ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια-Κανένας λόγος αλλαγής δηλώνει ο Ντράγκι - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια-Κανένας λόγος αλλαγής δηλώνει ο Ντράγκι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια και τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

O Mάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου χαρακτήρισε εύρωστη την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και σημειώσε ότι «η κυκλική ανάκαμψη ενισχύεται διαρκώς, ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι περιορίζονται» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η οικονομία κινείται προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης.

Κάνοντας ειδική μνεία στον πληθωρισμό, ανέφερε ότι «τα κριτήρια για την αξιολόγηση της κατάστασης, παραμένουν αμετάβλητα και δεν έχουν αλλάξει». «Δεν υπάρχουν επαρκή και ικανοποιητικά στοιχεία για να παρεκκλίνουμε από την τρέχουσα πολιτική μας» επεσήμανε στη συνέχεια.

«Δεν υπάρχει λόγος να εξετάσουμε από τώρα, τη διαδικασία εξόδου από την τρέχουσα νομισματική πολιτική» τόνισε, παράλληλα, και επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερο επίπεδα, για μακρά χρονική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ, θα διατηρηθεί σε ισχύ έως τουλάχιστον τα τέλη του 2017. «Εάν οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το πρόγραμμα, τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς τη διάρκεια» πρόσθεσε.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Με τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας να λαμβάνει χώρα ανάμεσα στους δύο γύρους των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η ΕΚΤ αναμενόταν να υιοθετήσει μια επιφυλακτική τάση, παρόλο που ο ευρωπαϊστής κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στις κάλπες της περασμένης Κυριακής και προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, που μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο στα 60 δισεκ. ευρώ αυτό το μήνα, θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να παραταθούν εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ EKT επιτόκια Ντράγκι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ