Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ για το Αγαθονήσι: Σφοδρή επίθεση κατά του Καμμένου - iefimerida.gr

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ για το Αγαθονήσι: Σφοδρή επίθεση κατά του Καμμένου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ίδιο προκλητικό ύφος συνεχίζει τη ρητορική της η Τουρκία έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «σόου» την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Αγαθονήσι, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το νησί είναι τουρκικό έδαφος!

Έτσι, απαντώντας στην έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, του τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω ενώ αντιθέτως εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες κινήσεις» του «προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο έχουν εκφραστεί παλαιότερα και αρκετές φορές.

Η Τουρκία πάντοτε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο σέβεται. Από την άλλη, όπως άλλωστε έχουμε δηλώσει και προηγουμένως, υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και ημών στη θάλασσα του Αιγαίου που συνδέονται το ένα με το άλλο.

Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσω της ειρηνικής οδού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι διαθέσιμοι και οι δίαυλοι διαλόγου που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου.

Με καταγεγραμμένη τη θέση της Ελλάδας για εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν θα πρέπει να έχει κανείς να πει κάτι σε αυτό το θέμα.

Επομένως, είναι απαράδεκτες οι κινήσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθούν τέλος σε αυτές τις ενέργειες».

Η χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ:

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα.

Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τι είχε δηλώσει ο Ομέρ Τσελίκ

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο A Haber, o Τσελίκ επιτέθηκε στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, λέγοντας πως «δεν είναι κάποιος που πρέπει να λαμβάνεται στα σοβαρά. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί». Αφορμή για αυτή την επίθεση αποτέλεσε η επίσκεψη Καμμένου στο Αγαθονήσι το Πάσχα.

«Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Αμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση» σχολίασε ο Τσελίκ στην τουρκική τηλεόραση, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah.

Στην ίδια συνέντευξη σχολίασε και την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα μας «πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους».

Όσον αφορά στο Αγαθονήσι, τα... ρέστα από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο είχε ζητήσει προ ημερών και ο Τούρκος ομόλογός του Φικρί Ισίκ, ο οποίος δήλωσε προκλητικά ότι «η Τουρκία δεν θα πάρει μέρος στο σόου που κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων».

Σε σχετικό δημοσίευμά της, η Hurriyet χαρακτηρίζει ως αμφισβητούμενη την κυριαρχία στο Αγαθονήσι, ονομάζοντάς το Eşşek adası («Γαϊδουρονήσι»).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ