρα έφτασε», όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το BBC και τους New York Times.

Ο Λαζαρίδης, που ίδρυσε την RIM το 1985 μαζί με δύο παιδικούς φίλους του, δεν θα είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος, αλλά θα διατηρήσει ενεργό ρόλο, καθώς θα γίνει αντιπρόεδρος και επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής καινοτομίας, ενώ ο άλλος διευθύνων σύμβουλος, ο Μπαλσίλι θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά χωρίς εκτελεστικό ρόλο. Ανέκαθεν ο Λαζαρίδης ήταν υπεύθυνος για τα τεχνολογικά θέματα και ο Μπαλσίλι για τα οικονομικά και τις πωλήσεις.

Νέος ισχυρός άνδρας της RIM θα είναι ο Θόρστεν Χάινς, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας, ο οποίος ήλθε στην εταιρεία πριν πέντρε χρόνια από τη γερμανική Siemens. Στη θέση του νέου προέδρου θα βρεθεί η Μπάρμπαρα Στίμιστ, πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Τορόντο και πρώην στέλεχος της Royal Bank of Scotland. Μέχρι τώρα το αξίωμα κατείχαν από κοινού οι Λαζαρίδης και Μπαλσίλι, οι οποίοι παραμένουν μεγαλομέτοχοι με μερίδια πάνω από 5% ο καθένας.

Περνά στην αντεπίθεση για να ξανακερδίσει το κοινό

Η αλλαγή στην κορυφή του μάνατζμεντ αναμένεται να συνοδευθεί και από αλλαγή στρατηγικής, κάτι που ζητούν οι μέτοχοι και επενδυτές για να ξαναβρεί η εταιρία την αίγλη της. Μολονότι η RIM με τα Blackberry ξεκίνησε στην ουσία την μόδα των «έξυπνων» κινητών (οι συσκευές της ήσαν οι πρώτες που επέτρεπαν την αξιόπιστη μετάδοση e-mail), στη συνέχεια άλλοι ανταγωνιστές, κυρίως η Apple, την επισκίασαν σε δημοσιότητα και πωλήσεις, με συνέπεια η «πίτα» των Blackberry, που πρωτοεμφανίστηκαν το 1998, να συρρικνωθεί σταδιακά στη διεθνή αγορά.

Παρά την προσπάθεια της εταιρείας να απαντήσει στο iPad με το «PlayBook» η κίνηση αυτή δεν βρήκε ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό. Η μετοχή της εταιρίας που κάποτε είχε την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία μεταξύ όλων των καναδικών εταιριών έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Υπο τη νέα διοίκηση, αναμένεται η εταιρεία να περάσει στην αντεπίθεση με μια νέα γενιά κινητών τηλεφώνων και ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το Blackberry 10.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Λαζαρίδης

Ο Μιχάλης (Μάικ) Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1961 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι το 1966 μετανάστευσαν στο Οντάριο του Καναδά. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Γουοτερλού και το 1985, μαζί με τους φίλους του, με δανεικό κεφάλαιο 15.000 δολαρίων από τους γονείς του και μια μικρή κρατική επιχορήγηση, ξεκίνησε την περιπέτεια της RIM, που έμελε να αναδείξει το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιό του και τελικά να εξελιχτεί στην πιο θεαματική ίσως επιτυχία στον καναδικό επιχειρηματικό κόσμο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Λαζαρίδης, εκτός από τη RIM, χάρη στα επιστημονικά ενδιαφέροντά του, έχει γίνει γνωστός για τις μεγάλες δωρεές του ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να δημιουργηθεί το πρωτοποριακό καναδικό Ινστιτούτο Φυσικής Perimeter.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ