fbpx Ευρωβαρόμετρο: Γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ οι Ελληνες | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ευρωβαρόμετρο: Γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ οι Ελληνες

Ευρωβαρόμετρο: Γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ οι Ελληνες
28|04|2017 | 16:05

Περισσότερο δυσαρεστημένοι αλλά με υψηλότερες προσδοκίες από την ΕΕ είναι οι Ελληνες, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου.

Τρεις στους δέκα Ελληνες θεωρούν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ κάτι κακό ενώ το 34% θεωρεί ότι η συμμετοχή είναι θετική. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος για την ΕΕ των 28 είναι 57% και 26%.

Ενώ λιγότεροι Έλληνες από τον μέσο όρο στην ΕΕ αντιμετωπίζουν θετικά την συμμετοχή στην Ένωση, στις περισσότερες πολιτικές ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή της.

Οι Έλληνες εμφανίζονται επίσης λιγότερο αισιόδοξοι από τους άλλους Ευρωπαίους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας με μηδενικό ποσοστό να καταγράφεται στην άποψη «επιστρέφουμε ήδη στην ανάπτυξη».

Μόλις το 2% καταγράφεται στην άποψη «μία επιστροφή στην ανάπτυξη θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες», το 25% εκτιμά ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη θα ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια», ενώ το 71% περιμένει ότι «η κρίση θα διαρκέσει πολλά χρόνια».

Ευρωβαρόμετρο: Γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ οι Ελληνες | iefimerida.gr 0

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου:

  • Οι Έλληνες θέλουν την ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο στους περισσότερους τομείς πολιτικής και μάλιστα σε ποσοστά μεγαλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Οι Έλληνες αισθάνονται πολύ λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους οτι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.

Στα μάτια ενός αυξανόμενου αριθμού πολιτών, το να ανήκει η χώρα τους στην ΕΕ είναι καλό. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων, τα αριθμητικά στοιχεία έχουν  επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση του 2007.

Η έρευνα, την οποία ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και δείχνει ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι ένα θετικό στοιχείο έχει φτάσει στο 57%. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2007 (58%), πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Τα ποσοστά, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Πολύ ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου οτι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες βρίσκουν θετική την συμμετοχή στην ΕΕ και οτι η θετική στάση τους επέστρεψε στα προ-κρίσης επίπεδα του 2007.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε τα εξής: «Τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης το 2007, πολύ ενθαρρυντικά.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν η ΕΕ να απαντά με μία φωνή στους πολύ έντονους φόβους τους για τις πρόσφατες διεθνείς αναταραχές που έχουν καταστήσει τον κόσμο αβέβαιο και πιο επικίνδυνο. Εναπόκειται σε εμάς, τους πολιτικούς ηγέτες, να τους δείξουμε ότι έχουν δίκιο. Πρέπει λοιπόν να τους πείσουμε μέσα από την καθημερινή μας δουλειά και τις αποφάσεις μας, ότι η Ένωση μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους».

Περισσότερη ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ανεργίας, της φορολογικής απάτης

Ανταποκρινόμενη στα τελευταία γεωπολιτικά γεγονότα, όπως η αυξανόμενη αστάθεια στον αραβικό κόσμο, η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, το Brexit και η εκλογή του Donald Trump, έως το 73% των ερωτηθέντων προτιμούν μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση παρά μεμονωμένες εθνικές ενέργειες.

Μια ισχυρή πλειοψηφία καλεί επίσης την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (80%) και η ανεργία (78%), η προστασία του περιβάλλοντος (75%) και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (74%).

Κοινωνικές ανισότητες

Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων λένε ότι οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων είναι σημαντικές και το ένα τρίτο αμφιβάλλει ότι η κρίση θα τελειώσει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η έρευνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ