Δίμηνο μορατόριουμ σε έρευνες για το θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης Η5Ν1 - iefimerida.gr

Δίμηνο μορατόριουμ σε έρευνες για το θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης Η5Ν1

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να σταματήσουν για δύο μήνες τις έρευνες σε στέλεχος της γρίπης Η5Ν1, δέχτηκαν Ολλανδοί και Αμερικανοί επιστήμονες που ήταν έτοιμοι να δημοσιεύσουν τις μελέτες τους σχετικά με ένα νέο, μεταλλαγμένο από τους ίδιους και άκρως θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών.

Όλα ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, όταν το αρμόδιο για τη Βιοασφάλεια, συμβούλιο των ΗΠΑ, ζήτησε να σταματήσει η δημοσίευση λεπτομερειών για τις έρευνες πάνω στους παθογόνους ιούς του Η5Ν1. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια ή να προκληθεί πανδημία.

Αν και το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών είναι θανατηφόρο για τους ανθρώπους -το 60% των περιστατικών που μολύνθηκαν, κατέληξαν- η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι εύκολη. Με μεγάλη ευκολία, όμως, μεταδίδεται ένα γενετικά τροποποιημένο στέλεχος του ιού, που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια με σκοπό την έγκαιρη μελέτη των επικίνδυνων μεταλλάξεών του. Αν αυτό το στέλεχος έβρισκε διέξοδο στο περιβάλλον, κατά λάθος ή σκοπίμως, τότε ο κίνδυνος πανδημίας θα ήταν άμεσος.

Το θέμα έχει προκαλέσει το διχασμό στην επιστημονική κοινότητα, αφού, μία μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η επαύξηση της επιστημονικής γνώσης για τα πιο μολυσματικά στελέχη του ιού, πριν συμβεί στην φύση η μετάλλαξη, είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία και για την αποτροπή μιας πανδημίας και από την άλλη, κάποιοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το κατά πόσο τα επιστημονικά εργαστήρια που διεξάγουν τέτοιες έρευνες έχουν πραγματικά το αναγκαίο επίπεδο βιο-ασφάλειας

Όλη αυτή η συζήτηση για την επιστημονική λογοκρισία, που πυροδότησε ή εν λόγω έρευνα, θα τεθεί σε διάλογο μεταξύ των επιστημόνων το Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας. Το ζητούμενο για όλους είναι η εξεύρεση μιας μέσης οδού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ