Οχι, η Μαρίν Λεπέν δεν θα γίνει ο Ντόναλντ Τραμπ της Γαλλίας [εικόνες]

Κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας, ο αμερικανικός Τύπος είχε πάθει εμμονή με ένα απλό ερώτημα: Η Γαλλία θα εκλέξει έναν Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο, την Μαρίν Λεπέν;


Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στις 23 Απριλίου, έγινε σαφές ότι η απάντηση θα είναι μάλλον όχι.
Αρχικά, γιατί αντίθετα με τις ΗΠΑ, όπου οι δημοσκόποι δεν κατάλαβαν ότι κέρδιζε ο Τραμπ, οι γαλλικές προβλέψεις είχαν τέλεια αντιληφθεί τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, χωρίς να υποτιμούν την ακροδεξιά ψήφο. Οι ικανότητες των γάλλων δημοσκόπων εγκωμιάστηκαν σχεδόν παντού:
«Σούπερ, τώρα οι Γάλλοι θα μπορούν να επαίρονται για την ανωτερότητα των δημοσκοπήσεών τους», σημείωνε ο αμερικανός αναλυτής Seth Masket.


Ο αντιμεταναστευτικός λαϊκισμός της Λεπέν και του Τραμπ έχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά οι θέσεις τους στις δημοσκοπήσεις δεν έχουν τίποτα κοινό. Σύμφωνα με το datajournalist Nate Silver, η σύγκριση μεταξύ Τραμπ και Λεπέν είναι ψευδής. Για τον δεύτερο γύρο της 7ης Μαίου στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις δίνουν 26 μονάδες προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στην αμερικανική εκλογή, οι δημοσκοπήσεις έδιναν νικήτρια την Χίλαρι Κλίντον. Και αν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι 2 ή 3 μονάδες διαφορά είναι σύνηθες φαινόμενο και μια δημοσκόπηση μπορεί να πέσει έξω, σε μέτρηση με 26 μονάδες διαφορά δεν υπάρχει περίπτωση, σημειώνει το Silver.
«Οσοι λένε ότι «Η Λεπέν μπορεί να κερδίσει γιατί είναι Τραμπ!» δεν ξέρουν να μετράνε. Η κατάσταση δεν συγκρίνεται».


Για τους αμερικανούς, η άλλη βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο προεδρικές εκλογές είναι η στάση της γαλλικής Δεξιάς, σε σχέση με τη στάση των αμερικανών Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι στο σύνολό τους στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Το γεγονός ότι ο Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε αμέσως του γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν τους φάνηκε υπεύθυνη στάση, περισσότερο από την αμερικανική δεξιά.
«Υπάρχει μια βασική διαφορά: οι δεξιοί πολιτικοί στη Γαλλία στηρίζουν όλοι τον Μακρόν. Στις ΗΠΑ, σχεδόν κανείς δεν στήριξε την Κλίντον».


Η όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Shaun King:
«Οι γάλλοι συντηρητικοί αρνήθηκαν να στηρίξουν την Λεπέν -κάνουν αυτό που οι αμερικανοί συντηρητικοί θα έπρεπε να είχαν κάνει με τον Τραμπ».


Πολλοί αμερικανοί παρατηρητές ζήλεψαν την υψηλή συμμετοχή των γάλλων ψηφοφόρων, η οποία έφτασε σχεδόν το 80%, ενώ το ποσοστό στην αμερικανική εκλογή ήταν 58%.


Αλλά αν η Λεπέν συγκρίνεται στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκρίνεται όλο και περισσότερο με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζάστιν Τριντό. Οπως έγραψε ο πρώην σύμβουλος του Ομπάμα Ben Rhodes, «Ο Ομπάμα, ο Τριντό και ο Μακρόν έκαναν διαφορετικές όψεις της ίδιας καμπάνιας».


Ο πρώην αμερικανός πρόδρος είχε τηλεφωνήσει στον Μακρόν για να τον ενθαρρύνει στις 20 Απριλίου (Ο Τραμπ δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει Λεπέν) και ο δημοσιογράφος Bradd Jaffy θέλει να πιστεύει ότι ο γάλλος υποψήφιος έμεινε άφωνος.
«Βρες κάποιον άλλο που σε κοιτάει όπως κοίταζε ο Μακρόν το τηλέφωνό του μόλις άκουσε την φωνή του Ομπάμα στην άλλη άκρη».
Οσον αφορά τον Τύπο που στηρίζει τον Τραμπ στις ΗΠΑ είναι ενδεικτικό ότι το ακροδεξιό σάιτ Breitbart λυπήθηκε για το σκορ της Μαρίν Λεπέν. Για να το κρύψει, επεσήμανε την κατάρρευση του δικομματισμού: «Ιστορική ήτττα για το σύστημα» ήταν o τίτλος.


Πολλοί στην Αμερική επισημαίνουν ότι στις επόμενες ημέρες, οι Ρώσοι μπορεί να προσπαθήσουν να επηρρεάσουν την γαλλική εκλογή, όπως έκαναν για την αμερικανική εκλογή:
«Θυμηθείτε: η μηχανή του Πούτιν τώρα θα μπει στις γαλλικές εκλογές. Να περιμένετε επιθέσεις εναντίον του Μακρόν και τεράστια ρωσική στήριξη στην Λεπέν ως τις εκλογές», έγραψε ένας πρώην διπλωμάτης της διοίκησης Ομπάμα.
Η Κυριακή των γαλλικών εκλογών γέννησε και ένα τυπογραφικό λάθος που έγινε viral στο διαδίκτυο. Σε ένα άρθρο στο σάιτ του συντηρητικού καναλιού CBS, το κενό ανάμεσα στη λέξη «Le Pen» και το ρήμα «is» κόλλησε και έδωσε το εξής αποτέλεσμα: «Το Πέος είναι ένας φοβερός αντίπαλος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λεπέν Τραμπ Γαλλία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ