Με νέες κυρώσεις επιδιώκει να αντιμετωπίσει ο Τραμπ τη βορειοκορεατική απειλή

Με νέες κυρώσεις και διπλωματικές κινήσεις επιδιώκουν οι ΗΠΑ να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα να τερματίσει το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Η στρατηγική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώθηκε μετά από μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με παρόντα και τα 100 μέλη της αμερικανικής Γερουσίας και τον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.

«Δεσμευθήκαμε μαζί με υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αυξήσουμε την πίεση στη Βόρεια Κορέα για να πείσουμε το καθεστώς (για την ανάγκη) να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και του διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα

Οι ΗΠΑ «επιδιώκουν σταθερότητα και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα. Παραμένουμε ανοικτοί (στο να διεξαχθούν) διαπραγματεύσεις για αυτό τον στόχο. Πάντως, παραμένουμε επίσης έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας».

Πιονγιάνγκ: οι πυρηνικές δοκιμές «δεν θα σταματήσουν ποτέ»

Αλλά η Πιονγιάνγκ δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Μετά την επίδειξη ισχύος με τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έκανε ποτέ το πυροβολικό της με πραγματικά πυρά γύρω από την πόλη Ουονσάν και τα χιλιάδες τανκς που παρέταξε στην ακτογραμμή της πόλης, αξιωματούχος της τόνισε στο CNN ότι οι πυρηνικές δοκιμές της χώρας του «δεν θα σταματήσουν ποτέ», όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις «πράξεις επιθετικότητας».

Ο Σοκ Τσολ Γουόν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Βόρειας Κορέας, δεν αποκάλυψε πότε θα κάνει η χώρα του την έκτη πυρηνική της δοκιμή, υπογράμμισε όμως ότι αυτό δεν θα επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες.

«Η πυρηνική δοκιμή είναι σημαντικό μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να ενισχύσουμε τις πυρηνικές μας δυνάμεις. Όσο η Αμερική συνεχίζει τις εχθρικές ενέργειες, δεν θα σταματήσουμε ποτέ τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές», δήλωσε.

Έτοιμο εντός ημερών το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα ΤΗΑΑD στη Νότια Κορέα

Στο μεταξύ ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων σε Ασία και Ειρηνικό, διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα που θα αναπτυχθεί στη Νότιο Κορέα προκειμένου να αναχαιτίσει τυχόν επίθεση από τη Βόρειο Κορέα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών.


Καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, ο Χάρις εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποκρούσουν οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Πρόσθεσε όμως ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει παράλληλα να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης των αντιπυραυλικών, αμυντικών δυνατοτήτων της στη Χαβάη.


Ο υψηλόβαθμος αμερικανός στρατιωτικός προειδοποίησε επίσης ότι το σημείο καμπής θα φτάσει για τις ΗΠΑ όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αποκτήσει τη στρατιωτική δυνατότητα να υλοποιήσει τις απειλές του προς την Ουάσινγκτον, αναφερόμενος προφανώς στο βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinsson και τα πολεμικά σκάφη που το συνοδεύουν αναμένεται να φτάσουν στην κορεατική χερσόνησο στα τέλη της εβδομάδας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ