Independent: Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο μακελάρης του Λονδίνου πριν την επίθεση - iefimerida.gr

Independent: Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο μακελάρης του Λονδίνου πριν την επίθεση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε ο Χαλίντ Μασούντ μέσω της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, ο δράστης του αιματοκυλίσματος στο Ουεστμίνστερ, κατάφεραν να ανακτήσουν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Indepedent, το μήνυμα εστάλη λίγα λεπτά πριν το μακελειό στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 50. Σε αυτό, ο 52χρονος που ασπάστηκε το Ισλάμ, δήλωνε ότι διεξάγει τζιχάντ για να εκδικηθεί την στρατιωτική δράση της Δύσης στην μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το άτομο που έλαβε το μήνυμα πέρασε από εκτενή ανάκριση, αλλά αφέθηκε ελεύθερο αφού η αστυνομία και η MI5 κατέληξαν ότι δεν συμμετείχε στην επίθεση της 22ης Μαρτίου και δεν είχε λάβει προηγουμένως γνώση για αυτή.

Ακόμα έντεκα άτομα κρατήθηκαν μετά την επίθεση, αλλά αφέθηκαν ελεύθερα αφού απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία.

Independent: Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο μακελάρης του Λονδίνου πριν την επίθεση | iefimerida.gr 0

Όπως σημειώνει πάντως η βρετανική εφημερίδα, η συνεχιζόμενη απειλή στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας τονίστηκε ακόμα και σήμερα μετά τη σύλληψη ενός άντρα ο οποίο φέρεται να κυκλοφορούσε με ένα σακίδιο γεμάτο μαχαίρια κοντά στο υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά στο πώς οι αρχές κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο μήνυμα του Μασούντ, οι ίδιες έκαναν λόγο για χρήση «ανθρώπινης και τεχνικής νοημοσύνης». Λεπτομέρειες όμως για τη μέθοδο που ακολουθήθηκε δεν μπορούν να αποκαλυφθούν για λόγους ασφαλείας. Από την πλευρά τους πάντως οι αρχές της Βρετανίας τονίζουν ότι πλέον έχουν την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να επαναλάβουν μία παρόμοια διαδικασία και στο μέλλον.

Όπως σημειώνει ο Independent, αυτό κατέστη δυνατό επειδή το κινητό του Μασούντα ανακτήθηκε αμέσως μόλις έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών. Το να ανακαλύψουν πάντως οι αρχές τις τελευταίες καταγεγραμμένες σκέψεις του Μασούντ, ήταν το σημείο-κλειδί της έρευνας για να αποκαλυφθεί τι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η Σκότλαντ Γιαρντ είχε δηλώσει εξαρχής πάντως ότι οι επικοινωνίες του τη μέρα της επίθεσης ήταν εκείνες που αποτελούσαν προτεραιότητα στις έρευνες.

Από την πλευρά του το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να πιστωθεί την επίθεση στο Οουεστμίνστερ, ωστόσο δεν έχει προκύψει καμία ένδειξη που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Ο Μασούντ, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Κεντ, είχε μπει στο στόχαστρο των υπηρεσιών ασφαλείας για σχέσεις με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, ωστόσο δεν θεωρήθηκε από τις αρχές ότι αποτελεί απειλή.

Πιστεύεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε όταν ήταν φυλακισμένος είτε στα ταξίδια του στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο δεν είναι γνωστό πότε αποφάσισε να στραφεί στη βία.

Σύμφωνα πάντως με αστυνομικούς που συμμετέχουν στην έρευνα, διαπιστώθηκε ότι είχε πραγματοποιήσει ταξίδι αναγνώρισης στο κεντρικό Λονδίνο τέσσερις μέρες πριν την επίθεση. Ο Μασούντ δεν είχε συζητήσει για αυτό το ταξίδι με κανέναν.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει καταστεί σαφές πότε η υπουργός Εσωτερικών έλαβε γνώση για την ανάκτηση του μηνύματος του Μασούντ. Η ίδια είχε παραπονεθεί μετά τη δολοφονική επίθεση ότι οι νομικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τα μηνύματα του δράστη λόγω της χρήσης κρυπτογράφησης από την εταιρεία τεχνολογίας.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος να κρύβονται οι τρομοκράτες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι οργανισμοί όπως το WhatsApp, και υπάρχουν πολλοί άλλοι σαν αυτό, δεν παρέχουν ένα μυστικό χώρο για να επικοινωνούν οι τρομοκράτες μεταξύ τους», είχε σημειώσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ