Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για τα πρόστιμα των λαθρεμπόρων που ξεσήκωσε σάλο - iefimerida.gr

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για τα πρόστιμα των λαθρεμπόρων που ξεσήκωσε σάλο

Φωτογραφία: Intime News
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 10 το πρωί σήμερα θα γίνει στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, μέσω της οποίας παρέχεται η απαλλαγή αστικών ευθυνών για περιπτώσεις παραβιάσεων λαθρεμπορίου.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι οι εταιρείες του Δημοσίου που έχουν περάσει -ή πρόκειται να περάσουν- σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές άνηκαν στο κράτος.

Την τροπολογία την έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση, ωστόσο από νωρίς είχε ξεσπάσει ένταση με την αντιπολίτευση να δηλώνει ότι αν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου την αποδεχθεί, τότε θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Αντιδρώντας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε πως το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι το σχετικό αίτημα απαιτεί την υπογραφή τουλάχιστον 15 βουλευτών που σημαίνει ότι η διαδικασία είναι σχετικά χρονοβόρα.Όμως, την ώρα που τα επιτελεία της ΚΟ ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης καλούσαν τους βουλευτές τους να υπογράψουν το σχετικό αίτημα το προεδρείο της Ολομέλειας ανακοίνωνε την λήξη της συζήτησης!

«Σπεύδετε να κλείσετε τη συζήτηση για να μην καταθέσουμε το αίτημα για ονομαστική. Σας είχα ενημερώσει ότι θα καταθέσουμε το αίτημα. Αν δεν μας δώσετε το δικαίωμα να καταθέσουμε το αίτημα θα αποχωρήσουμε» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης, ο κ. Νίκος Δένδιας σε έντονο ύφος είπε «προκαλέσαμε και παρακαλέσαμε τον υπουργό να μας ξεκαθαρίσει εάν κάνει δεκτή τη τροπολογία. Αυτό έγινε πριν από λίγο. Για να καταθέσουμε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας πρεπει να συλλεχθούν υπογραφές. Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει τέτοιες μεθοδεύσεις να ξέρετε ότι δεν θα περάσουν».

Αντιδρώντας ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος είπε πως «δεν υπάρχει κυβέρνηση εδώ. Υπάρχει προεδρείο της Βουλής» ενώ παράλληλα εξήγησε προς την αντιπολίτευση πως δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει εσπευσμένα τη συνεδρίαση και πως αναμένει τα σχετικά αιτήματα για ονομαστική.

Ωστόσο, ο κ. Δένδιας επέμεινε λέγοντας «Δεν ντρέπεστε; Σας ρωτάμε ποιον καλύπτετε και δεν μας το λέτε. Δεν ντρέπεστε;». Τελικά, το προεδρείο αποφάσισε να διακόψει την συνεδρίαση για 15 λεπτά προκειμένου ΝΔ και Δημ. Συμπαράταξη να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις.

Αμέσως μετά την διακοπή το προεδρείο ανακοίνωσε πως εκτός από τις ΚΟ ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης που κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την επίμαχη τροπολογία, αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ για το σύνολο του νομοσχεδίου και για την τροπολογία. Η κίνηση της πλειοψηφίας ερμηνεύτηκε από την αντιπολίτευση ως απόπειρα να «θολώσει τα νερά».

«Υπήρξαν απόπειρες να κλείσει άρον - άρον η συζήτηση για να μην κατατεθούν οι προτάσεις. Όταν έγινε σαφές ότι Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΝΔ καταθέτουν ονομαστική ψηφοφορία για ύποπτη ψηφοφορία τότε η πλειοψηφία ανακάλυψε ότι θέλει και αυτή να κάνει ονομαστική για όλο το νομοσχέδιο προκειμένου να μην καταλάβουν οι πολίτες το διακύβευσα που είναι η διαφθορά. Να μην νομίσουν ότι είναι τόσο πονηροί και πως θα καλύψουν τις αμαρτίες τους» υπογράμμισε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Ξυδάκης επιχείρησε να αντιστρέψει τις κατηγορίες καταγγέλλοντας ότι η αντιπολίτευση παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής!

Σχολιάζοντας ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) είπε «αποδεικνύεται πως αν έχεις γεννηθεί Πανελευσιανιακός δεν θα γίνεις ποτέ Μπαρτσελόνα. Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ διακινούσαν διάφορα μισόλογα. Εξω από την αίθουσα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η τροπολογία είναι απαράδεκτη. Σας δίνουμε τελευταία ευκαιρία. Να την αποσύρετε μπας και σώσετε το τομάρι σας».

Από την πλευρά του προεδρείου ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, ενημέρωσε ότι οι ονομαστικές θα γίνουν σήμερα το πρωί στις 10:00 και επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ζήτησαν τον λόγο για να προτείνουν να διεξαχθεί η ονομαστική άλλη ημέρα. Όμως, όπως καταγγέλλουν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Βασιλάκης που είχε «ακροβολιστεί» στο προεδρείο έκλεισε το μικρόφωνο του κ. Κρεμαστινού και «σφύριξε» τη λήξη της συνεδρίασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ